9/5/09

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Κατάρ από την Τουρκία για τα σχέδιά του να προβεί σε επενδύσεις μισού δις στην Κύπρο.

Η όλη υπόθεση των επενδύσεων του Κατάρ κρύβει πίσω της σοβαρό διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς Κύπρου και Τουρκίας, με ζητούμενο την «εύνοια» του πλούσιου Κατάρ. Αποτέλεσμα μέχρι στιγμής του διπλωματικού πυρετού είναι η διατήρηση των «ισορροπιών» από το Κατάρ προς Κύπρο και Τουρκία, αλλά και προς το ψευδοκράτος.

Πιέσεις της Τουρκίας προς το Κατάρ
Η όλη υπόθεση των επενδύσεων του Κατάρ κρύβει πίσω της σοβαρό διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς Κύπρου και Τουρκίας, με ζητούμενο την «εύνοια» του πλούσιου Κατάρ. Αποτέλεσμα μέχρι στιγμής του διπλωματικού πυρετού είναι η διατήρηση των «ισορροπιών» από το Κατάρ προς Κύπρο και Τουρκία, αλλά και προς το ψευδοκράτος.
Πιέσεις Τουρκίας
Οι πιέσεις της Τουρκίας προς το Εμιράτο άρχισαν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ενήμερη για αυτές τις πιέσεις, γιΆ αυτό και εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για συνεργασία με το Κατάρ, το οποίο αναμφίβολα θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς επενδυτές αυτή την περίοδο ανά το παγκόσμιο. Η Τουρκία, ιδιαίτερα, τους τελευταίους δύο μήνες ασκεί ισχυρές πιέσεις προς το Κατάρ να μην προβεί σε επενδύσεις στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας και αποφάσεις της Ισλαμικής Διάσκεψης, οι οποίες κάνουν λόγο για «οικονομική ενίσχυση της ΤΔΒΚ», ενώ προτάσσει και τη θέση πως προτεραιότητα στις επενδύσεις πρέπει να έχουν τα κατεχόμενα.
Η «ΤΔΒΚ»
Το Κατάρ αποδέχθηκε το άνοιγμα «αντιπροσωπείας» της «ΤΔΒΚ» στην Ντόχα. Τα εγκαίνια έγιναν στις 24 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή μόλις 13 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και της κρατικής εταιρείας του Κατάρ «Qatari Diar» για μελέτη ενδεχόμενης επένδυσης σε τεμάχιο γης έναντι του «Χίλτον». Τα «εγκαίνια» απασχόλησαν εκτενώς τον Τύπο στο Κατάρ, ενώ ο τότε «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων, Τουργκάι Αβτζί, έδωσε συνεντεύξεις και μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. Η «αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ» στο Κατάρ είναι η 13η στη σειρά και λειτουργεί στο μοντέλο της Ταϊβάν, δηλαδή ως «γραφεία τουρισμού», τα οποία στην περίπτωση της Ταϊβάν εξελίχθηκαν σε πρεσβείες.
ΠΟΛΙΤΗΣ

7 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει σταθερή πολύπλευρη συνεργασία με τις Αραβικές χώρες, και κυρίως εκείνες που έχουν αντι-δυτικό προσανατολισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα ξέρεις East καμμιά Αραβική χώρα που να έχει αντιδυτικό προσανατολισμό, που να έχει προσανατολισμό γενικώς δηλαδή, πες την μας να την μάθουμε κι εμείς. Κι αν υπάρχει τέτοια, με αντιδυτικό προσανατολισμό, σίγουρα θα πρόκειται για καμμιά χώρα άνευ σημασίας που η "πολύπλευρη σταθερή" συνεργασία μαζί της μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει. Γενικά όλες οι Αραβικές χώρες, πλούσιες και φτωχές, δεν έχουν κανένα ειδικό βάρος στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν συμμετέχουν σε αυτό, δεν παράγουν τίποτε, είναι στην κατηγορία των failed states, και εμείς προς τα εκεί βαδίζουμε, έχουμε πολλές ομοιότητες και η θέση σου έχει κάποιο νόημα μόνο αν δεχτούμε ότι και η Ελλάδα τείνει να καταστεί μια τέτοια χώρα οπότε με τέτοιους θα συνδιαλεγόμαστε πια!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. East έχεις δίκιο.Η γραμμή συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι παρά τις κατά καιρούς προστριβές τους ΗΠΑ(Αγγλια)-Τουρκία-Ισραήλ..όλοι όσοι είναι απέναντι σε αυτούς πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους.Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα οι Άραβες κρατάνε "τα λεφτά"..Η αλλαγή πλεύσης εξωτερικης πολιτικής της ΤΟυρκίας ίσως μπερδέψει λίγο τα πράγματα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Michael έχεις δίκιο, και να μην ξεχνάμε πάντα και την συμμαχία της Δυτικής Ευρώπης στο αμαρτωλό μπλοκ.

