5/5/09

Ψέριμος-«Τηλεσχολείο»: Μια λύση για μοναχικούς μαθητές!

Ψέριμος- Είναι δώδεκα χρονών και πηγαίνει στην έκτη δημοτικού. Μόνη της, γιατί δεν έχει συμμαθητές, ούτε στην ίδια ούτε σε άλλη τάξη. Του χρόνου πρέπει να πάει στο γυμνάσιο, αλλά δεν υπάρχει γυμνάσιο στην Ψέριμο. Της Άννας της αρέσει το σχολείο, όμως δεν θέλει να φύγει από το νησί της, τα αδέλφια της, τους γονείς της. Η λύση για εκείνη, αλλά και για άλλα παιδιά, μοναχικούς μαθητές σε μικρά νησιά με λιγοστούς κατοίκους, λέγεται «τηλεσχολείο». Η ιδέα ανήκει στον νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος καταλαβαίνει, όπως λέει, την επιθυμία των κατοίκων να μην εγκαταλείψουν το νησί τους, να μην το αφήσουν να ερημώσει.
«Πριν από δύο μήνες στείλαμε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, γιατί απαιτείται η έγκρισή του, καθώς μέσα από το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που προωθούμε, το υπάρχον προσωπικό, οι καθηγητές του γυμνασίου θα παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μαθητές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει θετικό κλίμα», αναφέρει ο νομάρχης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τονίζει ακόμη ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει η απαραίτητη τεχνική προετοιμασία από την πλευρά της νομαρχίας, ώστε όταν υπάρξει η έγκριση του υπουργείου, να ξεκινήσει το «τηλεσχολείο» από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
«Περνάμε όμορφα με τη δασκάλα μου και θα ήταν ωραία να μπορέσω να συνεχίσω το σχολείο και του χρόνου, στο γυμνάσιο, χωρίς να πρέπει να φύγω από εδώ», λέει η 12χρονη Άννα Μαύρου και προσθέτει: «αν αυτό δεν γίνει, τότε το σχολείο μου θα κλείσει. Θα μου λείψει και το σχολείο και η παρέα που κάνουμε με τη δασκάλα μου».
Η δασκάλα της Άννας, Χαρά Αγγελέτου, μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου. «Αυτή τη στιγμή δεν της λείπει η γνώση. Της λείπει η παρέα με άλλα παιδιά. Πριν από λίγα χρόνια, οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου ήταν τα αδέλφια της. Η Άννα έχει ανάγκη από παρέα και το καλύτερο για εκείνη θα ήταν να βρίσκεται σε ένα σχολικό πλαίσιο, όπου υπάρχει ανταγωνισμός, συνεργασία, διάλογος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά, εξάλλου, ότι δεν είναι αδιαφορία του κράτους να μην λειτουργεί γυμνάσιο σε ένα νησί με έναν μαθητή. Ωστόσο, θα μπορούσαν, όπως λέει, να υπάρξουν κίνητρα, ώστε μια οικογένεια με παιδιά να μπορέσει να επιστρέψει σε ένα νησί, που θα έχει σχολείο, συγκοινωνία, γιατρό, ένα μαγαζάκι με τα απαραίτητα για ένα παιδί.
«Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ καλή κίνηση να εφαρμοστεί η ιδέα του “τηλεσχολείου”, καθώς θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα», τονίζει η κ. Αγγελέτου.
«Εφόσον λειτουργήσει το κέντρο τηλεπικοινωνιών είτε στη Ρόδο είτε στην Κάλυμνο, θα μπορεί η λύση της τηλεκπαίδευσης να υλοποιηθεί και στις περιπτώσεις της Τελένδου, του Αγαθονησίου και των Αρκών, όπου οι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μαχαιρίδης.
http://www.greekinsight.com

6 σχόλια:

  1. ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ
    Το...μισό πληθυσμό της Κύπρου υποδέχεται κάθε χρόνο στις πόλεις και τις παραλίες της η Ελλάδα. Τουλάχιστον ένας στους δύο κατοίκους της Μεγαλονήσου, περίπου 300.000 άτομα, σύμφωνα με τις κυπριακές στατιστικές, ταξιδεύουν στη χώρα μας ετησίως, είτε για διακοπές είτε για τα λεγόμενα “city breaks” είτε και για επιχειρηματικό-συνεδριακό τουρισμό. Μάλιστα, κατά τις ελληνικές στατιστικές, οι αφίξεις Κυπρίων ξεπερνούν τις 440.000. Την τελευταία πενταετία, ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στις αφίξεις κερδίζει η Β. Ελλάδα, με τους Κύπριους τουρίστες να ζητούν «πακέτα» με δύο-τρεις διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη και περισσότερες στη Χαλκιδική. Θελκτικός για τους Κυπρίους αποδεικνύεται και ο προσκυνηματικός τουρισμός, "με αυξανόμενη τάση για επισκέψεις στα μοναστήρια Μετεώρων-Αγίου Όρους" όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής γραφείου Αθηνών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Γεώργιος Ιωαννίδης.

