8/4/09

To βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη ανάγνωση.


του Σάββα Καλεντερίδη
Με αφορμή την απειλή να παρεμποδίσει την εκλογή του Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, γράφτηκαν πολλά άρθρα και ειπώθηκαν πολλά για τον τρόπο με τον ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Τουρκία. Τα περισσότερα από αυτά που γράφηκαν και ειπώθηκαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει αυξηθεί και ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας διαχειρίζεται με επιτυχία και αποτελεσματικά αυτή την "αξία".
Για την πρώτη διαπίστωση δεν θα κάνουμε αναφορά στη σημερινή μας ανάλυση, θα προσπαθήσουμε, όμως, να προσεγγίσουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του τρόπου με τον οποίον ασκείται, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και τη στάση που κράτησε η Τουρκία από την αρχή μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Η Τουρκία, ενοχλημένη βαθύτατα από την άρνηση της Δανίας να "τουρκοποιήσει" το εσωτερικό της δίκαιο και να φιμώσει τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, προσπάθησε να αναδείξει και πάλι το ξεχασμένο θέμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύθηκαν στη Δανία και είχαν αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και να εμφανιστεί ως η χώρα που δέχεται τις διαμαρτυρίες των ισλαμικών χωρών, τις οποίες διαμαρτυρίες είναι υποχρεωμένη να εκφράσει στο ΝΑΤΟ, για να αποτραπεί η εκλογή του πρωθυπουργού της Δανίας Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ατλαντικού οργανισμού. Δηλαδή, η Τουρκία, έπαιξε το επικίνδυνο ισλαμικό χαρτί, για να πετύχει στο στόχο της, που δεν ήταν η περιφρούρηση της ισλαμικής πίστης, αλλά η εκδίκηση και ο εκβιασμός της Δανίας για το "έγκλημα" που διέπραξε, επιτρέποντας στους Κούρδους να έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που η Τουρκία απαγόρεψε από το 1923.
Οι χώρες της Ευρώπης, όμως, δεν είναι σαν την Ελλάδα, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται και φυσικά δεν απαντά όπως θα έπρεπε στις προκλήσεις και γενικώς στην άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε όμως τί έγινε με το βέτο της Τουρκίας και πώς το αντιμετώπισαν οι χώρες της Ευρώπης.
Τελικά το βέτο ξεπεράστηκε και ο Ρασμούσεν είναι ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο Ρασμούσεν θα ζητήσει συγνώμη για τις γελοιογραφίες και ότι το κουρδικό κανάλι θα κλείσει.
Όσον αφορά την πρώτη υπόσχεση, ο Ρασμούσεν απλά έκανε μια δήλωση κατευνασμού του μουσουλμανικού κόσμου και, φυσικά, δεν ζήτησε συγνώμη.
Όσον αφορά τη δεύτερη υπόσχεση, εισαγγελείς από τη Δανία επισκέφθηκαν και πάλι την Άγκυρα για να πάρουν στοιχεία που έχει η τουρκική δικαιοσύνη για τη σχέση του δορυφορικού καναλιού με την "τρομοκρατία". Το κουρδικό κανάλι ίσως πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, ίσως όχι. Αν πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, η Τουρκία θα εχει πετύχει μια διπλωματική "νίκη", η οποία όμως θα είναι χωρίας ιδιαίτερη αξία, γιατί το πιο πιθανό είναι το κουρδικό κανάλι να συνεχίσει να εκπέμπει από άλλη χώρα, ενώ ήδη οι Κούρδοι της Τουρκίας διαθέτουν άλλα τρία δορυφορικά κανάλια που θα συνεχίσουν και αυτά να ενημερώνουν τον κουρδικό λαό.
Το κύριο ζήτημα, όμως, σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ρασμούσεν, είναι οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν τους λόγους τους να μην θέλουν την Τουρκία στα πόδια τους, εννοούμε πλήρες μέλος της Ε.Ε., έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους έδωσε η άκριτη στάση της Άγκυρας και επιχειρηματολογούν περισσότερο πειστικά πλέον για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν για την Ευρώπη να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο γερμανικός και γαλλικός τύπος έγραψε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της εκλογής του Γ.Γ. του NATO, την απομάκρυνε από την Ευρώπη.
Ας δούμε όμως πώς κάλυψε το θέμα ο ευρωπαϊκός τύπος:
Η Süddeutsche Zeitunq έγραψε ότι "Η Τουρκία έβαλε αυτογκόλ".
Η Liberation έγραψε ότι "Η Τουρκία πυροβόλησε το ίδιο της το πόδι.
Η Jyllands-Posten έγραψε ότι "Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν το βέτο".
Η The wall Street Journal έγραψε ότι "Η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία έγινε πιο αρνητική".

