1/5/09

"Επιφυλακτικά αίσιόδοξος" ο Ντάουνερ


Επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανεπίσημη ενημέρωση των μελών του Σ.Α του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Αργά χθες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνέλθει ξανά σε επίσημη συνεδρίαση, όπου ο Πρόεδρος θα διάβαζε το κείμενο της προεδρικής δήλωσης που έχουν ήδη συμφωνήσει τα μέλη του.
Με το κείμενο τελικά συναίνεσε και η Τουρκία, «προς χάρη της ομοφωνίας», όπως είπε ο Πρέσβης της, παρότι διαφωνεί με πολλά σημεία του κειμένου.
Η ενημέρωση των μελών του Σ.Α. ήταν γενικού χαρακτήρα, ενώ ο κ. Ντάουνερ περισσότερο άκουσε τις απόψεις των μελών....
Ενδιαφέρουσα ήταν η θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πίεση χρόνου πάνω στους ηγέτες, απορρίπτοντας τη θέση για χρονοδιαγράμματα.
Επιφυλακτικά αισιόδοξος
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ντάουνερ είπε πως είναι σωστό από καιρού εις καιρόν να ενημερώνει το Σ.Α. για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που αποτελεί μία δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς υπάρχει ως πρόβλημα για πολλά χρόνια.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε πως χωρίς να θέλει να υποβαθμίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για την αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας και να μπορέσει να διαπραγματευθεί τα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν», είπε.
Για τη στάση της Τουρκίας, είπε πως στην Κύπρο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα κι από τις συζητήσεις που είχε με την τουρκική ηγεσία, η Αγκυρα είναι εστιασμένη στο πρόβλημα και υποστηρίζει τη διευθέτηση. «Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θέλει το θέμα να διευθετηθεί».
Στο ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα της διευθέτησης, ο κ. Ντάουνερ αντ’ αυτού απάντησε ότι «χρειάζεται μομέντουμ. Πρέπει η διαδικασία να συνεχισθεί κι όπως απέδειξαν, συναντήθηκαν 26 φορές από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2009.
«Εχουν βάλει πολλή ενέργεια στη διαδικασία, το μομέντουμ της οποίας πρέπει να διατηρηθεί. Δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να τραβήξει για πάντα. Αν διαρκέσει για πολύ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Χρειάζεται μομέντουμ, χρειάζεται να επενδύσουν σε πόρους και χρόνο και να δουν το θέμα να διευθετείται το συντομότερο».
Αναγκαιότητα ο συμβιβασμός
Στο ερώτημα για τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, είπε πως «χρειάζεται να διαπραγματευθούν κι υπάρχει η προσδοκία στη διεθνή κοινότητα πως θα βρουν συμβιβασμούς. Δεν αρκεί κάποιος απλά να λέει πως υποστηρίζει λύση του Κυπριακού, και να τα θέλει όλα δικά του, χωρίς να δέχεται συμβιβασμό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό και με τη συμπεριφορά αυτή δεν θα υπάρξει ποτέ λύση. Πρέπει να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα του συμβιβασμού κι από τις δύο πλευρές. Υπάρχει το ευρύ όραμα της επανένωσης της Κύπρου, υπάρχει το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό από το ΣΑ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία διεθνή προσωπικότητα, εντός του οποίο πλαισίου διαπραγματεύονται οι ηγέτες»
Επανέλαβε ότι «για να πετύχουμε το αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει ο αναγκαίος βαθμός συμβιβασμού, καλής θέλησης και επιθυμίας να διευθετηθεί το θέμα. Η διεθνής κοινότητα είναι εστιασμένη στο Κυπριακό, παρότι υπάρχουν κι άλλα διεθνή προβλήματα, κι αναμένει από τους δύο ηγέτες, όσο προβλήματα κι αν προκύψουν, το χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων να είναι η καλή θέληση και πνεύμα συμβιβασμού».
Αναφορικά για την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. είπε πως αυτό που η προεδρική δήλωση υπογραμμίζει στο λαό της Κύπρου είναι ότι η διεθνής κοινότητα εστιάζεται στο θέμα κι ότι έχει προσδοκίες πως θα υπάρξει συμβιβασμός και θα φτάσει σε διευθέτηση, δεδομένης της συγκυρίας.
Συνομιλίες
Αναφορικά με τα θέματα των συνομιλιών, είπε πως υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της νομής της εξουσίας. Για την ιδιοκτησία είπε πως υπήρξαν κάποια σημεία συμφωνίας, όμως είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είπε πως αυτή μας υπενθυμίζει πως το θέμα των περιουσιών είναι πολύ δύσκολο, αλλά κι ότι είναι ιδιαίτερα επείγον να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιοκτησίας κι όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο.
Στο ερώτημα αν προτίθεται να φέρει στο τραπέζι νέες ιδέες, είπε πως θα κάνει ο,τιδήποτε θα βοηθήσει.
«Αν συμπεριφερθώ με τρόπο μη υποβοηθητικό, αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες για ένα από τα μέρη κι αυτό δεν θα βοηθήσει. Στο τέλος, απ’ όπου κι αν προσφερθούν οι ιδέες θα πρέπει να γίνουν δεκτές ή να τύχουν απόρριψης από τους ίδιους τους ηγέτες. Επομένως, δεν πρέπει να επιβάλλονται οι όποιες ιδέες σε κανένα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό»
«Ακούω, μιλώ, σκέφτομαι, επιζητώ συμβουλές, εκφράζω την άποψή μου και παρά την ιστορία μου ως πολιτικού, το πράττω αρκετά σιωπηρά γιατί το θέμα είναι δύσκολο κι επιβάλλει λεπτή διπλωματία», κατέληξε.
ΠΗΓΗ www.sigmalive.com

2 σχόλια:

  1. Η κύπρος να προχωρήσει σε γενικευμένη συνεργασία με την Ρωσία. Ενεργειακή, στρατιωτική, οικονομική. Να καλέσει την Ρωσία να τοποθετήσει βάσεις στην Κύπρο. Τα πετρέλαια της Κύπρου (αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία) να τα αντλήσει η Ρωσία. Γενικευμένη οικονομική συνεργασία. (Με κατάλληλα ανταλλάγματα), να καλεστεί ο Ρωσικός στρατός να φυλάξει τα σύνορα της Κύπρου (το ίδιο κάνει και η Αρμενία. Ο ρωσικός στρατός φυλάει τα σύνορά της και τον αέρα της).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να μην είναι αισοόδοξος ο Ντάουνερ; Εδώ βγάζει ιστορική απόφαση η Ε.Ε. για το περιουσιακό και εμείς φαρμακονώμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.