8/5/09

"Σκοντάφτει" στις απαιτήσεις της Άγκυρας ο Νabucco

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nabucco - ο οποίος προορίζεται να μειώσει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία - δεν έλαβε την προσδοκούμενη "πολιτική στήριξη" από όλες τις χώρες-κλειδιά του προγράμματος κατασκευής του, κατά τη σημερινή σύνοδο για το Νότιο Διάδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική ανακοίνωση.

Αντιθέτως, το Αζερμπαϊτζάν και η Αίγυπτος, καθώς και δύο χώρες-κλειδιά στην αλυσίδα διαμετακόμισης του φυσικού αερίου, η Τουρκία και η Γεωργία, υπέγραψαν μαζί με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, κοινή ανακοίνωση πολιτικής στήριξης του προγράμματος.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς, προσερχόμενος στη σύνοδο, εξέφρασε εκ νέου τις ελπίδες του για υπέρβαση των διαφορών με την Τουρκία, που συνιστούν ένα από τα βασικά εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος."Φιλοδοξία μου είναι, πάντα, να υπογράψουμε τον Ιούνιο. Κατά συνέπεια, να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες", είπε ο κ. Πίμπαλγκς.
"Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός στη γείτονα δεν πρόκειται να καθυστερήσει τη διαδικασία "σε αξιοσημείωτο βαθμό".Η Τουρκία διαπραγματεύεται σκληρά, τους τελευταίους μήνες, όρο στη συμφωνία, ο οποίος κρίνεται απαράδεκτος από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, η Αγκυρα επιθυμεί να της επιτρέπεται από τους διαχειριστές του αγωγού Nabucco να αγοράζει ποσότητα φυσικού αερίου που θα διαμετακομίζεται μέσω Τουρκίας σε τιμή παράδοσης η οποία θα ορίζεται στην καταληκτική άκρη του αγωγού στην Αυστρία.
Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη, από την τιμή στην Τουρκία.Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία τέτοιου προηγούμενου, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν τον υπολογισμό των τιμών διαμετακόμισης βάση του κόστους.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν έκανε καμία δήλωση προσερχόμενος στη σύνοδο, αν και στα τέλη Απριλίου είχε επαναλάβει τη βούληση της γείτονος να καταλήξει σε συμφωνία για τον Nabucco.
iKypros

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο τους Δυτικούς αγωγούς που αναβαθμίζουν την Τουρκία (Nabuco-TGI). Και μέσα στην ΕΕ, θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι είναι εξαιρετικά επικύνδυνο μία χώρα σαν την Τουρκία να ελέγχει την ροή ενέργειας προς την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.