8/5/09

800.000 νέοι πρόσφυγες Πακιστάν: τρέπονται σε φυγή οι άμαχοι λόγω του πολέμου με τους Ταλιμπάν


Μάλλον δεν γνωρίζουν τίποτα για τη συνάντηση του πρόεδρου τής χώρας τους και του Αφγανού ομολόγου του με τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Ούτε άκουσαν καμία από τις δηλώσεις περί «πλήρους στήριξης» και «δύσκολου δρόμου». Οι άμαχοι (πρώην) κάτοικοι του Βορειοδυτικού Πακιστάν ξέρουν μόνο τη διπλή φρίκη των Ταλιμπάν και των βομβαρδισμών.

O Χατζί Καρίμ και η μεγάλη του οικογένεια- 70 άνθρωποι στο σύνολοέχουν στρατοπεδεύσει σε έναν βρώμικο στάβλο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ισλαμαμπάντ, όσο πιο μακριά κατάφεραν να φτάσουν από την Κοιλάδα Σουάτ, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, εκεί όπου διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες ένας άγριος πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν πρωτομπήκαν στο χωριό του Καρίμ, τον περασμένο μήνα- αφηγείται ο ίδιος στη «Washington Ρost» - είπαν πως ήρθαν για να φέρουν την ειρήνη και τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία. Την επομένη, όμως, δύο από αυτούς τράβηξαν βίαια έναν αστυνομικό έξω από το φορτηγό του και προσπάθησαν να του κόψουν τον λαιμό. Τρομοκρατημένοι, οι χωρικοί έσπευσαν να τον προστατεύσουν. Τελικά, οι Ταλιμπάν τον άφησαν να φύγει, το περιστατικό όμως επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των κατοίκων: «Λέγαμε όλοι μεταξύ μας, τι άνθρωποι είναι αυτοί; Και τι είδους σαρία είναι αυτή; Το να κόβεις τον λαιμό ανθρώπων δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Ο κόσμος γέμισε οργή και τρόμο». Στους καταυλισμούς
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι κάτοικοι της Κοιλάδας Σουάτ, τρέπονται σε φυγή τις τελευταίες ημέρες, άλλοι με αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρακτέρ, και άλλοι πεζή, μερικοί έχοντας μαζί μόνο τα ρούχα που φοράνε. Οι πιο τυχεροί καταλήγουν σε σπίτια συγγενών και φίλων. Οι περισσότεροι, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία ή και εγκαταλελειμμένους στάβλους, όπως η οικογένεια του Καρίμ. Η «ειρηνευτική συμφωνία» που είχε συνάψει με τους Ταλιμπάν η κυβέρνηση (επιτρέποντάς τους να επιβάλουν τη σαρία στην Κοιλάδα Σουάτ, σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό τους...) κατέρρευσε πρόσφατα, καθώς οι Ταλιμπάν όχι μόνο αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα, αλλά επέκτειναν τη δυναστική παρουσία τους στις γύρω περιοχές, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από το Ισλαμαμπάντ.

Δεχόμενη έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να λάβει μέτρα, η κυβέρνηση του Αλί Ζαρντάρι άρχισε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, βομβαρδίζοντας θέσεις των Ταλιμπάν- και μαζί με αυτές, θέσεις αμάχων. Εγκαταλείποντας την Κοιλάδα Σουάτ, οι κάτοικοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες αφανισμού ολόκληρων οικογενειών, από «αδέσποτα» βλήματα, όλμους και βόμβες. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί για εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος Πιερ Λελούς προειδοποιεί για «σταδιακή ταλιμπανοποίηση» ολόκληρου του Πακιστάν. Και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι έως και 800.000 από τους 1,6 εκατ. κατοίκους της Κοιλάδας Σουάτ θα καταλήξουν πρόσφυγες.
ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Σε λίγο οι μισοί από τους πρόσφυγες θα έχουν έλθει στην Ελλάδα και θα ζητούν πολτικό άσυλο. Και οι γνωστοί "αριστεριστάδες" θα λένε ότι τους το χρωστάμε, γιατί εμείς καταστρέψαμε την χώρα τους!
    Το ίδιο δεν λένε και για τους Αφγανούς "πρόσφυγες"; Εμείς, λέει, συμπράξαμε με τους Αμερικανούς στους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν και τώρα διατηρούμε ... στρατεύματα κατοχής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα από όλα η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταματήσει να στηρίζει την Δύση σε Ιράκ-Αφγανιστάν, και να επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ ως μόνο αρμόδιο. Δεύτερον, ειδικά για το Πακιστάν, η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει σταθερά την Ινδία. Το Πακιστάν είναι δημιούργημα της Δύσης εναντίον της Ινδίας όταν η τελευταία σταμάτησε να είναι αποικία. Το Πακιστάν αποτελεί και την μόνη χώρα του πλανήτη που έχει αναγνωρίσει την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", και αποτελεί ένα επικίνδυνο τυχοδιωκτικό κράτος.

