7/4/09

Τζ. Σόρος: Ηρθε το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου


Το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου διακρίνει ο διάσημος επενδυτής, Τζ. Σόρος, μετά τη Σύνοδο των G20. Χαρακτηρίζει «τεράστιο πλεονέκτημα» τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη - άποψη με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ: Σύμφωνα με αποκάλυψη των FT ο Διεθνής Οργανισμός πρόσφατα πρότεινε την υιοθέτηση του ευρώ από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης
Για το τέλος της διεθνούς κυριαρχίας του δολαρίου έκανε, χθες, λόγο ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, εξυμνώντας, παράλληλα, τα προτερήματα του ευρώ. «Πρόκειται για ένα τεράστιο πλεονέκτημα να ανήκεις στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο άνθρωπος που προ 16 ετών κατάφερε να «γονατίσει» τη στερλίνα.
«Δεν υπάρχει ζήτημα κάποια από τις αδύναμες οικονομίες να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», υποστήριξε, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αυτή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα εντόπισε στα κράτη της Βαλτικής και προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.
Για το δολάριο ο κ. Σόρος υποστήριξε ότι βρίσκεται υπό σημαντική πίεση και εκτίμησε ότι πιθανόν τελικά να αντικατασταθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα από το εικονικό νόμισμα του ΔΝΤ, τα SDR (Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης).
Προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει μια «επιβράδυνση διαρκείας» και ότι δεν πρόκειται να εξέλθει από την ύφεση φέτος.
Χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα «αφερέγγυο στο σύνολό του» και προειδοποίησε ότι η κατάργηση του κανόνα «mark-to-market» θα απειλεί να παρατείνει τη ζωή των «τραπεζών - ζόμπι».
Στη δύναμη του ευρώ και την προστασία που θα μπορούσε να παρέχει στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρεται και εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ προς τα όργανα και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.
Σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times, στην έκθεση που κοινοποιήθηκε προ μηνός προτείνεται να υιοθετηθεί το ευρώ άμεσα από τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου αυτές να προστατευτούν από πιθανή χρεοκοπία. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να χαλαρώσουν τα κριτήρια εισόδου στην Ευρωζώνη, ενώ οι αναλυτές του ΔΝΤ προτείνουν τα νέα κράτη-μέλη να μη συμμετέχουν στη διοίκηση της ΕΚΤ.
Στο σημερινό της φύλλο, πάντως, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η απάντηση των κοινοτικών οργάνων είναι αρνητική (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην τελευταία σελίδα).

Σε δεινή θέση
Οι ανησυχίες του ΔΝΤ συνδέονται με τη δεινή θέση των δημοσίων οικονομικών των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών και την αδυναμία τους να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις λόγω κοινωνικών αντιδράσεων. Όπως σημειώνουν οι FT, ήδη οι μεταρρυθμίσεις «πάγωσαν» σε Ουκρανία και Λετονία, ενώ στην Ουγγαρία είναι σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού που θα καταφέρει να προωθήσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνή Οργανισμού, οι οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης (στις οποίες συμπεριλαμβάνουν οι συντάκτες της έκθεσης και την Τουρκία) καλούνται φέτος να αναχρηματοδοτήσουν εξωτερικό χρέος ύψους 413 δισ. δολ., καθώς και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 84 δισ. δολ.
Εξ αυτών, τα κράτη θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να αντλήσουν από την αγορά 123 δισ. δολ. φέτος και 63 δισ. δολ. το 2010, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εστιάζονται στην Ρουμανία (34 δισ. δολ.), στην Τουρκία (40 δισ. δολ.) και την Πολωνία (59 δισ. δολ.). Από τα 186 δισ. δολ. που θα απαιτηθούν την τρέχουσα διετία, το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει 81 δισ. δολ. ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού - πιθανότατα στην Ε.Ε.

Κατάρρευση
«Μια ευρύτερη κρίση θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από την κατάρρευση κάποιου καθεστώτος σταθερής ισοτιμίας έναντι του ευρώ», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης και γι’ αυτό προτείνουν τη διεύρυνση της Ευρωζώνης. Θεωρούν, επίσης, πιθανό οι δυτικο-ευρωπαϊκές τράπεζες να χρειαστούν έως και 300 δισ. δολ. για να τονώσουν τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να «κλείσουν τρύπες» που ανοίγουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των δυτικο-ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανέλθουν σε 100 δισ. δολ. για να καλύψουν ζημιές 160 δισ. δολ. που θα προκληθούν από επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 τρισ. δολ.

Εκθεση
Στη δύναμη του ευρώ και την προστασία που θα μπορούσε να παρέχει στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρεται και εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τα όργανα και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Προτάθηκε να υιοθετηθεί από τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως ασπίδα σε μια πιθανή χρεοκοπία.

