8/5/09

Παραβίαση 20... δευτερολέπτων καταγγέλλουν οι Τούρκοι


Λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στη Θράκη την περασμένη Τρίτη κάνει ανακοίνωση που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με αυτήν, «δύο ελληνικά αεροσκάφη τύπου Α-7 Corsair που απογειώθηκαν από τον Αραξο, στις 10.56, εισήλθαν κατά 0,5 μίλι και παραβίασαν κατά 2,5 μίλια και επί είκοσι δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο βορειοδυτικά της Κεσσάνης Αδριανούπολης». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θέμα «γνωστοποιήθηκε στο -τουρκικό- υπουργείο Εξωτερικών προς ανάληψη των δεουσών πρωτοβουλιών».
** Η ελληνική πλευρά διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνέβησαν τα παραπάνω. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ, την περασμένη Τρίτη «υπήρχε σε εξέλιξη μικρή τακτική άσκηση στη Β. Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ ουδέν ίχνος πτήσης αεροσκάφους υφίσταται ανατολικότερα της απόστασης 2,5 μιλίων από τη δυτική όχθη του ποταμού Εβρου». Παράλληλα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία συνασκούνται από σήμερα μέχρι τις 16 Μαΐου στο Ιόνιο Πέλαγος, συμμετέχοντας στην υπό ελληνική διοίκηση διασυμμαχική (ΝΑΤΟϊκή) άσκηση «Αριάδνη 09». Πρόκειται για άσκηση ναρκοπολέμου και αντιναρκικών επιχειρήσεων μεσαίας κλίμακας και σε αυτή συμμετέχουν πλοία από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Τουρκία καθώς και η Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη Μεσογείου SNMCMG 2.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8 σχόλια:

  1. Αφού δεν κάναμε εικονικό βομβαρδισμό να μην μιλάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ετσι κάνετε και εσεις "...

    Είναι θέμα της Αεροπορίας δεν εμπλεκόμαστε εμείς»!

    Η θράκη δεν έχει προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε γηγενή τουρκικό πληθυσμό»!

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιντε και να ξαναμπειτε, στην ανατολική Θράκη,η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση..

    Και καλά είναι να αρχίσουν να πετάνε και πάνω απο τη Σμύρνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ είμαι σίγουρος πως δεν έγινε αυτή η παραβίαση. Αλλά βρε αδελφέ αυτά τα αεροσκάφη είναι παλιά και μπορεί να έχουν κάποιες δυσκολίες και αστοχίες στην πλοήγησή τους… Γείτονες είμαστε για 900 μέτρα βάθος και 5 χιλιόμετρα μήκος κάνουμε λόγο; Στο κάτω, κάτω ήταν A7 δεν ήταν f16 ας πούμε… Τώρα που το σκέφτομαι άραγε πόσο χρόνο χρειάζεται ένα Α7 που πετάει στα 150 μέτρα να αδειάσει το φορτίο του σε πιθανούς στόχους μεγάλης αξίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη ας πούμε; Κι αν ας πούμε 50 Α7 αδειάζουν το φορτίο τους με τις «ηλίθιες» λόγω παλαιότητας βόμβες τους στα περίχωρα μιας πόλης 20 εκατομμυρίων τι θα κάνει ο άμαχος πληθυσμός της ακόμα θα πιστεύει στο «μεγαλείο» του στρατού του που τον ταΐζουν απλόχερα τα τελευταία 90 χρόνια; Αξίζει όλο αυτό για μισό στρέμμα βράχια στο διπλανό οικόπεδο που ποτέ δεν υπήρξε δικό τους; Ή μήπως περιμένουν οι φίλτατοι γείτονες να αντιπαρατεθούμε υπό μορφή παράταξης της εποχής του Ναπολέοντα στις δύο ακτές του Αιγαίου χωρίς να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διατιθέμενα μέσα; Ας το ξέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Όπου θέλουμε και όταν θέλουμε θα απαντήσουμε και η απάντηση θα είναι σκληρή, αδυσώπητη και θα τους προκαλέσει δυσανάλογες ζημιές με το κέρδος που θα έχουν αν πάρουν αυτά τα βράχια. Δεν θα έχει σχέση με το μειλίχιο ύφος των ελλήνων πανεπιστημιακών γιατί αυτοί θα έχουν φύγει με το πρώτο αεροπλάνο. Αλλά θα έχει σχέση με την όψη της Ελευθερίας στον εθνικό μας ύμνο. Γι’ αυτό καλύτερα ας πάψουν να ονειρεύονται αερομεταφερόμενα τάγματα σε «γκρίζα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όλα τα νησιά έχουν χρώμα και αυτό είναι γαλάζιο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Συμψηφισμό" παραβιάσεων επιδιώκουν οι Τούρκοι
    Ισχυρίζονται ότι τους παραβιάσαμε για 20 δευτερόπλεπτα στον Έβρο
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ / Παρασκευή 8 Μαΐου 2009
    Web-Only


