7/4/09

Σε εγκάρδιο κλίμα η κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στα πλαίσια του 2ου φόρουμ της "Συμμαχίας των Πολιτισμών".

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη.
Βαρθολομαίος: Πολύ θετικό το ενδιαφέρον του Ομπάμα
Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του Αμερικανού προέδρου, ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την
αναφορά του στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. «Η λειτουργία της Σχολής -επεσήμανε- είναι μία ουσιαστική ανάγκη του Πατριαρχείου... Πρέπει οπωσδήποτε αυτός ο θεσμός να ανανεώνει τα στελέχη του και να εκπληρώνει τη μεγάλη αποστολή του, με τους διάλογους με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, με το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα και απόλυτα ικανοποιημένος από τις σχετικές συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε πολύ περισσότερο αισιόδοξοι και για τη Χάλκη και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος μετά το τέλος της συνάντησης κατά την οποία, όπως είπε, τέθηκαν επίσης τα προβλήματα του Πατριαρχείου, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Στην Αγιά Σοφιά ο Ομπάμα
Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην γείτονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη δύο τόπους συμβολικούς για το Ισλάμ και τις σχέσεις του με το χριστιανικό κόσμο.
Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομπάμα περπάτησε για ώρα μέσα στην Αγία Σοφία ακούγοντας με μεγάλη προσοχή την ιστορία αυτής της βασιλικής που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, μετά την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς.
Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Μπλε Τζαμί, που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα κατ' εντολήν του οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ 1ου. Έχοντας βγάλει τα παπούτσια του και συνοδευόμενος από τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης, θαύμασε τα τιρκουάζ φαγεντιανά στα οποία οφείλει το τέμενος το όνομά του. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα -ο οποίος είναι χριστιανός- χαμογέλασε όταν έμαθε από το μουφτή ότι το δεύτερο όνομά του (Χουσεΐν) είναι γραμμένο στο θόλο του τεμένους. Χουσεΐν ήταν το πατρώνυμο ενός από τους εγγονούς του Προφήτη Μωάμεθ.
Εν τω μεταξύ, η χείρα φιλίας που έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μουσουλμανικό κόσμο χαιρετίσθηκε ομόφωνα σήμερα από τον τουρκικό Τύπο, όπως και η επιμονή του στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.
«Ο Ομπάμα κατέκτησε τις καρδιές», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Vatan, ενώ η ισλαμο-συντηρητική Zaman εξέφρασε ικανοποίηση για τα «ιστορικά και θερμά μηνύματα» που απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ισχυρά μηνύματα που δείχνουν ότι άρχισε μια νέα εποχή», σημειώνει από την πλευρά του ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά στη φιλελεύθερη εφημερίδα Milliyet. «Παρουσίασε το όραμα ενός κόσμου που δεν βασίζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ, αλλά επίσης στην ειρήνη, το συμβιβασμό και το διάλογο».
«Στην πολύ καινούρια δημόσια τάξη, οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο πλευρό της Τουρκίας», σχολίασε ο αρθρογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sabah.
«Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα: έντιμος, ευαίσθητος και φιλικός», αποφάνθηκε ο Τσενγκίζ Καντάρ στη φιλελεύθερη εφημερίδα Radikal.
NAYTEMPORIKH

1 σχόλιο:

  1. Απαγορεύεται η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο..θα δυσαρεστηθεί η φίλη και σύμμαχος Τουρκία...
    Ξεναγήθηκε και στην Αγιά Σοφιά ο Ομπάμα..να θαυμάσει πως η πάντα πολιτισμένη Τουρκία μετέτρεψε το θαυμαστό μνημείο του Ιουστινιανού σε ερείπιο.Φυσικά στην ξενάγηση δεν θα έγινε λόγος για το πως οι πρόγονοι των γειτόνων μας αφού σφαγίασαν όσους ήταν μαζεμένους στο Μεγα Μοναστήρι πατούσαν στα κουφάρια για να αφαιρέσουν με τα γιαταγάνια ή και τα γυμνά τους χέρια τους πολύτιμους λίθους από τις τοιχωγραφίες και τα ψηφιδωτά, ούτε φυσικά ότι κάλυψαν τα περισσότερα με σοβά και όταν αποφάσισαν να τον αφαιρέσουν ήταν πλέον αργά...κρέμονταν βέβαια και τα αραβικά καλλιγραφικά, του τα επισήμαναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.