3/5/09

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η βατικανοποίησή του και η Ρωσία

O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Μπάρακ Ομπάμα, σε ξενοδοχείο της Κωνστνατινούπολης. Οι τουρκικές θεωρίες περί βατικανοποίησης του Πατριαρχείου και οι "κακή διαγωγή" του κ. Βαρθολομαίου στο θέμα της Κούβας (επίσκεψη για τα θυρανοίξια της εκκλησιάς του Αγ. Νικολάου, στην Αβάνα), οδήγησαν τους φωστήρες της Ουάσιγκτον στην άκρως προσβλητική για το πρόσωπο του Πατριάρχη συνάντηση σε ξενοδοχείο, αντί της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

του Ελευθέριου Β.
Η Ρωσία δεν μπορεί να ελέγξει τα στενά δημιουργώντας αυτόνομο «Βατικανό» της Κωνσταντινούπολης. Αυτά είναι υποβολιμαίες σκέψεις που δημιουργούνται σε ευφάνταστους εγκεφάλους στην Τουρκία και έρχονται εδώ σε μας για να τις αναπαράγουμε ανοήτως. Στην Ορθόδοξη παράδοσή μας που είναι κοινή και στους Έλληνες και στους Ρώσους δεν υπάρχει η έννοια του θρησκευτικού κρατιδίου και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει η έννοια του θρησκευτικού κράτους που ασκεί κυριαρχία. Άρα δεν μπορεί σοβαρά να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ανεξάρτητο ή ημιανεξάρτητο κράτος στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που ζητάμε όσοι θεωρούμε ότι έχουμε πνευματική σχέση με το Πατριαρχείο είναι η αναγνώριση της Οικουμενικότητάς του και η ελευθερία να δημιουργήσει θεολογικές σχολές ώστε να κρατήσει την καθαρότητα του ορθόδοξου δόγματος με την μετάδοσή του υπό την εποπτεία του πρώτου τη τάξη Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας σε σπουδαστές απ’ όλη την υφήλιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία της τελευταίες δεκαετίες έχει υπερβεί τα σύνορα του Ελληνικού και του Σλαβικού κόσμου και έχει μεταφυτευθεί στην Αφρική στην Ασία και στην Αμερική ενώ υπάρχουν πιστοί και σε χώρες που κανείς δεν θα περίμενε να υπάρχουν. Όλοι αυτοί έχουν ξεπεράσει πλέον το επίπεδο της ιεραποστολής και άρχισαν να σχηματίζουν εκκλησίες που πρέπει να έχουν πνευματική καθοδήγηση μέσα από την θρησκευτική μόρφωση των στελεχών τους. Ποια θα ήταν ποιο έγκυρη καθοδήγηση γι’ αυτές τις νέες εκκλησίες από την καθοδήγηση που μπορεί να προσφέρει το ίδιο το πατριαρχείο μέσα από τις θεολογικές πατριαρχικές σχολές. Πράγμα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να επεδίωκε η ίδια η Τουρκία για να αναβαθμίσει το δικό της ρόλο μέσα στον ορθόδοξο κόσμο αλλά και σε όλη την χριστιανοσύνη.
Αντ’ αυτού βλέπουμε θεωρίες ότι το πατριαρχείο πάει να κάνει «Βατικανό». Εμείς τι θα κάνουμε θα τις επιβεβαιώνουμε υιοθετώντας αυτές τις φοβίες σαν σοβαρή πρόταση; Την στιγμή που ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει γιατί είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές της Ορθοδοξίας.
Η σχέση πολιτικής εξουσίας και θρησκευτικής εξουσίας ήταν πάντα σχέση διαλεκτική και δεν βρισκόταν στο ίδιο πρόσωπο εκτός από περιπτώσεις πολύ έκτακτες. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την απαγόρευση της εισόδου του Μεγάλου Θεοδοσίου στον Ναό από τον Πατριάρχη μετά την σφαγή στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και υπάρχουν πλείστα όσα ανάλογα παραδείγματα και στην Ρωσική παράδοση. Χαρακτηριστικά αναφέρω περιστατικό όπως σώζεται στην ρωσική παράδοση. Κάποτε ο Ιβάν ο τρομερός ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε μια πόλη που αρνούνταν να πληρώσει φόρους. Σε μια εποχή που ούτε στα μάτια δεν μπορούσες να κοιτάξεις τον Ιβάν χωρίς ρητή άδεια, εμφανίστηκε από το πουθενά ένας περιφερόμενος ζητιάνος – μοναχός, ο Νικόλαος ο Σαλός και πρόσφερε στον Ιβάν ένα κομμάτι ωμό κρέας και του είπε «Φάε για να χορτάσεις την πείνα σου». Ο Ιβάν απάντησε αηδιασμένος «Δεν τρώω κρέας, είναι σαρακοστή» και δείχνοντάς του ο Νικόλαος την πόλη του είπε «και αυτό τι είναι;». Τότε ο Ιβάν κατάλαβε και έδωσε διαταγή ντροπιασμένος να φύγουν αμέσως. Αυτή είναι μια ιστορία για να καταλάβουμε ποια είναι η αντίληψη και των Ρώσων για το θέμα αυτό. Βλέπετε δεν διαφέρει πολύ από την δική μας.-

