19/5/09

ΛΑΧΝΤΑΡ ΜΠΟΥΜΕΝΤΙΕΝ:Ο κρατούμενος που «νίκησε» τον Μπους


Ο Λαχντάρ Μπουμεντιέν, ο Αλγερινός κρατούμενος του Γκουαντάναμο που έδωσε το όνομά του στην υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Μπουμεντιέν εναντίον Μπους», μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα με κάθε μυστικότητα στη Γαλλία.
Έπειτα από σχεδόν επτάμισι χρόνια κράτησης και πάνω από δύο χρόνια απεργίας πείνας, ο 42χρονος Μπουμεντιέν εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο αμέσως μόλις έφτασε στη Γαλλία. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν η σύζυγός του, η Αμπάσια, και οι δύο κόρες τους, η 13χρονη Ρατζάα και η 8χρονη Ράχμα που έφτασαν από την Αλγερία. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δέχθηκε να τον φιλοξενήσει στη Γαλλία μετά την πολυετή παραμονή του στην αμερικανική φυλακή και την αθώωσή του από την αμερικανική Δικαιοσύνη, έχει θέσει στη διάθεσή του ένα διαμέρισμα για να μπορέσει να προσαρμοστεί ξανά σε μια φυσιολογική ζωή. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υποδέχθηκε άνθρωπο ο οποίος απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο και ο οποίος δεν είναι Γάλλος πολίτης ούτε κάτοικος Γαλλίας, αλλά ζήτησε να μεταβεί στη Γαλλία επειδή έχει εκεί συγγενείς (η κουνιάδα του ζει με την οικογένειά της στη Νίκαια).

Ο Μπουμεντιέν έκανε από τον Δεκέμβριο 2006 απεργία πείνας, την οποία σταμάτησε πολύ πρόσφατα. Στη διάρκειά της, οι Αμερικανοί τον έτρεφαν διά της βίας δύο φορές την ημέρα, περνώντας ένα σωλήνα από τη μύτη του μέσω του οποίου του χορηγούσαν ένα υγρό με πρωτεΐνες. «Πέρασε επτάμισι χρόνια μαζί με κάποιον που ήλεγχε κάθε δέκα λεπτά τι έκανε, υπό τον έλεγχο δεσμοφυλάκων που πίστευαν ότι ήταν επικίνδυνος», υπενθύμισε ο δικηγόρος του. «Τώρα θα χρειαστεί να ξανασυνηθίσει να περπατάει, να αποφασίζει μόνος του πότε θα φάει ένα γεύμα, πότε θα κάνει ντους...». Ο Μπουμεντιέν συνελήφθη μαζί με άλλους πέντε Αλγερινούς το φθινόπωρο του 2001 στη Βοσνία. Είχε πάει εκεί στη δεκαετία του 1990 για να βοηθήσει τους ομόδοξούς του Μουσουλμάνους στους πολέμους που ξέσπασαν κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τους δόθηκε η βοσνιακή υπηκοότητα και ζούσαν νομίμως στο Σαράγεβο. Συνελήφθη και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές ως ύποπτος για προετοιμασία μιας επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, μαζί με τους άλλους πέντε που συνελήφθησαν μαζί του.

Οι κατηγορίες γρήγορα καταρρίφθηκαν, όμως η κράτησή τους συνεχίσθηκε. Έπειτα από χρόνια δικαστικών μαχών και την περίφημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που φέρει το όνομά του, ο Λαχντάρ Μπουμεντιέν και τέσσερις άλλοι Αλγερινοί αθωώθηκαν οριστικά. Ένας Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κράτηση των κατηγορουμένων για επτάμισι χρόνια δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τη μία και μοναδική ανώνυμη πηγή στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.