25/5/09

Σομαλία - Πάνω από 200 νεκροί στο Μογκαντίσου


Χθες, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο εσωτερικό στρατοπέδου των σομαλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι του Μογκαντίσου.
Τουλάχιστον 208 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους άμαχοι- σκοτώθηκαν στο Μογκαντίσου και 700 τραυματίσθηκαν από την έναρξη, στις 7 Μαΐου, της επίθεσης των δυνάμεων των ισλαμιστών, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Σομαλίας.
"Καταμετρήσαμε 208 ανθρώπους και περισσότεροι από 700 τραυματίσθηκαν...το 80% των νεκρών και των τραυματιών είναι άμαχοι που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων", δήλωσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους ο Μοχάμουντ Ιμπραχίμ.
Στις 7 Μαΐου, οι ισλαμιστές αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση, υπό την ηγεσία της Χεζμπ αλ-Ισλαμίγια, του σεΐχη Χάσαν Νταχίρ Αγουέις και των ανταρτών σεμπάμπ, με στόχο την ανατροπή του μετριοπαθή ισλαμιστή προέδρου Σάριφ Σέιχ Αχμεντ, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο.
Περίπου 57.000 κάτοικοι του Μογκαντίσου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την έναρξη της επίθεσης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
"Οι μάχες προκάλεσαν τον εκτοπισμό 8.367 οικογενειών που έφθασαν σε πρόχειρους καταυλισμούς έξω από την πρωτεύουσα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσχερείς", δήλωσε ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Χθες, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο εσωτερικό στρατοπέδου των σομαλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι του Μογκαντίσου. Εκπρόσωπος των σεμπάμπ, ο σεΐχης Χουσέιν Φίντοου, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Παρασκευή αντεπίθεση στην πόλη εναντίον των θέσεων των ανταρτών, οι οποίοι, εκτός από την εκδίωξη του προέδρου ζητούν την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, η οποία έχει αναπτυχθεί από τον Μάρτιο 2007 στο Μογκαντίσου.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.