26/5/09

Απόσυρση της «ομολογίας» για τις μειονότητες ζητούν από τον Ερντογάν οι εθνικιστές

Αγκυρα: Τη συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογάν προς το τουρκικό έθνος ζητά το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) αναφορικά με τη δήλωσή του περί εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα, γεγονός το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης.

Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο αρχηγός του ακροδεξιού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταδικάσει το τουρκικό έθνος και την ένδοξη ιστορία του με μία βαριά συκοφαντία και κατηγορία περί φασισμού και για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος».Και συνέχισε: «Εάν δεν το κάνει, πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια περίοδο της ιστορίας μας και σε ποιες εθνικές ταυτότητες αναφέρεται, αν εννοεί τους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Τουρκία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών και της σχετικής συμφωνίας του 1923 και τέλος, αν επεκτείνεται και υιοθετεί τα ψεύδη των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν δεν τα κάνει αυτά, αν σιωπήσει ή αλλάξει τα λόγια του, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης, ως πρωθυπουργό, που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων».
Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική αυτοκριτική» και επικροτήθηκε από πολλές τουρκικές εφημερίδες. Επικριτική, αντίθετα, ήταν η στάση της αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης επί τιμή Ονούρ Οϊμέν, σχολίασε: «Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα».

Πηγή: Φιλελευθερος

4 σχόλια:

  1. Οινουράκο ,ώστε δεν ξέρεις κανένα που να έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής.
    Μου θυμίζεις το Γκίκα που δεν ήξερε τη 17Ν.Αφού δεν είχαν τηλέφωνο και διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως Ο Ερντι με τις πλάτες της Αμερικής ταράσσει τα νερά στην Τουρκία.
    Στην Ελλάδα αρκούν μερικοί συνδικάλες για να τρέψουν ολόκληρη κυβέρνηση στα πόδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τύψεις του κου Ερντογάν μπορεί να προήλθαν και από αυτό:

    "07 Μαΐου 2009
    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο συνέδριό του στη Βαρσοβία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Απριλίου, ενέκρινε απόφαση για τη στήριξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
    Στην απόφαση αναφέρεται ότι το ΕΛΚ θα προχωρήσει το διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το Κογκρέσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τουρκικό νόμο σχετικά με τις δημόσιες οργανώσεις, που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτός ο νόμος θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των Ορθοδόξων κοινοτήτων της χώρας. Το δικαστήριο ζήτησε, επίσης, από τις τουρκικές αρχές να θέσουν σε ισχύ τη δικαστική πράξη της χώρας με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά τα αμφισβητούμενα ζητήματα σχετικά με ακίνητα που κατασχέθηκαν από τους Ορθοδόξους και πουλήθηκαν σε τρίτους.
    Η απόφαση ζητά να επιτραπεί στις θρησκευτικές κοινότητες της Τουρκίας να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματα της εκπαίδευσης του κλήρου, της επιλογής της ιεραρχίας, της θρησκευτικής εκπαίδευσης και της κατασκευής των θρησκευτικών κτιρίων. Το ΕΛΚ επιμένει για την άμεση έναρξη λειτουργίας της Ορθόδοξης Θεολογικής σχολής στη Χάλκη.
    Η απόφαση περιλαμβάνει την απαίτηση να ισχύει για τις Ορθόδοξες κοινότητες, το ίδιο καθεστώς που αφορά τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

    Πηγή: από το site του Πατριαρχείου Μόσχας
    http://www.bogoslov.ru/greek/text/403709/index.html

    Ελπίζω φυσικά ορισμένοι ιθαγενείς που θα σπεύσουν να πουν ότι "κάτι πρέπει να δώσουμε και εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης" να το ξανασκεφτούν και να ξαναδιαβάσουν την είδηση. Ευρώπη δεν θέλουν οι Τούρκοι; Αποδείξεις εδώ και τώρα ότι όντως θέλουν να αλλάξουν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ: Αλήθεια και κάτι σχετικό, άσχετο… Όλη η πατριαρχική περιουσία «κρέμεται» από «χαρτιά» τα οποία είναι είτε από την εποχή των Ρωμιών αυτοκρατόρων είτε από την εποχή των Οθωμανών σουλτάνων. Οι ιθαγενείς φωστήρες στην Ελλάδα τι θα πουν «μα αυτά είναι παλιά»; Μπορούν κάποιοι να καταλάβουν πόσο ανόητοι είναι ή έχουν χάσει κάθε ίχνος νοημοσύνης και δίνουν τέτοια επιχειρήματα στους Τούρκους, στους Αιγυπτίους, στους Ισραηλινούς ώστε να αρχίσουμε να μοιράζουμε την περιουσία των ορθοδόξων ιδρυμάτων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο; Ευτυχώς που αυτοί που ανέφερα δεν είναι μεν ορθόδοξοι στο φρόνιμα αλλά είναι σοβαροί άνθρωποι και ξέρουν ότι ένα επιχείρημα όπως το «είναι παλιά» θα καταπέσει στον πρώτο δικαστήριο που θα εμφανιστεί. Αλλά είπαμε εδώ είναι η «χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» και ο κάθε κανίβαλος κάνει πολιτική με ότι του κατέβει.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι και ότι και αν πουν όσο και αν κάνουν ιστορική κριτική ή ότι άλλο κάνουν δεν θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτά τα οποία χρόνια τώρα διεκδικούν και να αρνούνται μετις πράξεις και όχι τα λόγια αυτά τα οποία αρνούνται...Δεν τους συμφέρει εμπράκτος να αναγνωρίσουν μειονότητες γιατί μετά θα σπάσει η Τουρκία.Αλλωστε αυτόχθονες τούρκοι είναι μόνο τα 20.000.000 από τα 80.000.000 που υπάρχουν...από όσο μου επιτρέπετε να γνωρίζω (και τα νούμερα δεν είναι απόλυτα).Σαν ποσόστοση πάντως είναι το 1/3 περίπου άρα αναγνωρίζοντας όλες τις γενοκτονίες που έχουν κάνει θα πρέπει να βρουν και τρόπο εξιλέωσης αν όχι τώρα κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν μειονότητες που ο πλυθησμός τους μόνο μειονότητες δεν τις κάνει.Κλείνοντας θα πω το απλό η Τουρκία ότι μα ότι και αν κάνει θα είναι πάντα το χαιδεμένο παιδί τελικά της Αμερικής και πάντα κάτι θα κερδίζει μικρό ή μεγάλο...Εμείς ?Τι κάνουμε
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.