4/5/09

Εκπομπή "Ανιχνεύσεις" 5 Μαΐου 2009 :Το μεγάλο παιχνίδι


Δεν είναι που η γεωπολιτική αποτελεί αγαπημένο πεδίο ενασχόλησης των συντελεστών της εκπομπής εκείνο που μας οδηγεί στο να επιλέξουμε ακόμη μια φορά να δούμε τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της χώρας μετά την επίσκεψη Ομπάμα. Είναι κυρίως το βάρος των εξελίξεων αυτών για την ισορροπία στην περιοχή. Και το διακύβευμα, πλέον, δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά θέματα που διαμόρφωναν τις σχέσεις των κρατών. Έχουν προστεθεί και άλλα, όπως το ενεργειακό και οι αγωγοί μεταφοράς της ενέργειας.
Έτσι, λοιπόν, θα δούμε την ερχόμενη Τετάρτη, τι γίνεται στην ευρύτερη ανατολική περιοχή μας, απο τον Τουρκία μέχρι το Πακιστάν, και τι διακυβεύεται στην περιοχή αυτή. Θα δούμε αν αναδύονται νέες δυνάμεις στην περιοχή και πως σκέφτονται να τις αντιμετωπίσουν οι παλαιότερες. Θα δούμε αν η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή και πως. Και μέσα σε όλα αυτά θα δούμε ποια είναι η πολιτική της χώρας μας.
Ο κ. Ερντογάν, στη γειτονική Τουρκία, αντικατέστησε τον Υπουργό Εξωτερικών όταν είδε πως ο κ. Μπαμπατζάν ήταν μεν καλός στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά άχρωμος για το Υπουργείο Εξωτερικών. Και στη θέση του έβαλε τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τον οποίο στην εκπομπή μιλήσαμε επανειλημμένως και εκτεταμένα.
Ο κ. Νταβούτογλου είναι ο εμπνευστής της θεωρίας του Νεο-οθωμανισμού, θεωρία που αποτελεί τον άξονα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν. Απέναντι στη θεωρία αυτή ίσως θα πρέπει να διαμορφωθεί μια άλλη πρόταση η οποία να είναι περισσότερο δελεαστική ως προς το περιεχομενό της για τους λαούς της περιοχής, απο το νεοοθωμανισμό του κ. Νταβούτογλου.
Συμβολικά και μόνο, χωρίς τα όποια αρνητικά αντανακλαστικά προκαλεί στους οπαδούς της αποδομιστικής θεωρίας της ιστορίας, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αναζητηθεί σε κάποια κοινή κληρονομιά των λαών της περιοχής. Και η κοντινότερη αυτή συμβίωση ήταν στο πλαίσιο του Βυζαντίου. Θα μπορούσε να ονομαστεί το Νέο Βυζάντιο. Θα είχε, όμως, ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις δικές σας προτάσεις.
Το Βυζάντιο, όμως, μπορεί να είχε πλευρές που σήμερα, ίσως, είναι αναχρονιστική η αναβίωσή τους, όπως ο καταλυτικός ρόλος της θρησκείας στη ζωή της βυζαντινής κοινωνίας. Μπορεί, όμως, το περιεχόμενο της πρότασης να επαναπροσδιοριστεί.
Εν ολίγοις, οι λαοί και οι κοινωνίες που θέλουν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στην περιοχή που ζούν θα πρέπει να μπούν στον κόπο να διαμορφώσουν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις. Διαφορετικά, θα βλέπουν απο το μπαλκόνι τους τις εξελίξεις, όσο ακόμη έχουν μπαλκόνι. Διότι, για να διατηρήσεις και τα κεκτημένα πρέπει να έχεις μια διακριτή και δυναμική παρουσία. Να δίνεις στίγμα ότι υπάρχεις και να προσαρμόζεσαι στα κάθε φορά νέα δεδομένα. Διαφορετικά, γηράσκεις απο την αδράνεια και ως γηρασμένος και παρηκμασμένος κοινωνικός οργανισμός αυξάνεις την πολιτική και γεωπολιτική εντροπία σου. Και ξέρετε ποιανού οργανισμού η εντροπία είναι άπειρη; Του νεκρού.
Αυτά, ως δικές μας σκέψεις.
Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε τον προβληματισμό σας.
Παντελής Σαββίδης

3 σχόλια:

  1. Η βασική μια στρατηγικής αντάξιας της Ρωμηοσύνης θεωρώ ότι είναι η περιφρούρηση της δημοκρατίας.
    Ενα εκλογικό σύστημα εφάμιλλο του Ισραήλ ώστε να ξεφύγουμε πιά απο την εξάρτηση. Η ανεξαρτησία στην βάση ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι "φίλοι" αλλα μόνιμα συμφέροντα, το να επιτύχουμε την πολιτισμική και επιστημονική μας αυτάρκεια.

    Tέλος επειδή δεν θεωρώ κανέναν Νταβουτογλου ανώτερο απο τον Γιαννο Κρανιδιώτη,αλλά πιστευω ότι μας αντιγράφουν αντιγράφουν τον δικό μας πολιτισμό που εμείς αρνούμαστε να δεχθούμε σας παραθέτω μια σκέψη του:
    Στόχος και στρατηγική μας
    παραμένει η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Γι' αυτό παραμένουμε πιστοί στην προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας. Οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι δεν προωθούνται με ρητορική, βερμπαλισμούς και αφορισμούς.Η εσωστρέφεια, η αυτάρεσκη περιχαράκωση οδηγούν σε απομονωτισμό.Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, αντιμετώπιση των θεμάτων, πρωτοβουλίες και πρόγραμμα».

    Γιάννος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Σάββα,
    στην προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμαριά είχες αναρτήσει το σχετικό βίντεο και ήταν πολύ διαφωτιστικό και ενδιαφέρον. Αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και από την πιο πρόσφατη εκδήλωση σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα, θα βοηθούσε πολύ η ανάρτησή του, για όσους από εμάς δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να παραστούν.

    fulcrum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι θα την αναρτήσει σε βίντεο ο Παντελής Σαββίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.