18/5/09

Καμία αναφορά Νετανιάχου σε παλαιστινιακό κράτος παρά την παραίνεση Ομπάμα

Την λύση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (18/5) με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ουώσινγκτον. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν τα σύνορα του Ισραήλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι υπέρ της αυτοδιαχείρισης των Παλαιστινίων, ωστόσο απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλια για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Συζητήσαμε για την προοπτική να αρχίσουν και πάλι σοβαρές διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι η λύση «των δύο κρατών» θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε επίσης την ισραηλινή δέσμευση για παύση της εποικιστικής δραστηριότητας στην Δυτική Όχθη – δέσμευση που είχε γίνει στα πλαίσια συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το 2003. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την πρόταση της «λύσης των δύο κρατών» - επίσημη θέση των ΗΠΑ –. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι υπέρ της αυτοδιοίκησης των Παλαιστινίων. «Δεν θέλουμε να κυβερνούμε τους Παλαιστίνιους, θέλουμε εκείνοι να κυβερνούν το λαό τους» δήλωσε ο Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Reuters, η διοίκηση Ομπάμα, βλέπει την επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ως κρίσιμο διακύβευμα, στην προσπάθειά των ΗΠΑ για αποκατάσταση της σχέσης τους με τον αραβικό κόσμο. Η επανόρθωση των σχέσεων θα βοηθούσε τα μέγιστα στο κοινό «μέτωπο» που ο Ομπάμα επιθυμεί να δημιουργήσει για το θέμα του Ιράν.
Όσον αφορά το Ιράν – θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση – ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει νόημα να τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις , αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν κάποια πρόοδο να σημειώνεται μέχρι το τέλος του 2009. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Παλαιστινιακές αντιδράσεις
Σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα και η δέσμευσή του στην επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος με τη δημιουργία δύο κρατών, είναι ενθαρρυντική.
Ο κ. Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα ωστόσο επεσήμανε το γεγονός ότι ο κ. Νετανιάχου νωρίτερα στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στην ίδρυση αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους και αρκέστηκε απλώς να υποστηρίξει μια αυτόνομη παλαστινιακή κυβέρνηση.
Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.