11/4/09

Η λύση και τα δάνεια του ψευδοκράτους

Λύση σημαίνει και χρέη δισεκατομμυρίων των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζουν φόβους ότι, πέρα από την αποδοχή των διοικητικών πράξεων του ψευδοκράτους, έγιναν αποδεκτές και οι διάφορες οικονομικές συμφωνίες που συνήψε με την Τουρκία.

Μόνο για το δρόμο Κερύνειας - Καρπασίας η Τουρκία χρέωσε το ψευδοκράτος 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα οδικά έργα που έγιναν με καθαρό τουρκικό πρότυπο είναι πάρα πολλά και όλα έγιναν απευθείας από το υπουργείο δημοσίων έργων της κατέχουσας χώρας. Τυχόν αποδοχή αυτών των δανείων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισημαίνουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες των τεκταινομένων στις διαπραγματεύσεις, αυτό θα σημαίνει καταστροφή για το βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων.

Η Τουρκία είναι επίσης καθαρός εισφορέας στον κρατικό μηχανισμό του ψευδοκράτους. Ο τεράστιος και δυσανάλογος με το μέγεθος του πληθυσμού κρατικός διαχειριστικός τομέας του ψευδοκράτους είναι ένα ακόμη πρόβλημα σε τυχόν λύση. Ο όγκος της ψευδοαστυνομίας, το κτηματολόγιο, η πυροσβεστική, οι επαρχιακές διοικήσεις, τα δημοτικά συμβούλια, ο διοικητικός μηχανισμός της προεδρίας του ψευδοκράτους και χίλιες δυο άλλες υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μηνιαίες ενέσεις ρευστότητας. Αυτόν το μηχανισμό θα βρούμε κληρονομιά με τυχόν κακή λύση. Η δε αποδοχή των όποιων πράξεων του μηχανισμού αυτού δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις εμφανείς παρανομίες πάνω στην ιδιοκτησία. Πώς, δηλαδή, θα γίνει αποδεκτό ότι οι πολιτικοί γάμοι του ψευδοκράτους είναι νόμιμοι, ενώ οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι παράνομοι; Τυχόν αποδοχή των γάμων εξυπακούει ότι πρέπει να αποδεκτούμε και τα ψευδοκοτσάνια μέχρι τη νέα διοικητική τους ακύρωση. Η πατρίδα υπέστη εισβολή και ακρωτηριασμό θεσμών. Η αναγνώριση οποιασδήποτε παράγωγης πράξης της εισβολής είναι πολιτική ταύτιση με την αναγκαιότητα της εισβολής. Η παρανομία θα ενδυθεί μανδύα νομιμότητας και ο τόπος θα οδηγηθεί στην παράνοια. Οι πολιτικοί ηγέτες που διαφωνούν με ό,τι γίνεται στα παρασκήνια, ζητούν εναγωνίως τη βοήθεια του Τύπου για να εκλαϊκεύσει αυτό που γίνεται και να υπάρχει το ανάχωμα της κοινής γνώμης. Στο επιχείρημα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποκλείεται να μη γνωρίζουν το συμφέρον του τόπου και είναι αδιανόητο να κάνουν κάτι που θα ζημιώσει τους πολίτες, προτάσσεται η άποψη ότι οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες και μόνο με άπλετη ενημέρωση του λαού μπορούν να ανακοπούν.

Ό,τι και να συμβαίνει, στην πράξη είναι μια αναντίλεκτη αλήθεια ότι, από τουρκοκυπριακής πλευράς, δεν ακούμε προτάσεις που να γεφυρώνουν το χάσμα. Που να βλέπουν και να οραματίζονται μια δίκαιη τακτοποίηση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Στα θέματα ασφάλειας δεν έχει επέλθει καμία πρόοδος· όλες οι τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις επιμένουν στη διαχρονική παρουσία του τουρκικού στρατού. Ακόμη και ένα σύνταγμα Τούρκων στρατιωτών να παραμείνει, η κυριαρχία της χώρας βρίσκεται υπό αίρεση. Με αφορμή οτιδήποτε, η Τουρκία μπορεί να δράσει στο έδαφος γιατί θα βρίσκεται παρούσα στη ζωή μας διά νομιμοποιημένων αντιπροσώπων.

Στα θέματα περιουσιών μπορεί να έχει γίνει αποδεκτή η αρχή της ιδιοκτησίας, μπαίνουν όμως τόσες απαγορεύσεις ώστε η αρχή αυτή εξανεμίζεται στις ανταλλαγές και στις δημόσιες εκποιήσεις.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει δρομολογημένη πορεία συνομιλιών από αυτούς που πίεζαν τόσο έντονα για να αρχίσουν. Θέλουν καταληκτική ημερομηνία και συμφωνία επί κεφαλοποιημένων θεμάτων, για ν' αρχίσει η πολύχρονη προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας στην πράξη. Οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, αν νοιάζονταν ειλικρινά για τον πόνο που προκάλεσαν στο ελληνοκυπριακό στοιχείο όλα αυτά τα χρόνια, συνεργαζόμενοι με τους εισβολείς, άλλην αντίληψη έπρεπε να έχουν για τα πράγματα. Θα έπρεπε να ήταν λιγότερο προκλητικοί και λιγότερο επιρρεπείς να δικαιολογήσουν την τουρκική βαρβαρότητα σε βάρος του λαού της Κύπρου.

Χωρίς τη συνειδητή καταδίκη της εισβολής και της κατοχής, χωρίς αποποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, λύση δεν υπάρχει. Ο ελληνικός πληθυσμός της Κύπρου δεν θα αντέξει να του αναλυθούν οι λεπτομέρειες της σύγκλισης. Η αντίδρασή του θα είναι έντονη, καθολική και απαξιωτική. Οι όποιοι αρχιτέκτονες ενός κουστουμιού, που δεν μπορεί να φορέσει ο λαός μας, θα απογοητευτούν. Το δέλεαρ της μερικής επιστροφής δεν λειτουργεί γιατί, αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει τώρα, προκαταβολικά, έστω και χωρίς την απαγκίστρωση. Να δοθούν τώρα τα εδάφη που λένε ότι επιστρέφουν και οι συνομιλίες να συνεχιστούν επί των άλλων θεμάτων. Τότε και μόνον τότε μπορεί να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει στο λαό. Οι εξαιρέσεις των λίγων, που δείχνουν να δέχονται οτιδήποτε, ας μην παραπλανούν τους σχεδιαστές. Πρώτοι αυτοί θα κάνουν πίσω, όταν δουν την οργή του λαού.

2 σχόλια:

  1. Αυτό που έλεγε ο Τάσσος, ότι θα πληρώσουν οι ελευθεροι Κύπριοι και τα έξοδα της εισβολής.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγνωριστεί "χρέος" στην Τουρκία.
    Μόνο αποζημίωση έναντι των καταστροφών που προκάλεσαν στο νησί μπορούν να λογιστούν αυτά τα χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Can someone please give me an english link to the above as unfortunately my Greek is very limited...

    kind Regards and thanking you in advance...

    Michael

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.