2/4/09

Οι Αττίλες έκαψαν ζωντανούς τους αιχμαλώτους στις ακτές της Αϊρκώτισσας


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Άγνωστες και τραγικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως 35 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, μέσα από αφήγηση στη «Σ» τού Πανίκου Πάπαλλου, από την κατεχόμενη Λάπηθο. Με βάση όσα του εξομολογήθηκε η μητέρα του, λίγο πριν πεθάνει, ο Πανίκος Πάπαλλος μιλά για το απόγευμα της 7ης Αυγούστου. Στις ακτές της Λαπήθου, λέγει, η περιοχή ήταν γεμάτη πτώματα από τις σκληρές μάχες εκ του συστάδην. Το ηρωικό τάγμα 256 Πεζικού με έδρα το Διόριος της Κερύνειας, λόχος του Μηχανικού και της ΕΛΔΥΚ, είχε δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα από τα χαράματα της 6ης Αυγούστου εν μέσω εκεχειρίας.
Οι Αττίλες, με τη συνοδεία αρμάτων, με όλμους που έβαλαν σταυροειδώς στις θέσεις των αμυνομένων και με βολές από τη θάλασσα, είχαν μετατρέψει την περιοχή σε κόλαση. Τα τμήματα είχαν αποδεκατιστεί αλλά και οι απώλειες του Αττίλα ήταν πολύ μεγάλες. Οι εισβολείς έπεσαν το απόγευμα πάνω στον ηρωικό τρίτο λόχο και αποδεκατίστηκαν. Τα άρματα γύριζαν πίσω για να φορτώσουν ξανά πεζικό και να συνεχίσουν την προέλασή τους. Οι γραμμές άμυνας σταθεροποιήθηκαν στην ακτή των Πανάγρων. Μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Λαπήθου, κυρίως ηλικιωμένοι, εγκλωβίστηκαν στο χωριό τους. Μερικοί βρήκαν καταφύγιο στις επτά εκκλησίες του χωριού. Οι εισβολείς συνέχιζαν τις εκκαθαρίσεις και σκότωναν ό,τι εκινείτο.
Μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων αλλά και κατοίκων, που έμειναν πίσω, αναφέρουν: Το απόγευμα της 7ης Αυγούστου, τα πτώματα άρχισαν να εκπέμπουν μια φρικτή δυσωδία. Οι Αττίλες είχαν ήδη μεταφέρει κοντά στις ακτές αιχμαλώτους από τους πολίτες αλλά και κάποιους στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια τους. Συγκέντρωσαν τα πτώματα σε δυο-τρεις μεγάλους σωρούς. Ο αριθμός των νεκρών πολύ μεγάλος. Αττίλες και Ελληνοκύπριοι μαζί. Η γραία της Λαπήθου, που επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων, ήταν εκεί. Την έσωσαν συγχωριανοί της γιατί τους είχε κάμει κάποια καλά όταν ζούσαν στο χωριό. Τους βοήθησε και είχαν καλή σχέση. Αυτοί οι άνθρωποι ζήτησαν και απόσπασαν την Ελληνοκύπρια από τα χέρια των εκτελεστών. Ενώ μεταφερόταν από την περιοχή, είδε τους Αττίλες να μεταφέρουν τις σορούς των νεκρών από διάφορα σημεία της πεδιάδας. Σε έναν από τους σωρούς των νεκρών, οχήματα του στρατού εισβολής έριχναν εύφλεκτο υλικό και τους έκαιγαν. Μια μεγάλη στήλη μαύρου καπνού σκέπασε την Ελληνοκύπρια της Λαπήθου. Η οσμή της καμένης σάρκας και του μαζούτ. Τα κουφάρια φαίνονταν ανάγλυφα στις φλόγες και κάποια της φάνηκε ότι κινούνταν. Ήταν η πιο μακάβρια εικόνα της ζωής της. Αττίλες και Ελληνοκύπριοι πατριώτες σε κοινό σωρό καίγονταν. Σε χώρους πλησίον ακούγονταν τα κροταλίσματα των πολυβόλων από τις χαριστικές βολές. Οι στήλες των νεκρών μεγάλωναν. Η γυναίκα της Κύπρου πέθανε πριν από λίγο καιρό. Δεν ανέφερε τη μαρτυρία της στην Επιτροπή Διερεύνησης. Την κράτησε στη σκέψη της και δεν την επανέφερε εύκολα μετά το σοκ που υπέστη. Κοντά στο θάνατο ήρθαν όλες οι αναλαμπές της θύμισης. Εξομολογήθηκε με πολλές λεπτομέρειες τη ζωή της ως εγκλωβισμένη για τρία χρόνια στο χωριό της, στο γιο της. Τον παρακάλεσε να ενημερώσει τις Αρχές γιατί, όπως του είπε, τώρα καταλαβαίνει ότι όλα πρέπει να γίνουν γνωστά. Τα είπε λίγο πριν πεθάνει, για να τα καταγράψει η Ιστορία.

