12/5/09

Αζερμπαϊτζάν - Επίσκεψη 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής με επικεφαλής τον Μ. Βαρβιτσιώτη. Επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών

«Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία να έρθει το αζέρικο αέριο στην Ελλάδα και η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το δεχθεί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Μπακού, εξερχόμενος από τα γραφεία της πανίσχυρης κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR, όπου είχε συνάντηση σχεδόν μιας ώρας με τον πρόεδρό της Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ.

Τονίζοντας την ανάγκη προώθησης της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και την Ιταλία (TGI), ο οποίος θα διαφοροποιεί τους ενεργειακούς προμηθευτές και τους δρόμους των αγωγών, σύμφωνα με τους κανόνες της ενεργειακής ασφάλειας και την πολιτική της ΕΕ, ο Έλληνας υφυπουργός πρόσθεσε ότι, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της SOCAR, αλλά και σε αυτήν που προηγήθηκε με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ, «επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί σκληρά τόσο εντός της ΕΕ όσο και διμερώς, ώστε η Τουρκία να άρει τις αξιώσεις της για μεταπώληση ποσοστού του διερχόμενου αερίου και να περιοριστεί στην είσπραξη δικαιωμάτων τράνζιτ».
Πέραν της προώθησης της κατασκευής του αγωγού, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ηγείται 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής, υπογράμμισε την ανάγκη «ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα το Φεβρουάριο».
Εισερχόμενος για την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, είπε ότι το φόρουμ , στο οποίο συμμετέχουν 40 ελληνικές επιχειρήσεις και 120 αζέρικες, «αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων», ενώ «σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων ήταν η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του ΣΕB, από τον αντιπρόεδρό του Θ. Λαβίδα και του αντίστοιχου συνδέσμου του Αζερμπαϊτζάν AZPROMO?.
Το μνημόνιο βάζει το θεσμικό πλαίσιο για τη συνεργασία των δύο μερών και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ελληνο-αζερικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων και Ελλήνων και αζέρων επιχειρηματιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι στους τομείς που η Ελλάδα επιδιώκει πρωτίστως να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν, περιλαμβάνονται οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, τα οικοδομικά υλικά, τα φάρμακα, τομείς οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από τους Έλληνες επιχειρηματίες που είναι παρόντες στο Μπακού.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη την καυκάσια χώρα ως φωτεινή εξαίρεση, καθώς δεν έχει υποστεί σοβαρά «τραύματα» εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τον περασμένο χρόνο κατέγραψε ανάπτυξη άνω του 10%.
Είναι μια χώρα που γνωρίζει τεράστια οικοδομική ανάπτυξη, έχει μεγάλη ανάγκη από υποδομές, αναδιαρθρώνεται και κάνει αποκρατικοποιήσεις, αλλά παράλληλα αναζητεί επενδύσεις για να τοποθετήσει τα υψηλά έσοδα από τον πλούτο της παραγωγής και εμπορίας των υδρογονανθράκων.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα με την εγγύηση της πολιτικής ηγεσίας είναι παρούσα.
«Είμαι βέβαιος ότι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε ευημερία και αμοιβαία ανάπτυξη.
Η δυνατότητα υπάρχει.
Το ίδιο και η πολιτική βούληση», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ερωτηθείς, πότε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, απάντησε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της προεδρίας του ΟΑΣΕ, της οποίας προΐσταται η αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο Αζέρος ομόλογος της μάλλον θα έρθει στην Αθήνα συντομότερα, για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού τον Ιούλιο στην Κέρκυρα.
ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. Οι συνεργασίες, μπορούν να έχουν και μεγαλύτερα-μακροπρόθεσμα-πολύπλευρα αμιβαία ωφέλη. Το Αζερμπαιτζάν, εάν η Τουρκία κάνει κάτι εναντίον μας, ποιον θα στηρίξει; Προφανώς δεν θα στηρίξει την Ελλάδα.

    Αντίθετα η Αρμενία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας, και αυτή τη στιγμή που βρίσκεται απομονωμένη, η Ελλάδα επιλέγει συνεργασία με τον θανάσιμο εχθρό της Αρμενίας.

    Όσον αφορά το Φυσικό Αέριο που ίσως μας πουλήσει το Αζερμαϊτζάν, αυτό θα πουληθεί μέσω Τουρκίας, και αναβαθμίζει την Τουρκία, και στρέφεται κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε συνολική ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία, που μας παρακαλάει κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.