4 σχόλια:

  1. Πάντως εδώ που τα λέμε με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα βάζω στοίχημα ότι πολλοί θέλουν και προσπαθούν για κάποιου είδους βατικανοποίηση (τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο)...

    Όμως η Ανθρωπότητα δεν χρειάζεται πια άλλα Βατικανά και ο Ελληνισμός πια έχει ένα σωρό αξίες και αποθέματα ιστορίας (και μην ξεχνάμε και το μέλλον), από τις οποίες μπορεί να αντλήσει δύναμη έναντι του τουρκικού θηρίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λες τότε να είχαν πιο πολύ τσίπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Όταν λέμε κακροπρόθεσμουςε δεν εννούμε να υλοποηθούν μετά από 5-10 χρόνια, αλλά μετά από 50-100χρόνια. Ένας στόχος θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση της ιστορικής πρωτεύουσας των Ελλήνων και του Παγκόσμιου Κέντρου της Ορθοδοξίας, Κων/πόλη.

    Η Ελλάδα αντί να κάθεται παθητικά να δέχεται τις απειλές και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, θα πρέπει αργά-μεθοδικά να προωθήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

    Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η έναρξη μακροπρόθεσμου παγκόσμιου διπλωματικού αγώνα ενημέρωσης και αναγνώρισης για τα εγκλήματα της Τουρκίας, την εκδίωξη των Χριστιανών της Πόλης, τα δικαιώματα, κτλ. Ο δεύτερος στόχος είναι η απαίτηση αναγνώρισης αυτών από τις χώρες και ύστερα από την ίδια την Τουρκία, και ύστερα η απαίτηση αποζημιώσεων.

    Η υπόθεση της Πόλης δεν τελείωσε το 1922 ή το 1955 για τον Ελληνισμό και τους Ορθοδόξους.

    Η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις του κόσμου, που ελέγχει αποκλειστικά στενά διέλευσης. Πράγμα το οποίο της δίνει τεράστια δύναμη, αλλά και αποτελεί παντοτινό στόχο της Ρωσίας. Αυτή η αιώνια "δίψα" της Ρωσίας για έλεγχο των Στενών, είναι εκμεταλεύσιμη από την Ελλάδα.

    Δεν μιλάμε για πόλεμο (αν και τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί σε ένα μακρινό μέλλον).

