22/5/09

Νέο βήμα προσέγγισης Ε.Ε. - Ρωσίας

Η αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε και τη Ρωσία ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης κορυφής των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ποτέ δεν ήταν εύκολες οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Ακόμα και κατά τη σημερινή συνάντηση κορυφής των δυο πλευρών, πολλά ήταν τα θέματα, που αναμενόταν να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), τα συμφέροντα, τόσο των Βρυξελλών, όσο και της Μόσχας, επιβάλλουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν τον περασμένο Αύγουστο ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας «πάγωσαν». Τότε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε δηλώσει: «Είναι σαφές, πως υπό το φως των νέων γεγονότων δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σα να μη συμβαίνει το παραμικρό».

Ως ένα πρώτο βήμα πίεσης προς τη Μόσχα, οι Βρυξέλλες είχαν «παγώσει» τις συνομιλίες σχετικά με το νέο διευρυμένο σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο θα αντικαθιστούσε το ήδη υπάρχον. Έως το περασμένο φθινόπωρο, η κατάσταση στον Καύκασο παρέμενε για την ΕΕ μη ικανοποιητική. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε αλλαγή πλεύσης, όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Θα ήθελα να σας ανακοινώσω πως η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας δε στηρίζεται στην ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων», είχε αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παρ' όλα αυτά, η ένταση είχε αρχίσει να υποχωρεί. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, στις αρχές του χρόνου, ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έπληξαν πάλι τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας.

Παρά την αισιοδοξία, παραμένουν οι διαφορές

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έμειναν - εξαιτίας των αντιπαραθέσεων αυτών - χωρίς φυσικό αέριο και θέρμανση, για βδομάδες, μέσα στο χειμώνα. Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν την αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική επίτροπο, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, τον περασμένο Ιανουάριο, να μιλήσει έξω από τα δόντια: «Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, έχασαν τη φήμη τους ως αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου, κι αυτό πρέπει να λεχθεί ξεκάθαρα».

Από τότε η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, στις αρχές του μήνα και μιλώντας από την Πράγα, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η διμερής συνεργασία: «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος ενεργειακός μας προμηθευτής, κυρίως, σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία, αλλά έχουμε φυσικά την ανάγκη στην Ευρώπη να αναζητήσουμε και επιπρόσθετες πηγές ενέργειας».

Αυτός ήταν, άλλωστε, κι ο λόγος για τον οποίο οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν, πάλι στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, τη συνεργασία με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Παράλληλα, όμως, για πρώτη φορά από την εποχή του ψυχρού πολέμου, δημιουργήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Βέβαια, και το κύρος του σώματος αυτού δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γεωργίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.