Επιβεβαιώνουν οι Τουρκοκύπριοι
Από διασταύρωση της πιο πάνω μαρτυρίας με Τουρκοκυπρίους της Βασίλειας και της Λαπήθου φαίνεται ότι όλα είναι αλήθεια. Τώρα πώς θα διακριβωθεί η ταυτότητα καμένων κουφαριών, είναι ένα σκληρό ερώτημα. Ίσως οι μπουλτόζες, που σκέπασαν τα αποκαΐδια, να σκέπασαν και κάποια από τα ίχνη. Κάποια οστά, οδοντοστοιχίες, θηρεούς και άλλα αντικείμενα των νεκρών στρατιωτών μας. Η Παναγία της Αϊρκώτισσας τα είδε όλα και τίποτε δεν μπορούν να διαγράψουν οι Αττίλες απ’ ό,τι έκαναν στα παιδιά της Κύπρου, που έπραξαν το αυτονόητο, υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Αυτήν την πατρίδα, που οι ισχυροί της Γης μάς ζητούν να την κόψουμε στη μέση και να φτιάξουμε κράτος στα παιδιά των εισβολέων και τους συνεργάτες τους Τουρκοκυπρίους.
SHMERINH

9 σχόλια:

  1. Ανατριχιαστικό - Βάρβαρο

    Ας το χαίρονται οι όσοι ονειρεύονται ...ελληνοτουρκική "φιλία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφιερωμενο σε ελλαδίτες και κύπριους ελληνες που η πολιτική τους οδήγησε σε αποενοχοποίηση και διεθνής επιβράβευση της Τουρκίας, συνεχιζόμενης της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου. «Χωρίς να αποσύρει ούτ’ ένα μεχμετζίκ και χωρίς να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφους στην Κύπρο», όπως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και ο κ. Γκιουλ, υπερηφανεύονται δημοσίως.
    Και είανι πολλοί και σε όλους του κομματικούς χώρους και σε κάθε βαθμίδα της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕριμένουμε μετά από αυτό το λαό που ακολουθεί πάντα ό,τι πει η κυβέρνηση του χωρίς αντιστάσεις , και οι όποιες πνίγονται στο αίμα...να κάνουν τι ? Να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα?να δεχτούν αυτά που ζητάμε νόμιμα εμείς ...? και πάμε και τους βοηθάμε κιόλας ένεκα της καλής γειτονίας? και έχουμε και αμυντική διπλωματία ελεος....Τελικά έχουν δίκιο που μας λένε Greece εκ του Γραικός και όχι Ellas εκ του Ελλάς ....Γραικοί μωρέ είμαστε και θα παραμείνουμε
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστίνα να είσαι σίγουρη ότι η Ελλάδα αλλάζει. Ο Έλληνας ξυπνάει ,ψάχνετε , ενημερώνετε σιγά σιγά .Κάτι το internet κάτι η blogoσφαιρα όπως λέει και ο Σάββας κάτι αυτό το ξεχαρβαλωμένο dna μας κάτι πάει να γίνει πίστεψέ με .θάρρος και ενημέρωση .Από αυτό πάσχουμε.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι Χριστίνα.΄
    Σε τούτο δω το ψευτορωμαίικο δεν μας αξίζει να λεγόμαστε Έλληνες και γι’ αυτό και δεν μας λένε έτσι.