Μονόδρομος η εκτύπωση χρήματος για τη Βρετανία
Εκκληση στην Τράπεζα της Αγγλίας να «τυπώσει» περισσότερο χρήμα απηύθυνε, χθες, ο Μάικ Πλατ, διαχειριστής ενός από τα μεγαλύτερα hedge fund στη Βρετανία. Λίγη ώρα νωρίτερα, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών εκτιμούσε ότι μέχρι το 2015-16 το βρετανικό δημόσιο θα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει 40 δισ. λίρες του δημοσίου χρέους.
Αν η τότε κυβέρνηση επιλέξει να αντλήσει αυτά τα χρήματα από τους φορολογούμενους, θα πρέπει να αυξήσει τον βασικό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Μάλιστα ακόμα και αυτές οι προβλέψεις θεωρούνται αισιόδοξες, καθώς βασίζονται στην εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί μόλις κατά 2,7% φέτος. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, υποστήριξε ότι η πραγματικότητα θα είναι πιθανότατα χειρότερη.

Ελκυστική ιδέα
Προσπαθώντας να μην «ξεφύγει» το δημόσιο χρέος, δημιουργώντας δυσβάσταχτο βάρος για το μέλλον, στο Λονδίνο βρίσκουν όλο και πιο ελκυστική την ιδέα της εκτύπωσης χρήματος.
«Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να σωθεί το σύστημα», υποστήριξε χθες ο κ. Πλατ, σε συνέντευξή του προς τους Financial Times. Την επιλογή αυτή έχουν επίσης επιλέξει Ιαπωνία και ΗΠΑ ενώ, αντίθετα, στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα τοποθετηθεί σχετικά μετά τη συνεδρίαση της Διοίκησης τον Μάιο.
Η διαφορετική αυτή στάση της Φραγκφούρτης δημιουργεί ανατιμητικές πιέσεις στο ευρώ. Χθες, το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Λ.Ι Σμάγκι, δεν απέκλεισε ακόμα και την απευθείας παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Προκειμένου να προσφέρει δυνατότητα καλύτερης διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των αμερικανικών επιχειρήσεων, η Fed προχώρησε, χθες, σε συμφωνία με τις κεντρικές τράπεζες Ελβετίας, Ευρωζώνης, Αγγλίας και Ιαπωνίας για ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης, δηλαδή εταιρείες στις ΗΠΑ, θα λαμβάνουν δάνεια και σε λίρες, γεν, φράγκα ή ευρώ.
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr

9 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω γιατί αλλά ασυναίσθητα όταν άνθρωποι σαν τον Σόρος που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνο, συνιστούν κάτι ως "καλό" τότε σίγουρα αυτό είναι ...κακό... Ο κ.Κόλμερ στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού NEXUS προτείνει αντίθετα με τον Σόρος και για να σωθεί η ΕΛλάδα την έξοδο (!!!) από το ευρώ την συγκεκριμένη στιγμή... Δεν είμαι όμως ειδικός για να κρίνω - θα ρωτήσω την γυναίκα μου που είναι...
    http://1453-2009.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό με τους τύπους σαν τον Σόρος είναι οτι δεν ψωφάνε να ησυχάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα στο σωρό των ειδήσεων που υποδηλώνουν την άσχημη τροπή του συνόλου των εθνικών ζητημάτων, συμβαίνουν και κάποια πράγματα στο οικονομικό πεδίο τα οποία, κατά τη δική μου γνώμη, σε βαρύτητα δεν υπολείπονται των υπολοίπων. Οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας καθόριζαν πάντοτε τόσο τις πολιτικές όσο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το σύνολο των αυτοκρατοριών μέχρι σήμερα (της βυζαντινής και της οθωμανικής συμπεριλαμβανομένης) κατέρρευσαν κατ' αρχήν για οικονομικούς λόγους και στη συνέχεια επήλθε και η στρατιωτική επιβεβαίωση.
    Το αυτό δείχνει να λαμβάνει χώρα και με τις ΗΠΑ τώρα. Τελείωσε ανεπιστρεπτί η εποχή που η υπερδύναμη απλά τύπωνε χρήμα, η αξία του οποίου παρέμενε σταθερή ή και αυξανόταν κατά ένα μαγικό τρόπο. Τώρα για πρώτη φορά μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο η υπερδύναμη αρχίζει να πληρώνει σε πραγματικό χρήμα (που θα "εκδίδεται" από κοινού στην Κίνα, τη Μόσχα, το Νέο Δελχί και σε πολύ λιγότερο βαθμό στην Φραγκφούρτη) τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών όπου τα πάντα, όπλα, στρατηγική, αεροπλανοφόρα, ήταν ουσιαστικά "δωρεάν". Τα γεγονότα είναι ασύλληπτα δραματικά για το αγγλοσαξωνικό οικονομικό σύστημα. Οι μεγάλες αγορές που μπορούν να στηρίξουν τη ζήτηση που θα συντηρούσε τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας είναι στην Μ. Ανατολή, στην Κίνα και στην Ασία. Ως εκ τούτου οι εν λόγω δύο χώρες πρέπει να είναι πλέον προσεκτικές ακόμα και στο τί λένε μεταξύ τους. Μία στρατιωτική ήττα σε ένα πεδίο και οι εξελίξεις θα γίνουν δραματικότερες και ακόμα πιό ραγδαίες. Ίσως πλέον τα κελέύσματα της υπερδύναμης αρχίζουν πλέον να κινούνται μόνο στο λεκτικό κομμάτι χωρίς μηχανισμούς επιβολής. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι βγαίνουν οι ΗΠΑ και κάνουν δήλωση για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη και πριν στεγνώσει το δημοσιογραφικό μελάνι, βγαίνουν τρεις χώρες της ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία (σοβαρές, όχι για τα πανηγύρια), δημοσίως και ουσιαστικά λένε στον πανίσχυρο "αυτοκράτορα" να κοιτάζει τη δουλειά του. Κι ο Αυτοκράτωρ το καταπίνει.