    Η Τουρκία δεν σκοπεύει ούτε πρόκειται ποτέ να πάει κόντρα στην Δύση. Η θεωρία του Νταβούτογλου είναι η Τουρκία να είναι πάντα με την Δύση, και να εκμεταλευτεί την Δύση, και "παίζωντας μπάλα" με περισσότερους παίκτες, να διεκδικήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την Δύση.

    Τυχόν λάθος της Ελλάδας, να προσπαθήσει να εκμεταλευτεί τις αντι-ισραηλινές "κορώνες" της Τουρκίας, και να προσπαθήσει η Ελλάδα να γίνει πιο φιλο-δυτική και πιο φιλο-ισραηλινή από την Τουρκία, ώστε να εξασφαλίσει την στήριξη της Δύσης, αυτό το λάθος θα ήταν ΟΛΕΘΡΙΟ, και οι συνέπειές του θα ήταν τραγικές και άμεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΥΠΕΞ της Ελλάδος τί κάνει;
    Μήπως πρέπει να ρωτήσουμε το Μέρτζο που τη παρασημοφόρησε; Αυτός ίσως ξέρει κάτι παραπάνω απο εμάς τους κοινούς θνητούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Michael+ όσοι Άραβες κρατάνε τα λεφτά είναι φιλοδυτικοί εκόντες άκοντες και Κύριος οίδε βέβαια και τι είδους κράτημα χρημάτων είναι αυτό μια που όποτε προσπάθησαν να αγοράσουν μεγάλες επιχειρήσεις σε μεγάλες δυτικές χώρες έφαγαν πόρτα. Δεν αρκεί μόνο να κρατάς απλώς λεφτά, και τα παιδιά κρατάν λεφτά αλλά τους τα παίρνουν απ' τα χέρια, έτσι απλά, ελπίζω να κατάλαβες τον παραλληλισμό, πρέπει να είσαι και κάποιος στην διεθνή σκακιέρα, να έχεις στρατιωτική βιομηχανική τεχνολογική πολιτιστική επιστημονική ισχύ, το ειδικό βάρος που λέμε! Ο Σαντάμ πήγε να κάνει κάτι αλλά τον έφαγαν... δεν αφήνουν να σηκώσει κανείς κεφάλι εκεί. Το Ιράν τους ξέφυγε αλλά δεν είναι Αραβική χώρα. Τώρα, απ' την μια παρά τις κατά καιρούς προστριβές τους η συμμαχία ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ καλά κρατεί και πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί τους, απ' την άλλη τα πράγματα μπερδεύονται με την αλλαγή εξωτ. πολιτικής της Τουρκίας. Τι από όλα συμβαίνει; Ισχύει ο άξονας ή δεν ισχύει; Αν αληθεύει ότι δεν αφήνουν κανέναν να σηκώνει κεφάλι εκεί στην περιοχή, τότε το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία και για όλους τους μικρομεσαίους ενδιαφερόμενους, που όσο και να θέλει να περνιέται για δυτική χώρα και να είναι κολλητή με τους ισχυρούς και να ποζάρει και η ίδια ισχυρή, δεν παύει στα μάτια των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων να είναι μία ισλαμική αναξιόπιστη χώρα και απλά την κολακεύουν αλλά όταν έρθει η ώρα του πραγματικού λογαριασμού θα είναι έξω από την μοιρασιά. Κανείς δεν βάζει συνδαιτημόνα στην τραπεζαρία έτσι στα καλά καθούμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νομιζω οτι βλεπουμε το δεντρο κυριοι! αναλογιστηκατε ποτε το ποση βαρυτητα εχει το να μπορει να επιβαλει η Τουρκια το που θα γινουν επενδυσεις και γιατι?
    Το σκηνικο εχει ως εξεις απ οτι καταλαβαινω... ριχνει ενα κομματι κρεας καποιος στο τσιουαουα και πεταγεται νατο αρπαξει το μπουλ-ντογκ! ΟΥΣΤ ΡΕ...
    καλημερα κυριοι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.