Από την άλλη πλευρά, οι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες που χειρίζονται το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την είσοδό της στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι μετά τη στάση της στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ένα αρκετά αρνητικό κλίμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η στάση της αυτή στην ουσία επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ηγετών της Ευρώπης για τα "παιχνίδια" που φοβούνται ότι θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία "πήγε για μαλί και βγήκε κουρεμένη", όπως λέει ο λαός μας.
Αυτά, για να μην δημιουργούνται μύθοι για την αποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

9 σχόλια:

  1. Δεν είναι μόνο αυτό Κε Σάββα.
    Με το να αναγνωριστεί επίσημα ως "χωροφύλακας" και ως επίσημος αντιπροσωπος των ΗΠΑ στην περιοχή επέτυχε αυτό που δεν ήθελε. Να ξυπνήσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα όμορων χωρών (εξαιρείται η ελλάδα) και χωρών επίσης που δεν μπορούν να δεχθούν να ξαναγίνουν απλοί παρατηρητές της διεθνούς πολιτικής σκηνής και να γίνουν εχθρικές προς αυτή.Οσο για το κουρδικό θεωρώ ότι η γλώσσα των Αμερικανών είναι διπλή και ότι πάιζουν και στα 2 ταμπλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη
    στην ανάλυσή μου περιορίζομαι μόνο στο θέμα της πολιτικής επιλογής της Τουρκίας να απειλήσει με βέτο και στη συνέχεια να το ανταλλάξει.
    Αυτή η συμπεριφορά είχε κυρίως αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που δεν γράφτηκε στον ελληνικό τύπο. Γι' αυτό έγραψα το κείμενο αυτό.
    Για τα υπόλοιπα ίσως γράψω κάτι άλλο.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φταίει το ευβοιωτικο ταπεραμέντο Κε. Σάββα συγνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη αυτή κ. Καλεντερίδη. Σίγουρα πρέπει να απομυθοποιηθεί σταδιακά η παντοδυναμία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωριστεί και άλλη μια δυνητική ερμηνεία της στάσης αυτής: οι Τούρκοι έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι δεν πρόκειται να μπουν στην Ε.Ε. και πως το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι μια ειδική σχέση (η οποία, παρεπιπτόντως, παραμένει πάντα ως στόχος των Ευρωπαίων, ασχέτως του πόσα «χουνέρια» θα τους κάνουν οι Τούρκοι – οι δουλειές είναι δουλειές…). Συνεπώς δε ρισκάρουν και πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση σε περίπτωση που δυσαρεστήσουν τους Ευρωπαίους με πρακτικές ανατολίτικου παζαριού όπως η τελευταία. Αντιθέτως, «ορθώνοντας το ανάστημά τους» και προβάλλοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σχεδόν σαν ίσο προς ίσο από τους άλλους Νατοϊκούς εταίρους οι Τούρκοι αποσκοπούν στη βελτίωση της εικόνας τους στον Αραβικό κόσμο (η οποία απέχει μακράν από το να είναι καλή), άρα και στην αύξηση της σημασίας που έχει η χώρα τους για τις ΗΠΑ. Έτσι η υποδοχή του Ομπάμα έγινε με την Τουρκία «ενισχυμένη» στα μάτια των Αράβων και Αμερικανών, προεξοφλώντας πως οι πιέσεις που θα δεχτεί (για Κούρδους, Ελληνοτουρκικά κλπ.) θα είναι μικρές ενώ τα περιθώρια άντλησης ανταλλαγμάτων από τους Αμερικανούς περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννη
    Το γνωρίζεις, αποτελεί πεποίθησή μου το ότι η άλλη άποψη πάντα βοηθάει.
    Άλλωστε, αυτό κάνουμε εδώ μέσα.
    Άρα, συνέχισε ακάθεκτος.