    Βγαίνοντας για μία στιγμή από τα στενά περιθώρια της ελληνικής δουλικής πραγματικότητας, και βλέποντας τα τεκταινόμενα αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια σκηνή ισχύος, ένα είναι το σίγουρο. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δίδυμο (ΗΠΑ-Μ. Βρετανία) είναι ήδη γνωστή σε όλους. Σε φίλους και εχθρούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχουμε καταλάβει, κ. Σόρος, ότι κάνετε αμάν να επισημοποιήσετε επιτέλους το «άγνωστο» Αμέρο, ως deus ex για αντικατάσταση του δολαρίου και αντίποδα στο ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ έχω την αίσθηση ότι η Αμερική τα προηγούμενα χρόνια μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο υπερεξάπλωσης λόγο ακριβώς της έλλειψης αντίπαλου δέους. Σε μια εξάπλωση που δεν μπορούσε να αντέξει. Αυτή την αίσθηση έχω χωρίς να είμαι οικονομολόγος. Πόλεμους από εδώ και από εκεί. Απειλές για συρράξεις. Προσπάθεια στήριξης φιλικών καθεστώτων ακόμα και κόντρα σε παραδοσιακούς συμμάχους. Μια άνευ προηγουμένου ανορθολογική πολιτική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Και από το πρόσφατο ταξίδι Ομπάμα φαίνεται αυτά τα λάθη να προσπαθούν να τα διορθώσουν με ακόμα μεγαλύτερα λάθη... Μέσα σ’ όλα αυτά προσπαθώ ανεπιτυχώς να βρω κάποια λογική. Φαίνεται εκεί στις ΗΠΑ έχουν τρελαθεί και έχουν πάρει λάθος μηνύματα από παντού. Όσο και ισχυρός να είναι κάποιος πάντα οι δυνάμεις του είναι πεπερασμένες εκτός κι αν είναι ο Θεός και οι αμερικανοί δεν είναι ο Θεός φυσικά. Άρα και αυτοί υπόκεινται στους φυσικούς νόμους που απ’ ότι φαίνεται εκεί στις ΗΠΑ τους αγνοούν. Όσο για τον κ. Σόρος νομίζω ότι προσπαθεί να πουλήσει «μετοχές» της «Νέας Ευρώπης» στην «Παλιά» ώστε να μην χρεοκοπήσει αυτό το αμερικανικό κατασκεύασμα υποσχόμενος φυσικά να κάνει «συνέταιρο» την «Παλιά Ευρώπη» στα μελλοντικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Αν έχουμε λίγο μυαλό δεν θα ακολουθήσουμε τους τσαρλατάνους στις φαντασιώσεις τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει χρεοκοπία μέρους της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να ξανακτιστεί. Η κυριαρχία των ΗΠΑ σ’ αυτές τις χώρες αν καταρρεύσει παταγωδώς δεν θα ξαναγυρίσει μ’ αυτή την χυδαία μορφή που την γνωρίσαμε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. GEORGE PSOROS =
    USURY USURY Über Alles!



    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Κομνηνέ, άριστη η ανάλυσή σας. Μόνο που η Ελλάδα πια δεν είναι αγγλοαμερικανικό γιουσουφάκι αλλά τουρκικό. Μας ξεχρεώθηκαν οι αγγλοαμερικανοί και μας χρέωσαν στην τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το ευρώ είναι ισχυρό και οι οικονομίες κάποιων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένου της τουρκικής) παραπαίουν, η ένταξή τους στην ζώνη του ευρώ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για το νόμισμα;
    Η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Απαντήστε μου παρακαλώ, γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τον πυρήνα της πρότασης αυτής.

    Δημήτριος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/5886

    Γιατί το δολάριο είναι αποθεματικό νόμισμα και γιατί θα συνεχίσει να είναι


    Εξαιρετική ανάλυση, μην παραμυθάζεστε από όσους θέλουν να μανιπιουλάρους τις αγορές, όπως ο Σόρος. Κι εγώ προτιμώ καλάθι νομισμάτων, αλλά το βλέπω δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.