    Τρίτον για την μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είχε καμία μεταναστευτική πολιτική.

    Η Ελλάδα καταρχήν για λόγους διεθνούς δικαίου και ανθρωπιστικούς λόγους, θα έπρεπε να δέχεται όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες (και όχι να παραδίδει τον Οτσαλάν και τους Κούρδους στην Τουρκία!).

    Δεύτερον, η Ελλάδα, θα έπρεπε να "προτιμάει" να κάνει δεκτούς μετανάστες από λαούς που αγαπούν την Ελλάδα, και που αν υπάρχουν εδώ μετανάστες από αυτές τις χώρες θα δημιουργηθεί ισχυρή συμμαχία με τις χώρες προέλευσής τους. Πχ η Αρμενία. Οι Αρμένιοι λατρεύουν την Ελλάδα, και περισσότεροι Αρμένιοι στην Ελλάδα σημαίνει όχι απλά ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Αρμενίας, αλλά αδελφική συμμαχία. Αντί για παράδειγμα να πηγαίνουν οι Αρμενιοι μετανάστες στην Ιταλία ή σε άλες Δυτικές χώρες και η Ελλάδα να δέχεται Πακιστανούς, θα ήταν απείρως προτιμότερο Αρμένιοι στην Ελλάδα και Πακιστανοί στην Δύση. Ομοίως και για Σέρβους και Ρώσους. Σέρβοι και Ρώσοι στην Ελλάδα, σημαίνει αδελφικές σχέσεις με Σερβία και Ρωσία.

    Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να "προτιμάει" Ορθόδοξους.

    Τέλος, ειδικά για Αλβανία και Σκόπια, η Ελλάδα θα πρέπει να συνδύαζε και άλλες γενικότερες στοχεύσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δέχεται μόνο τους Αλβανούς πολίτες που είναι Έλληνες ή Ορθόδοξοι, ή τους Σκοπιανούς πολίτες που είναι Έλληνες. Επίσης η Ελλάδα, ειδικά για αυτές τις 2 χώρες, θα μπορούσε να αξιοποίησει μία τέτοια "στοχευμένη" "ελεγχόμενη" μετανάστευση, για ευρύτερη αλλαγή των χωρών αυτών. Θα έπρεπε επίσης να ενθαρρύνει τους Αλβανούς να ξαναγίνουν Ορθόδοξοι, και να δώσει διαβατήρια, έγραφα και ενισχύσεις, σε Έλληνες της Αλβανίας και των Σκοπίων, και ενίσχυση για όσους παραμένουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το Πακιστάν είναι δημιούργημα της Δύσης εναντίον της Ινδίας όταν η τελευταία σταμάτησε να είναι αποικία. Το Πακιστάν αποτελεί και την μόνη χώρα του πλανήτη που έχει αναγνωρίσει την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", και αποτελεί ένα επικίνδυνο τυχοδιωκτικό κράτος."Όλο αυτό είναι ανακριβές. Το Πακιστάν δημιουργήθηκε, παρά τις αντιρρήσεις του τελευταίου Βρετανού αντιβασιλέα, Λόρδου Μαουνμπάντεν και του Μαχάτμα Γκάντι, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας του Μωχάμεντ Αλή Τζίνα, ο δε χωρισμός του από την Ινδία είχε σαν αποτέλεσμα 2.000.000 νεκρούς.
    Την "ΤΔΒΚ" αναγνώρισε όντως πρώτο το Πακιστάν, αλλά ακολούθησε η Παλαιστινιακή Αρχή και άλλα αραβικά κράτη. Νομίζω ότι σήμερα δεν την αναγνωρίζει κανείς πια, εκτός της Τουρκίας φυσικά. Προς διερεύνηση το θέμα, διότι δεν είμαι βέβαιος.
    Το κράτος αυτό είναι όντως επικίνδυνο, λόγω των φανατικών μουσουλμάνων κατοίκων του, της πλούσιας δράσης του στην λαθρεμπορία ναρκωτικών και την κατοχή πυρηνικών όπλων. Τώρα μάλιστα που η κατάσταση είναι ασταθής και οι Ταλιμπάν διεκδικούν την εξουσία, είναι ακόμη επικινδυνότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.