    Όταν κάνουμε τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, τότε θα μας προσφονήσουν Έλληνες. Και τη χώρα μας Ελλάς.

    Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει.

    Η Αθήνα όσο δοξασμένη και να είναι, και όσο και να την αγαπάμε ή μη, είναι η πρωτεύουσα αυτού του ψευτορωμαίικου.



    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο για το DNA καλό είναι να το δίνουμε παραπέρα σε (τίμιο κι ευλογημένο γάμο) σταματώντας για παράδειγμα τις εκτρώσεις και τα υποκριτικά αντισυληπτικά.

    Έχουν και οι "ελάχιστοι" αδερφοί μας δικαιώματα στη ζωή, στη ρίζα και στους γονείς να ζήσουν και να μεγαλώσουν μέσα ΄σε μια ατμόσφαιρα αγάπης και οικογενειακής ειρήνης.

    Να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα δυο για παράδειγμα, όπως και τα τουρκο-dance (που έγραψε ένας φίλος) έχουν σκοτώσει ήδη πολλόυς περισσότερους (στρατηγούς, εφευρέτες, ευεργέτες, επιστήμονες και άλλους εργάτες της κοινωνίας και του έθνους) απ΄οτι δεκα και περισσότερες τουρκικές μεραρχίες, και μάλιστα πριν γεννηθούν καν.

    Ποιός μπορεί να κάνει τέτοια επανάσταση, απέναντι σ΄ ένα τέτοιο εγωϊστικό και βρωμερό κατεστημένο.

    ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ.

    Και μετά μιλάμε για Ανάσταση.

    Καλό Στάδιο, λοιπόν.

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στο κυπριακο πληρωνουμε ακομα τα εγκληματα της χουντας.
    αλλα μετα την μεταπολιτευση τα καναμε χειροτερα.
    τις τουρκικες διεκδικησεις τις ειπαμε ελληνοτουρκικες διαφορες, την κατοχη της κυπρου, διακοινοτικη διαφορα ,την απελευθερωση ,επανενωση,και δεν εχει τελος η αστοχη και εγκληματικη πολιτικη μας σε ολα τα επιπεδα των εθνικων μας θεματων.
    το μελλον της κυπρου η τελευταια γραμμη αμυνας του ελληνισμου διαγραφεται ζοφερο και ολοκληρο το εθνος θα μπει σε περιπετειες.
    και ολα αυτα απο μονοι μας χωρις ξενους δακτυλους οπως εχουμε μαθει να λεμε για να καλυπτουμε τα λαθη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάνο αγαπητέ φίλε το χειρότερο είναι οτι όλες οι λύσεις είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.Αυτο ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει. Θα το λέω πάντα δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος έχει γίνει αιτία πολέμου πολλές φορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αγγλοσάξονες προσπαθούν δεκαετίες τώρα να θέσουν την Κύπρο υπο την κατοχή τους με όποια μορφή. Η θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στρατηγική.Για τον ελληνισμό είναι το τελευταίο κάστρο. Αν πέσει δεν θα έχει απομείνει τίποτα.Οτι θα πέσει μόνο αν υπάρξει λύση η οποία δεν θα αναγνωρίζει την Κύπρο με την σημερινή της μορφή, Ανεξάρτητη χωρίς δεσμεύσεις και προστάτες, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς συμφωνίες τύπου Λονδίνου , Ζυρίχης, Αναν.Για αυτό και επιμένω και θα επιμένω σαν τρελός μέχρι το τέλος.Γιατί οι πολιτικοί μας εξωραίζουν μια πραγματικότητα και την διαστρεβλώνουν. Μπορεί η φωνή μου να είναι ασήμαντη, μικρή , μπορεί όλοι μας εδώ να είμαστε μια μειοψηφεία αλλά διάολε θα το παλέψουμε μέχρι τέλους ενωμένοι , μέχρι ο Ελληνικός και Κυπριακός λαός να καταλάβει την δωσίλογη πολιτική των Αρχηγών του . Τουλάχιστον να μην καμφθεί το φρόνημα μας και τουλάχιστον να επαναλαφθεί η στάση του Τάσσος και εκείνο το 74% που μας ξαναδωσε την περηφάνεια μας όποτε αποφασίσουν να παρουσιάσουν ενα νομικό εκτρωμα που θα νομιμοποιεί την κατοχή. Αν και έμεινε αναξιοποίητο και ορφανό αυτο το μεγάλο ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δύο γρήγορα σχόλια:

