7/5/09

Η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στο επίκεντρο των συνάντησης των ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ-Σερβίας, παρά τις διαφορετικές θέσεις για το θέμα του Κοσόβου

Η προώθηση της διμερούς συνεργασίας, παρά τη διαφορά σχετικά με το θέμα του Κοσόβου, βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινής συνάντησης, στα Σκόπια, των υπουργών Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, Αντόνιο Μιλόσοσκι και Βουκ Γέρεμιτς, αντίστοιχα."Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για ορισμένα θέματα στην περιοχή, όμως το θετικό είναι ότι αυτά εξετάζονται μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ότι οι κοινοί στόχοι υπερβαίνουν τις διαφορές αυτές σε διμερές επίπεδο", δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Γέρεμιτς εκτίμησε πως δεν υπάρχει καμία προσέγγιση στις θέσεις των δύο χωρών για το θέμα του Κοσόβου, πρόσθεσε όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να εργάζονται για την εκπλήρωση των κοινών στόχων.

"Ο προηγούμενος χρόνος δεν ήταν εύκολος. Άνοιξε το μοναδικό σοβαρό ζήτημα. Το Βελιγράδι και τα Σκόπια έχουν διαφορετική θέση για το καθεστώς του Κοσόβου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προσέγγιση των θέσεων των δύο χωρών για το θέμα αυτό. Η δική μας θέση είναι σαφής:Το Κόσοβο και τα Μετόχια αποτελούν τμήμα της Σερβίας και εμείς θα υπερασπιστούμε τη θέση μας αυτή με διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα. Όμως, στις σχέσεις των χωρών μας πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν ", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι, στη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκε η προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς και κυρίως στον πολιτισμό και την οικονομία, καθώς και οι προσπάθειες και ενέργειες για την ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι είναι "φυσιολογικό" να υπάρχει συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών.

Ο κ. Γέρεμιτς θα συναντηθεί, σήμερα, στα Σκόπια, τόσο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι όσο και με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η επίσκεψη του κ. Γέρεμιτς στα Σκόπια χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα για την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, μετά τη "δοκιμασία" που γνώρισαν οι σχέσεις τους εξαιτίας της απόφασης της ΠΓΔΜ, τον περασμένο Οκτώβριο, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η κίνηση της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με το Μαυροβούνιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβίας, που προχώρησε στην απέλαση των πρέσβεων των δύο αυτών χωρών από το Βελιγράδι.

Η αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος του Βελιγραδίου να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η απόφαση εκείνη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε χαρακτηριστεί από το Βελιγράδι ως "η πρώτη μεγάλη νίκη της σερβικής διπλωματίας", αναφορικά με την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Πρόσφατα, η σερβική κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να τοποθετήσει νέο πρέσβη στο Βελιγράδι και τα Σκόπια ανταποκρίθηκαν θετικά.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όρισε νέο πρέσβη στο Βελιγράδι τον Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, πρώην πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
http://web.ana-mpa.gr

3 σχόλια:

  1. Η Σερβία ψέχνει απεγνωσμένα να βρει συμμάχους, και εξαναγκάζεται παρά τα χτυπήματα που δέχεται από τα Σκόπια, να διαπραγματεύται με αυτούς (ομοίως και τα Σκόπια ψάχνουν για συμμάχους).

    Η Ελλάδα θα έπρεπε να οικοδομήσει στρατηγική συνεργασία με την Σερβία, και να μεταφέρει τις επενδύσεις που έχει κάνει στα Σκόπια, προς την Σερβία. Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σταθερό σύμμαχο, και θα μπορέσει να τον κάνει να άρει την αναγνώριση προς τα Σκόπια, αλλά και να εξασφαλίσει διπλωματική στήριξη σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, και τυχόν μελλοντικά προβλήματα με Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East συμφωνώ οι Σέρβοι είναι ένας σύμμαχος που μπορούμε να υπολογίζουμε στην περιοχή.Ο Σερβικός λαός μας λατρεύει τους Έλληνες.Τα συμφέροντα μας ταυτίζονται και παραδοσιακά σταθήκαμε μαζί εναντίον όλων των άλλων.Είναι ντροπή να τους "κρεμμάσουμε" με οποιονδήποτε τρόπο.Εαν κάποιος διαφωνεί και επισκευθεί την Σερβία και πει ότι είναι Έλληνας πιστεύω ότι αμέσως θα το διαπιστώσει.Ελλάδα - Ρωσία - Σερβία πιστεύω πρεπει να πορευθούν μαζί.Λυπάμαι που η Βουλγαρία βολοδέρνει μια απο εδώ και μια από εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Michael η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τεράστιο -εσωτερικό- πρόβλημα με την Τουρκία. Το Τουρκικό κόμμα ελέγχει την πολιτική ζωή του τόπου,ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές πήρε 20%! και ήρθε τρίτο, όταν το πρώτο και δεύτερο κόμμα πήραν 21,5% και 21% αντίστοιχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.