1/4/09

Οι ΗΠΑ θα θέσουν υποψηφιότητα για μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα τον Μάϊο για μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα σώμα του διεθνούς οργανισμού που η κυβέρνηση Μπους επέλεξε να αγνοήσει.
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον θέλει να καταλάβει θέση στο σώμα αυτό για να βοηθήσει στην ''αναδιαμόρφωσή του''.
Η Κ. Ράις επανέλαβε εν μέρει την κριτική που είχε ασκήσει η κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο, που υποστήριζαν ότι το συμβούλιο ''δαιμονοποιεί συστηματικά'' το Ισραήλ αλλά παραγνωρίζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες του κόσμου.
Αλλά, πρόσθεσε, ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν.
Ο Γκόρντον Νταγκίντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε την απόφαση αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη διεθνή κοινότητα, η οποία είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους ότι δρούσε μονομερώς και παράνομα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε την εξέλιξη
''Η πλήρης συμμετοχή των ΗΠΑ σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πραγμάτωση του στόχου να δημιουργηθεί μια συμμετοχική και ζωηρή διακυβερνητική διαδικασία για να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την υφήλιο''.
Η κ. Κλίντον, που βρίσκεται στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα ''ουσιώδες συστατικό της παγκόσμιας Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής'', και παράλληλα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να εφαρμοστούν οι αρχές του ΟΗΕ.
iKypros

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.