    1ον) Όταν υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία (1985-1987) στην Β' Μοίρα Αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά δύο αξιωματικούς οι οποίοι (ως νέος υπολοχαγός ο ένας και λοχαγός ο άλλος) είχαν πολεμήσει στην Κύπρο ΚΑΙ στους δύο "αττίλες".

    Μέσα από τα όσα φρικιαστικά μας διηγήθηκαν ένα είναι το συμπέρασμα που ΕΓΩ προσωπικά έβγαλα: Ο Πόλεμος είναι η αποθέωση της απανθρωπιάς, είναι Φρίκη, είναι Κόλαση. Και αν υπάρχει ένας λαός που διαπρέπει στην απανθρωπιά, την φρίκη και την κόλαση, αυτός είναι ο τουρκικός σε περίοδο πολέμου.

    Οι αξιωματικοί αυτοί ήσαν σαφείς και η μακάβρια συμβουλή τους ΑΚΟΜΗ αντηχεί στα αυτιά μου: "Αν ποτέ βρεθείτε σε πόλεμο με την Τουρκία, ούτε αιχμαλώτους να πιάσετε (να τους σκοτώσετε όλους επί τόπου πάνω στην μάχη) αλλά -κυρίως- ούτε εσείς να μην αφήσετε να σας πιάσουν αιχμαλώτους - καλύτερα να αυτοκτονήσετε επί τόπου!"

    Ξέρω πολλοί θα εκπλαγούν, ίσως με κακοχαρακτηρίσουν με αυτό που θα πω αλλά, με όλο το θάρρος αδιαφορώ για την συγκεκριμένη σας άποψη. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι το ότι ΑΝ κάποτε, "Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ", βρεθώ σε τέτοια θέση, ξέρω πολύ καλά τι να κάνω.

    2) Με δεδομένο, την πορεία και την συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια (δηλ. από το 1955 και μετά) της "φίλης και γειτόνου" χώρας εξ ανατολών, μην τολμήσει κανείς μας και πεί, (ούτε καν ψιθυρίσει) την πρόταση "Ελληνο-τουρκική Φιλία".

    Αν δεν υπήρχαν κάποια άλλα "κωλύματα" να είστε σίγουροι ότι οι "φίλοι" μας θα είχαν καταλάβει μέχρι και την τελευταία σπιθαμή ελληνικού ΚΑΙ κυπριακού εδάφους εδώ και πολύ καιρό.

    Και είναι εκείνα ακριβώς τα "κωλύματα" και ιδιαίτερα το από πού προέρχονται, αυτά που αναγκάζουν τις όποιες ελληνικές κυβερνήσεις να είναι στην ουσία "κυβερνήσεις μαριονέτες".

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΩΝ. Όχι όπως η δήθεν "εξέγερση" των κουκουλοφόρων του Δεκεμβρίου '08.

    Έλληνες γρηγορείτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.