    Η Ελλάδα τρίτη κυριότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό

    Αντίστροφα, περίπου 140.000 Έλληνες τουρίστες ταξιδεύουν ετησίως στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τις 20 πτήσεις που τη συνδέουν καθημερινά με τη χώρα μας. Η Ελλάδα μοιράζεται με τη Γερμανία την τρίτη θέση μεταξύ των κυριότερων αγορών προσέλκυσης τουριστών για την Κύπρο. Στη σχετική λίστα, προηγούνται Βρετανία και Ρωσία.

    Ο ΚΟΤ «ποντάρει» στον τουρισμό από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. «Στο πρώτο τρίμηνο είχαμε πτώση αφίξεων 10% - 15%», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας πάντως ότι, παραδοσιακά, οι αφίξεις αυξάνονται μετά τον Μάιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότιη Κύπρος υποδέχεται ετησίως περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες, αριθμό υπερτετραπλάσιο του πληθυσμού της!
    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να περιορίσει τις απώλειες. Μείωσε τους φόρους των αεροδρομίων, ενέκρινε μέτρα $350 εκατ. για στήριξη της απασχόλησης στον τουρισμό και τις κατασκευές και στηρίζει τους tour operators για την πραγματοποίηση διαφήμισης και εκπτώσεων, ιδίως στη Μ. Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι το 55% των πελατών του κυπριακού τουρισμού είναι Βρετανοί, που έχασαν εσχάτως το 30% της αγοραστικής τους δύναμης. "Ελπίδα μας είναι ο απώλειες να εξισορροπηθούν. Τελευταία παίρνουμε θετικότερα μηνύματα από Βρετανία", επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.
    Αεροπορικώς, Κύπρος και Ελλάδα συνδέονται τακτικότητα και με ανταγωνιστικά ναύλα. Μέσω Αθήνας με 76 πτήσεις εβδομαδιαίως προς τη Λάρνακα, συν τρεις προς την Πάφο, μέσω Θεσσαλονίκης με 22 πτήσεις προς τη Λάρνακα συν τρεις προς την Πάφο και μέσω Ηρακλείου και Ρόδου.

    Νέα πτήση Θεσσαλονίκη - Πάφος

    Νέα πτήση Θεσσαλονίκη-Πάφος εγκαινίασε η ρουμανική εταιρία «BlueAir». Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο για Κύπρο-Ελλάδα της εταιρίας, Αντώνη Ορθοδόξου, η «BlueAir» πραγματοποιεί από τέλους Μαρτίου το δρομολόγιο Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη - Πάφος κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 22-257 ευρώ, αναλόγως ημερομηνίας κράτησης.
    Βάσει κρατήσεων, «η πληρότητα στο εν λόγω δρομολόγιο προσεγγίζει ήδη το 80% για την περίοδο μέχρι μέσα Μαΐου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ορθοδόξου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα Σάββα,

    Σου στέλνω το άρθρο μου για το ιστολόγιο. Με Όμηρο συνεργάτη θα γράψετε "έπος":))


    H τοποθέτηση Davutoglu στο Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Του Κώστα Πικραμένου
    http://endoturkika.blogspot.com

    Αν και ο κ. καθηγητής Ahmet Davutoglu επιθυμούσε διακαώς (όπως δήλωνε δημόσια τουλάχιστον) την “επιστροφή” του στα πανεπιστημιακά έδρανα μετά από μία περίοδο 6 ετών (2003-2009) παροχής συμβουλών τόσο στο τότε ΥΠΕΞ Abdullah Gul όσο και στο Πρωθυπουργό Tayip Erdogan, ο τελευταίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί θεωρούν την επιλογή Davutoglu ως επιβράβευση των μέχρι τώρα συμβουλών και πρωτοβουλιών του στα πλαίσια της εφαρμογής της «νέο-οθωμανικής» διπλωματίας. Άλλωστε, όπως με πληροφορούν έγκυρες πηγές από την Άγκυρα, «ο κ. Davutoglu απολαμβάνει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων στους κύκλους του κυβερνώντος AKP. Παράλληλα προβλέπεται να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων που είχε αν και οφείλει να ακολουθήσει το διπλωματικό πρωτόκολλο»

    Είχαμε ασχοληθεί με τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του κ. Davutoglu πολύ πριν κάποιοι yalanci τουρκολόγοι σε Ελλάδα και Κύπρο τον ανακαλύψουν (http://endoturkika.blogspot.com/2008/09/h-p.html, Σεπτέμβριος 2008).