    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

    Προσπάθεια «συμψηφισμού» των προκλητικών παραβιάσεων στις οποίες προβαίνει συστηματικά η Τουρκία στο Αιγαίο επιχειρεί τώρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ισχυριζόμενο ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της μισό μίλι ανατολικά του Έβρου και πέταξαν σ' αυτόν για 20 δευτερόλεπτα!

    Ο ισχυρισμός _ που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία _ έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα δε με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Διπλωματία» (www.diplomatia.gr) που αποκάλυψε το θέμα, η τουρκική ανακοίνωση αναφέρει ότι η παραβίαση έγινε το πρωί της περασμένης Τρίτης από δύο μαχητικά Α-7 Κορσέρ που είχαν απογειωθεί από τη βάση του Αράξου. Κατά τους Τούρκους, μπήκαν στον Έβρο 0,5 του μιλίου και πέταξαν επί 2,5 μίλια και για 20 δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο ΒΔ της Κεσάνης Αδριανούπολης.

    «Πολύφημος Οδυσσέας»
    Ο συστηματικός έλεγχος που έκανε ωστόσο το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις καταγραφές των ραντάρ δείχνει εντελώς διαφορετική εικόνα. Τα ελληνικά Α-7, που συμμετείχαν στην άσκηση «Πολύφημος Οδυσσέας» για τον έλεγχο των αντιαεροπορικών του Στρατού Ξηράς από την Τρίτη μέχρι και χθες, όχι μόνο δεν πλησίασαν τα σύνορα, αλλά το εγγύτερο σ' αυτά σημείο που έφθασαν ήταν 2,5 μίλια!

    Με δεδομένη την ελληνική στάση, που τηρείται ευλαβικά χρόνια τώρα, το συμπέρασμα που καταλήγουν αναλυτές είναι ότι η τουρκική κίνηση αποσκοπεί να πετύχει δύο στόχους: αφενός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αν έχουν δημιουργηθεί, εις βάρος της διεθνώς από τις συνεχείς επικίνδυνες παραβιάσεις _ και υπερπτήσεις _ που κάνει στο Αιγαίο και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διεύρυνση της ατζέντας στα δήθεν ανοιχτά ελληνοτουρκικά προβλήματα.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία έχει ήδη αυξήσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες τις χαμηλές διελεύσεις πάνω από τα νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, ενώ πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και μερίδα του φιλικά προσκείμενου στους στρατηγούς Τύπου. Την Τετάρτη εξάλλου πραγματοποίησε μεταξύ Χίου και Λέσβου άσκηση Έρευνας - Διάσωσης παρουσία 8 ξένων στρατιωτικών ακολούθων, σε μια προσπάθεια «διεθνοποίησης» των αξιώσεών της, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Εφες» που ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου. Ήδη όμως από τις 20 Μαΐου θα έχει αρχίσει άλλη, η επίσης πολυήμερη «Ντενίς Γκουρνού».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ V

    Χα χα χα! Ωραίος. Αυτή είναι απάντηση. Εύγε 'V' !


    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και ομως ειναι αληθεια
    ημουν αυτοπτης μαρτυρας
    ημουν στη σκοπια στο ποταμο εβρο οταν υπηρχε αυτη η μινι ασκηση...

    μιλησα με τον αλλο σκοπο και του ειπα ρε συ περασαν ανατολικοτερα απο το ποταμι και μου ειπε οτι συμφωνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κατάλαβα έχουν και πρόβλημα? Δεν φτάνει που τους στείλαμε κοτζάμ παλικάρια 23-30 χρονών με βομβαρδιστικά να τους χαιρετήσουν ως γείτονες καλοί και να καμακώσουν και κανένα ωραίο γκομενάκι από ψηλά. Έχουν και παράπονο? Αυτοί μόνο ψαράδες στο Φαρμακονήσι καμακώνουν. Μια ζωή δεν έχουν γούστο. Άσε που δεν έχουν και τέχνη στις αερομαχίες και βαριόμαστε τις πιο πολλές φορές

    Γιώργος, φοιτητής γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.