4/5/09

Έτοιμος ο Πρέσβης των ΗΠΑ να βοηθήσει να σωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα

Συνάντηση με κύριο θέμα την αποκατάσταση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, είχαν σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής, ο Δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, αντιπροσωπεία του Σωματείου το «Ριζοκάρπασο» και η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Φρανκ Ουρμπάντσικ.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως το γεγονός ότι οι κατοχικές αρχές δεν δίνουν την άδεια τους για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Μονής.«Ο κ. Πρέσβης έδειξε πολύ ενδιαφέρον.

Ήταν η πρώτη μας συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη», ανέφερε ο κ. Φαλάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Ουρμπάντσικ «ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά και πιστεύουμε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αρχίσει η αποκατάσταση».
Συνεχίζοντας, είπε ότι είναι όλα έτοιμα για την αποκατάσταση, αφού ήδη έχουν γίνει και οι υποστυλώσεις στα σημεία που ήταν υπό κατάρρευση «και περιμένουμε την έγκριση του κατοχικού καθεστώτος και προσδοκούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δικοινοτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ο Νίκος Φαλάς είπε αρχικά ότι αυτή η εκδήλωση δεν είναι δικοινοτική, δηλαδή μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, αλλά η εκδήλωση στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, «πραγματοποιείται μεταξύ των εγκλωβισμένων Ελληνοκύπριων και των εποίκων, δηλαδή των Τούρκων κατακτητών».
«Δεν είναι διακοινοτική και να διαχωρίζουμε το ένα από το άλλο», είπε ο κ. Φαλάς και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αυτό είναι μια πολύ θλιβερή εξέλιξη».
«Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον κυπριακό ελληνισμό», κατέληξε ο Νίκος Φαλάς στις δηλώσεις του.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ συζητήθηκε ακόμα το θέμα της «ιδιαίτερης σημασίας να σωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα».
Τον ευχαριστήσαμε σαν Ακανθού, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, «για την αποφασιστική συμβολή της αμερικανικής Πρεσβείας για την αναστύλωση της Παναγίας της Περγαμιώτισσας της Ακανθούς, εκκλησίας του 10ου αιώνα».
Ελπίζουμε, είπε καταλήγοντας ο Σάββας Σαββίδης ότι, «μέσω του αμερικανικού προγράμματος SAVE θα μπορέσουμε μέχρι την ημέρα της επιστροφής να συντηρήσουμε, αλλά και να αναστυλώσουμε τις εκκλησίες μας, οι οποίες κινδυνεύουν».
«Φαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρέσβης είναι έτοιμος να μας βοηθήσει, αφού έρθει σε επαφή και με την άλλη πλευρά, γιατί το θέμα πολιτισμός δεν είναι μόνο θέμα πολιτισμού της Κύπρου, αλλά όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας».
iKypros

3 σχόλια:

  1. Καμία εμπιστοσύνη στα Αμερικανικά σκυλιά και τους Τούρκους λύκους. Οι Αμερικάνοι δεν σέβονται κανένα πολιτισμό, και οι ίδιοι δεν έχουν πολιτισμό. Αλίμονο αν η Ελλάδα περιμένει την στήριξη των Αμερικανών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακούγεται σαν ανέκδοτο. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μία σημαντική πτυχή του αγώνα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Αυτός ο αγώνας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες χώρες, και με χώρες που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Και πρέπει να γίνει ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία, και να απαιτηθεί αποκατάσταση. Φυσικά, αν θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά οι ξένοι, θα πρέπει πρώτα εμείς να σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να΄σαί κάψω Γιάννη να σ'αλοίψω λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έναντι ποίων ανταλλαγμάτων άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.