7/4/09

Γαλλία: «Δεν αποφασίζουν οι ΗΠΑ ποιος θα μπει στην Ευρώπη»

Αντιρρήσεις και από την Αυστρία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
«Δεν είναι απόφαση των Αμερικανών το ποιος μπαίνει ή όχι στην Ευρώπη. Είμαστε αφεντικά στο σπίτι μας», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σχολιάζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ανάλογη είναι και η θέση του Αυστριακού ΥΠΕΞ Μίχαελ Σπιντελέγκερ που δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα αποφασίσουν μόνα για την ένταξη της Τουρκίας».
«Δεν είναι καινούριο, η κυβέρνηση Μπους είχε επίσης προσπαθήσει να μας πείσει. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία αλλάζει θέση. Υπάρχουν οκτώ κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.
«Το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν τμήμα της Ευρώπης, δεν σημαίνει πως δεν έχουν και λόγο επί του θέματος», ανταπάντησε από την Κωνσταντινούπολη ο Μπάρακ Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ προέβαλε νέες αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τα εμπόδια που προέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν στην επιλογή του δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Στρασβούργου.
Συγκεκριμένα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνοντας «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από τη στάση που κράτησε η Τουρκία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Εγώ, ήμουν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ο Γάλλος ΥΠΕΞ και τόνισε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον υπέρ της τουρκικής ένταξης. «Γιατί με σόκαρε πολύ αυτή η μορφή πίεσης που μάς ασκήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το επιχείρημα που προέβαλε η Τουρκία εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιλογή Ράσμουσεν, είναι το ότι ο δανός πρωθυπουργός υποστήριξε τη δημοσίευση στη Δανία σκίτσων του Μωάμεθ, γεγονός που το 2005 εξαγρίωσε τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η υπενθύμιση από την Τουρκία της υπόθεσης της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, μού φαίνεται, το λιγότερο, αδέξια», τόνισε ο Κουσνέρ και πρόσθεσε: «Και η εξέλιξη του τουρκικού κράτους, ας πούμε, προς μια ενίσχυση της θρησκείας και προς τη μείωση της έμφασης στον κοσμικό χαρακτήρα, με ανησυχεί».
NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

5 σχόλια:

  1. Μόνο τα ζώα οι δικοί μας είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας..Γιατί μια ζωή αυτοί που μας κυβερνάν να είναι τόσο προσκυνημένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε "3:38 μμ",

    γιατί και ο Ελληνικός λαός είναι προσκυνημένος στους πολιτικούς του.

    Όπως οι ηγέτες των άλλων χωρών βλεπουν "σκυφτούς" τους δικούς μας, έτσι και οι δικοί μας βλέπουν "σκυφτούς" εμάς.

    Άντε Έλληνες όλοι μαζί στη κάλπη τον Ιούνιο για ένα ψήφο στη Ντόρα...

    Και μετά λέμε τι μας φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλοι θεωρω οτι απο τα σοφοτερα που εκανε ποτε η ελλαδα ειναι να υποστηριξει την ενταξη της Τουρκιας στη ΕΕ. και αυτο γιατι οι υπολοιποι ευρωπαιοι καλυπτομενοι πισω απο μια μονιμη αρνηση της Ελλαδας εβγαζαν την ουρα τους απ εξω και παρισταναν τους καλους αφηνοντας τον αχαρο ρολο του κακου στην χωρα μας..τωρα ομως που εμεις υποστηριζουμε την ενταξη αναγκαστηκαν ανα αποκαλυφθουν και να επομισθουν και αυτοι ενα κομματι της ευθυνης. θα ειχαν κανενα λογο να ειναι αρνητικοι απεναντι στην τουρκια και να χαλανε τις σχεσεις τους μαζι της αν η Ελλαδα ηταν αυτη που αντιδρουσε???θα αποτελουσαμε την ευκολη λυση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, αυτά τα έχουμε πεί πολλές φορές, ό,τι ήταν να πετύχουμε με αυτήν την κίνηση το πετύχαμε, πάει τώρα αυτό, όποιοι ήταν να αποκαλυφθούν αποκαλύφθηκαν. Από κει και πέρα, αφού πετύχαμε τον στόχο μας και τους αποκαλύψαμε, τι θέλουμε και επιμένουμε; Μήπως με την αποκάλυψη τους ποιος δεν θέλει την τουρκία άλλαξε η στάση της απέναντι μας; Αφού το ξέρουνε κι αυτοί ότι δεν τους θέλουμε και ότι το κάναμε για τους συγκεκριμένους λόγους και ότι δεν περνάει και από το χέρι μας σε τελευταία ανάλυση. Άρα η επιμονή στο "Υποστηρίζωμεν..." κατά την γνώμη τώρα πια αποτελεί από δω και πέρα προδοτική πράξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί αυτή να ειναι η διπλωματική γραμμή της Ελλάδος, εμείς να λέμε ναι και οι Ευρωπαίοι να λένε όχι.
    Πάντως εγώ λέω ΟΧΙ, στην ΕΕ η Τουρκία, σε μια σχέχη ειδική, και μόνο η Ανατολική Θράκη.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.