2/5/09

Οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στο Ιράκ μεταφέρουν τις συγκρούσεις στις πόλεις.Μάχη εντός των τειχών.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αρχηγού του μεικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναυάρχου Μάικλ Μούλεν, στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ, ήρθε η απάντηση των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ: Μια πανίσχυρη βόμβα ανατίναξε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού του τουρκικού στρατού κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα στρατιώτες.
Ηταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση των ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Ο Μούλεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρτζανί και πίεσε για μια δυναμική εκδίωξη των κούρδων ανταρτών τουρκικής καταγωγής που έχουν τις βάσεις τους σε απρόσιτο ιρακινό έδαφος, στο βουνό Καντίλι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν.

Οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει κοινό επιτελείο με τους Κούρδους του Ιράκ, με στόχο την επιχειρησιακή δράση κατά των ανταρτών.

Απόσταση ασφαλείας

Ωστόσο, οι ιρακινοί Κούρδοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να χύσουν αδελφικό αίμα, αν και επιδιώκουν την ειρηνική αποχώρηση των ανταρτών από το Ιράκ.

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τους περασμένους μήνες πολλές αεροπορικές επιδρομές κατά των βάσεων του ΡΚΚ, παραβιάζοντας τη μονομερή εκεχειρία που είχαν αναγγείλει οι αυτονομιστές. Πρακτικά, το μήνυμα που στέλνουν οι αδιάλλακτοι του ΡΚΚ στην Αγκυρα, είναι πως αν εκδιωχθούν από το Ιράκ, τότε θα μεταφέρουν τον πόλεμο στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν είδε πριν από δύο μήνες στις τοπικές εκλογές να μειώνονται σοβαρά τα ποσοστά του κόμματός του στο τουρκικό Κουρδιστάν προς όφελος των Κούρδων και ετοιμάζεται να εξαγγείλει αμνηστία για όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα. Ωστόσο, απορρίπτει τον πολιτικό διάλογο με τους κούρδους αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ταυτοχρόνως, η τουρκική δικαιοσύνη προχωράει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί παράνομο το κοινοβουλευτικό κόμμα των Κούρδων, απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Την ίδια ημέρα που σκοτώθηκαν οι εννέα στρατιώτες, άλλη μια βόμβα υπενθύμισε με δραματικό τρόπο τις ανοιχτές πληγές της τουρκικής κοινωνίας. Μια γυναίκα προσπάθησε με εκρηκτικά που έφερε πάνω της να δολοφονήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ.

Ο Τουρκ είναι διαβόητος για τις ακροδεξιές θέσεις του και την άγρια καταστολή την οποία επέβαλε επί της υπουργίας του το 2000, στους χιλιάδες αριστερούς Τούρκους και Κούρδους.

Ο Τουρκ ήταν ο εμπνευστής των κελιών «τύπου F», ένα είδος λευκών κελιών που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες κρατούμενους. Σε αυτά τα κελιά απομόνωσης μεταφέρθηκαν όσοι θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για το κράτος και συστηματικά εξοντώθηκαν. Εκεί έγιναν ανείπωτα βασανιστήρια, οι κρατούμενοι δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ούτε και μεταξύ τους, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους.

Οταν απάντησαν με απεργίες πείνας που κόστισαν τη ζωή σε 18 άτομα, ο Τουρκ αποφάσισε τη βίαιη σίτιση αλλά και την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στις 20 εξεγερμένες φυλακές υψίστης ασφαλείας ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 31 κρατούμενοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4 σχόλια:

  1. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε απλοί θεατές των δολοφονιών που κάνει η Τουρκία εναντίων των αδελφών μας Κούρδων. Χρειάζεται να έχουμε μία συστηματική αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή, και κάθε είδους βοήθεια στους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East
    To ιστολόγιο αυτό έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το Κουρδικό Ζήτημα, το οποίο δυστυχώς η ελίτ της Ελλάδας επιμένει να το αγνοεί, αδυνατώντας να υπερβεί την προδοσία που έγινε από ένα-δύο άτομα στην παράδοση του Οτζαλάν.
    Ο λάος και η κοινή γνώμη θα πρέπει να δείξει το δρόμο στους πολιτικούς και την ελίτ.
    Προχωράμε λοιπόν.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε East,

    Έχεις απόλυτο δίκιο στην ουσία των λεγομένων σου, την ανάγκη δηλαδή η Ελλάδα να στηρίξει ποικιλοτρόπως και σε όλα τα επίπεδα τους Κούρδους, τόσο της Τουρκίας όσο και του Νοτίου Κουρδιστάν. Δεν πρέπει όμως να παρασυρόμαστε σε συναισθηματικές υπερβολές, του στιλ "τα αδέρφια μας οι Κούρδοι". Οι Κούρδοι είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας, πρώτα από όλα γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα (και κοινούς εχθρούς), αλλά και γιατί έχουμε και οι δυο λαοί υποφέρει κάτω από την τουρκική μπότα. Αλλά πρέπει πάντα, κατά τη γνώμη μου, να αναπτύσουμε τις σχέσεις μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα και όχι συναισθηματισμούς, που μπορεούν συχνά να οδηγήσουν σε λάθη.

    fulcrum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας τα βλέπει η Ντόρα που τα αφεντικά της δεν βλέπουν τίποτε αντιδημοκρατικό στην Τουκία(μόνο 15 εκατομύρια Κούρδους τρομοκράτες),τούς έπιασε όμως κόψιμο με την ανασφαλή Ελλάδα και ξανά πάλι με την 17Ν.
    Καιρός είναι να πάτε στον αγύριστο και εσείς και τα αφεντικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.