16/4/09

Υποκλοπές χωρίς όρια στις ΗΠΑ από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ


Για χωρίς μέτρο παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αμερικανών πολιτών, από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα The New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται, μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, η NSA ενεπλάκη σε μια "υπέρ-συγκέντρωση του περιεχομένου των επικοινωνιών Αμερικανών".

Επίσης όπως γράφουν οι Νew Times, η πρακτική αυτή υπήρξε για τις μυστικές υπηρεσίες , "σημαντική" και "συστημική", ενώ μία από τις πηγές υποστήριξε ότι υπήρξε και "ακούσια".

Το όλο θέμα έχει πάρει διαστάσεις μεταξύ των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και όπως αποκαλύπτεται, έχουν υπάρξει αρκετές απόρρητες ενημερωτικές συναντήσεις προκειμένου να συζητηθεί "η διαμάχη σχετικά με το θέμα, που ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία των θεμιτών προσπαθειών συγκέντρωσης πληροφοριών".

Χθες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναγνώρισε πως υπήρξαν "προβλήματα" όσον αφορά τις επιχειρήσεις υποκλοπών επικοινωνιών της NSA, αλλά αυτά "επιλύθηκαν".

Ακόμη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, το Κογκρέσο διεξάγει έρευνα για να διακριβώσει εάν παραβιάστηκε άδικα η ιδιωτική ζωή Αμερικανών.

"Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση η υπηρεσία μπορεί να άκουσε συνομιλίες ή να διάβασε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αμερικανών χωρίς σχετική δικαστική έγκριση", έγραψε η εφημερίδα .

Σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Ιούλιο του 2008, επιτρέπεται στις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να υποκλέπτουν επικοινωνίες χωρίς ένταλμα εάν πρόκειται για ξένους υπηκόους.

Ωστόσο επικριτές του μέτρου διαμαρτυρήθηκαν με το επιχείρημα ότι ο νόμος επέτρεπε, έμμεσα, την παρακολούθηση των επικοινωνιών Αμερικανών με ξένους "στόχους".

Όμως η σχετική νομοθεσία είχε διατάξεις που επιχειρούσαν την ελαχιστοποίηση των υποκλοπών αμερικανών πολιτών χωρίς έγκριση, διατάξεις τις οποίες αρκετοί τις χαρακτήρισαν ανεπαρκείς.

Σημειώνεται ότι ο νόμος του 2008 εισήχθη μετά το ξέσπασμα διαμάχης για τις παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα που γίνονταν επί των ημερών της κυβέρνησης Μπους και αποκαλύφθηκαν το 2005. Παρείχε στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών που συμμετείχαν στην διαδικασία προστασία από ενδεχόμενες μηνύσεις, στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επιμελήθηκε sub92

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,
    ΚΑλά είναι δυνατόν στην Αμερική γίνονται όλα αυτά σε μια χώρα υπέρμαχη της Δημοκρατίας που δεν ξέρει τι πάει να πει ρατσισμός γι αυτό στο νόμο έλεγε για ξένους υπηκόους ..Μα για όνομα δλδ ...Σα δε ντρέπονται λίγο και έχουν και το θράσσος να μιλάνε για τρομοκρατία οι αρχιτρομοκράτες που δεν η λέξη ελευθερία γι αυτούς σημαίνει απλά ''περισσότερα τετραγωνικά στο ίδιο κελί με θέα θάλλασα και φόντο το βουνό'' Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.