23/5/09

Αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία το 2008

Η παραλία των Δρυμάδων, Β. Ηπειρος 
Προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει ο τομέας του τουρισμού.

Στο ποσό των 880 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ξένες επενδύσεις το 2008 στην Αλβανία, έναντι 324 εκ. ευρώ το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως η εισροή ξένου επενδυτικού κεφαλαίου θα συνεχιστεί.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το χαμηλό εργατικό κόστος, η αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αποτέλεσαν ορισμένους, μόνο, παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Ως στρατηγικές ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται οι «περιπτώσεις» της ARMO που πέρασε σε «χέρια» ιδιωτών έναντι 120 εκ. ευρώ, αυτή της πώλησης του «μεριδίου» της στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας AMC (θυγατρική της Cosmote στην Αλβανία), καθώς και η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρισμού OSSH, έναντι 102 εκ. ευρώ.
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, αφορά πλέον τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο άλλωστε προωθείται σχέδιο για την προσέλκυση επενδυτών με στόχο την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.
Εξάλλου, προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει ο τομέας του τουρισμού, με έμφαση στην κατασκευή νέων υποδομών (τουριστικών εγκαταστάσεων, οδικών υποδομών κ.α.).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Άμα στηριχτείτε μόνο στον τουρισμό, θα φάτε καλά κι εσείς, σαν κι εμάς που δεν φτιάχνουμε ούτε βίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.