    Η Ελλάδα λοιπόν, σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες χώρες, θα πρέπει να αρχίσει ένα μακροχρόνια-παγκόσμιο-διπλωματικό αγώνα, ανάδειξης της Πόλης ως πιο σημαντικό τόπο των Ορθοδόξων, ως Παγκόσμιο Κέντρο των Ορθοδόξων.

    Σε μελλοντική σύρραξη Ρωσίας-Τουρκίας (μελλοντική! όχι αύριο), και με ήττα της Τουρκίας, και με δεδομένη της ατελείωτη δίψα της Ρωσίας για (έστω μερικό) έλεγχο των Στενών, και εάν έχουν προηγηθεί όλοι αυτοί οι διπλωματικοί αγώνες που θα έχουν "προετοιμάσει" την παγκόσμια κοινή γνώμη, θα μπορούσε η Ρωσία να επιβάλει ένα καθεστώς αυτόνομο...ένα αυτόνομο (ελεγχόμενο από την Ρωσία) κράτος που θα ελέγχει μέρος της Πόλης και μέρος των Στενών. Η "τυπική δικαιολογία" της δημιουργίας αυτού του κράτους θα είναι η προστασία του Πατρειαρχείου, των Χριστιανών, του τόπου που αποτελεί Παγκόσμιο Κέντρο της Ορθοδοξίας, η αποκατάσταση των Χριστιανών στον τόπο τους, η επαναφορά των περιουσιών, κτλ. Δεν μιλάμε δηλαδή για Θρησκευτικό Κράτος (ο Πατριάρχης να γίνει Πρωθυπουργός), αλλά για ένα αυτόνομο κράτος ελεγχόμενο της Ρωσίας, το οποίο θα χρησιμεύσει στην Ρωσία για μερικό έλεγχο των Στενών και άρση της Τουρκικής παντοδυναμίας, και η επίσιμη δικαιολογία δημιουργίας του θα είναι η προστασία του Χριστιανικού στοιχείου και χαρακτήρα της Πόλης. Και υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για πολύ μελλοντικά σενάρια.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμους στόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και επίσης ας μην βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι τώρα, αλλά πως μπορούν ή πως θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στο μέλλον.

    Στο μέλλον η κυρίαρχη κόντρα θα είναι μεταξύ Δύσης-Ρωσίας. Πιθανόν με την Ρωσία να βρεθούν η Κίνα και η Ινδία. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι "φτωχοί" (Αφρική-Λατινή Αμερική) να εξαγοραστούν πολύ εύκολα από την Δύση. Η Δύση θα αποτελείται από 2 κομμάτια. Το πρώτο (που θα ηγείται) θα είναι το ΗΠΑ-Καναδάς-Αυστραλία-Βρετανία. Το δεύτερο θα είναι η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη (η ΕΕ, ύστερα και από την είσοδο και άλλων χωρών θα ατονίσει, ενώ η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη θα προχωρήσει σε Ομοσπονδιακή μορφή κράτους με κυρίαρχο την Γαλλία-Γερμανία). Η Δυτική-Βόρεια Ευρώπη θα συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ, και διεκδικόντας μερδικά από τα κέρδη, θα χρησιμεύσει ως μακρύ χέρι των Αμερικανών σε όλη την Ευρώπη.

    Οι Μουσουλμάνοι (και κυρίως οι Τουρκογενείς) θα αποτελέσουν τον στρατό της Δύσης κατά της Ρωσίας. Οι πρώην Σοβιετικές Τουρκικές Δημοκρατίας, και οι Αυτόνομες Τουρκικές Δημοκρατίες στη Νότια Ρωσία θα γίνουν εστία πολέμου. Φυσικά η Δύση θα εξοντώσει τους εξτρεμιστές Μουσουλμάνους. Οι Μουσουλμάνοι θα ζητήσουν ανταλλάγματα για την τεράστια εξυπηρέτηση στην Δύση. Ένα από αυτά θα είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, τα οποία θα είναι αγκιστρωμένα στην Δύση μέσω της Δυτικής Ευρώπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.