    Ηλία
    οι Τούρκοι θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. και μάλιστα το θέλουν πολύ.
    Απλά, θα επιδιώξουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Σάββα εισαι σίγουρος ότι θέλουν να μπουν στην ΕΕ?? Γιατί εχω αρχίσει και αμφιβάλω !!

    Επισης εμεις θα θεωρήσουμε νίκη εάν δεν μπει η Τουρκια στην ΕΕ αλλά κερδίσει μια ιδιαίτερη σχέση την οποία παρεμπίπτοντος θέλουν όλοι οι Ευρωπαίοι??

    Κατά την προσωπική μου γνωμη ....το μεγαλυτερο λάθος θα είναι η ιδιαίτερη σχέση ΕΕ – Τουρκιας ..και ειμαι περίεργος να δω την στάση τη Ελλάδος επάνω σε αυτό το θέμα

    μφχ
    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν οι Τούρκοι κατορθώσουν -με τη βοήθεια των ΗΠΑ-Αγγλίας- να γίνουν πλήρες μέλος της Ε.Ε. χωρίς να προβούν στις ρυθμίσεις-υποχωρήσεις που απαιτεί η Ευρώπη και αποκτήσουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, κερδίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, γιατί να μην το θέλουν;
    Τότε όμως δεν θα μιλάμε για εξευρωβπαϊσμό της Τουρκίας, αλλά για τουρκοποίηση της Ευρώπης.
    Σαφώς μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν είναι ρπος το συμφέρον της Ελλάδας.
    Αυτό που μας συμφέρει είναι να συνεχιστεί η διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υποχωρεί σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο, Ελληνισμός και φιλικές προς εμας εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα.

    Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα η χώρα μας να δηλώνει πως θέλει τη Τουρκία στην Ε.Ε υπό προϋποθέσεις.
    Ωστόσο η χώρα μας σήμερα δηλώνει ότι επιθυμεί τη Τουρκία στην Ε.Ε, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν επιθυμεί τίποτα ώστε να το αποδεχτεί.

    Υπάρχει και μια άλλη όψη στο νόμισμα. Καλώς κάνει η Ελλάδα που λέει είμαι υπερ να μπούνε οι Τούρκοι στην Ε.Ε γιατί αναγκαστικά θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχτεί πως δεν τους θέλουν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Και ποιος δεν μας λέει, πως η Ευρώπη δεν θα έλεγε στους Τούρκους, πως εμείς σας θέλουμε αλλά δεν μπαίνεται γιατί δεν σας θέλει η Ελλάδα.

    Το θέμα είναι:
    Η Ευρώπη θα κρατήσει σταθερή στάση ώστε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα μας αλλάξετε εσείς, αλλά εμείς εσάς;

    Τέλος θα το ξαναπώ. Εγώ προτιμούσα η Ελλάδα να κρατούσε τη μπάλα στα χέρια της στη τελευταία επίθεση που λένε και στο μπασκετ.
    ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ...ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ.

    Θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I Tourki theloun tin idieteri schesi ke ochi tin plires entaxi dioti me afton ton tropo tha boroune na apolamvanoune ola tha thetika pou tous prosferi i Evropi dichos na prepi na tiroun ke tous kanones tis. Diladi na dechonte ikonomiki voithia, na symetaschoun se kapion vathmo stin lipsi apofaseon ke synchronos na ine plires anexartiti san kratos, na synechizoun na min anagnorizoun tin Kypriaki Dimokratia, na katapiezoun tis mionotites ke na min symorfononte me tous evropaikous nomous.
    Oti kalitero borin na tous simvi diladi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.