30/4/09

Στο φως απόρρητα έγγραφα για το Μακεδονικό

Τα βουλγαρικά έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν όπως και άλλες μελέτες ότι το Μακεδονικό ζήτημα, είναι ένα ακόμη κατασκεύασμα του ψυχρού πολέμου τόνισε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του Βιβλίου το Μακεδονικό και η Βουλγαρία, που ευχαρίστησε τον πρόεδρο της εταιρείας Μακεδονικών σπουδών Νικόλαο Μέρτζο και για την έκδοση που έγινε σε συνεργασία με τα κρατικά αρχεία της Βουλγαρίας.
Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παρόντος του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, άλλων παραγόντων του πολιτικού βίου και πολυπληθούς ακροατηρίου, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συνομιλίες στον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι το Βουκουρέστι ήταν ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής και η Ελλάδα πρόσθεσε είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντατικά ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η παραχάραξη της ιστορίας δεν έχει θέση, ελπίζω κατέληξε η κα Μπακογιάννη, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας να βρει ανταπόκριση στη ΦΥΡΟΜ δηλαδή να μην μένει αιχμάλωτη στο χθες αλλά να προχωρήσει στο ευρωατλαντικό της μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε την ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ μόλις καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε αναγνώριση των προσπαθειών της για το Μακεδονικό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - παρουσίασης του βιβλίου "το Μακεδονικό και η Βουλγαρία - Απόρρητα έγγραφα 1950 - 1967".

Το μετάλλιο επέδωσε στην υπουργό μετά την ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Μέρτζος (η ομιλία της δίνεται σε ξεχωριστό τηλεγράφημα). Σε σύντομη ομιλία του ο κ. Μέρτζος χαρακτήρισε διαφωτιστικά και αποκαλυπτικά για τις σημερινές συγκυρίες τα βουλγαρικά απόρρητα έγγραφα της περιόδου 1950 - 1967 και χαρακτήρισε ιδεολόγημα κρατικό το Μακεδονικό ζήτημα.

Στην εκδήλωση παρέστη η πρόεδρος των κρατικών αρχείων της Βουλγαρίας Μπογιάννα Μπουζάσκα, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκδοση θα εκτιμηθεί ως άλλο ένα θετικό βήμα στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Στην κ. Μπουζάσκα επιδόθηκε το αργυρό μετάλλιο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών από τον πρόεδρό της κ. Μέρτζο. Τέλος το λόγο έλαβε και ο επιμελητής έκδοσης κ. Σπύρος Σφέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μακεδονικό ζήτημα. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Κ. Γκουλέκας, Ι. Ιωαννίδης ο αντιπρόεδρος βουλής Γ. Σούρλας και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Το βιβλίο είναι μια συνεργασία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη.
ΕΞΠΡΕΣΣ

4 σχόλια:

  1. Απο "Σκοπιανο" τωρα το αναβαθμισαμε μονοι μας σε "Μακεδονικο"... Μπραβο Ντορουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στο κύριο μέρτζο που έδωσε μετάλιο στην Ντόρα και κατέπέκταση στην Αγία οικονένεια(Μητσοτάκη).Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι,αφού έλυσε το σκοπιανό,θα λύσει και το κυπριακό,και βεβαίως στη Θράκη μας δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε γιατί το κανόνισε η Ντορούλα με τη Κλίντον και αμέσως ο έγχρωμος πλανητάρχης μας ζήτησε ανταλάγματα στη Θράκη για να ανοίξει η σχολή της Χάλκης.
    Να μην ξεχάσει ο Κος Μέρτζος να της επιδώσει και γιάυτό ένα μετάλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέρτζο, σε ειχα για παλληκάρι. Δεν μπορούσες τουλάχιστον να προφασιστείς ασθένεια; Ποιος ξέρει τι παίχτηκε. Ίσως κάποια οικονομική ενίσχυση της Εταιρείας Μ. Σ. ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νικολάκης ο Μέρτζος ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ, δεν χρειάζεται παραστάτες και χειροκροτητές .Και φυσικά η Ε.Μ.Σ χρειάζεται οικονομική ενίσχυση..μόνο το ιδρυμα Κ.Καραμανλής και το ΚΕΠ χρειάζονται;;;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.