    Ο κ. Davutoglu εκφράζει τη «νέο-οθωμανική σχολή σκέψης» στους ελιτίστικους κύκλους Τούρκων επιχειρηματιών - διπλωματών-ακαδημαϊκών – στρατιωτικών. Σε κάθε ομάδα ενδιαφέροντος-συμφερόντων προσφέρει την εναλλακτική προοπτική της νέο-οθωμανικής νοσταλγίας.

    Συγκεκριμένα:

    1) Οι επιχειρηματίες της Τουρκίας (στο σύνολο των Εμπορικών Επιμελητηρίων – Συνδέσμων) στηρίζουν το «Νέο-οθωμανισμό» του κ. Davutoglu. Ο λόγος είναι απλός: Διείσδυση και αύξηση του μεριδίου αγοράς στο Μουσουλμανικό κόσμο που φτάνει σήμερα το 1,2 δις ψυχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, (έτος 2006), οι συνολικές εξαγωγές της προς το Ισλαμικό κόσμο ξεπέρασαν τις εξαγωγές της προς το Δυτικό (Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ).
    2) Η νέα γενιά διπλωματών της Τουρκίας αρέσκεται στη προοπτική η Τουρκία να ανακτήσει το χαμένο γόητρο του Ισλαμικού ιστορικού κέντρου εξουσίας (σύγχρονο Χαλιφάτο - εκφραστή των δεινών της Ισλαμικής Ούμμας) με άνοιγμα Πρεσβειών και Προξενείων σε Αφρική και ανάκτηση ηγετικού ρόλου σε οργανισμούς όπως η Ισλαμική Συνδιάσκεψη, ο Αραβικό Σύνδεσμος, η Ισλαμική Ημισέληνος κλπ
    3) Οι ακαδημαϊκοί στηρίζουν το όραμα του κ. Davutoglu διότι βλέπουν ότι μπορούν να «αναλάβουν» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ελίτ τόσο στις πρώην ΣΣΔ της Κεντρικής Ασίας όσο και στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ασία και το Καύκασο. Το δίκτυο Πανεπιστημίων και σχολείων των Fethullahci (Fethullah Gulen) είναι μία από τις πτυχές του «Νέο-οθωμανικού» εκπαιδευτικού επεκτατισμού.
    4) Οι στρατιωτικοί καλοβλέπουν το «Στρατηγικό Βάθος» (Stratejik Derinlik ) του κ. ΥΠΕΞ καθώς μία φιλο-τουρκική κοινωνία στα Βαλκανικά κράτη αλλά και στο Καύκασο, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή θα ευνοούσε την αποστολή και εγκαθίδρυση Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε ζώνες διέλευσης αγωγών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

    To ερώτημα γιατί ο κ. Davutoglu εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας και δε συνεχίζει το παρασκηνιακό του παιχνίδι είναι απλό: Τα στελέχη του AKP που γνωρίζουν τα της διεθνούς πολιτικής είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. O Αbdullah Gul τελεί χρέη Προέδρου Δημοκρατίας, ο Egεmen Bagis είναι Υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, o Kiniklioglu είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και ο Babacan γύρισε στο Υπουργείο Οικονομικών

    Δυστυχώς για τον ίδιο το κ. Davutoglu, η Μέση Ανατολή πέρα από μία μεγάλη αγορά καταναλωτών τουρκικών προϊόντων και συμβολαίων για εργολάβους έχει άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα (Κουρδικό, Παλαιστινιακό, Ιρανική πυρηνική τεχνογνωσία, Ισλαμική τρομοκρατία). Μία σπίθα (Ισραηλ) μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στη περιοχή και τότε η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο διαφορετικά η κρίση θα περάσει τα σύνορα της.

    Αλήθεια, μία συνάντηση Μπακογιάννη-Davutoglu τι θα είχε ως θέμα συζήτησης; Την εφαρμογή του νέο-οθωμανισμού στην Ελλάδα; Την αναπαλαίωση των μουσουλμανικών τζαμιών (για τουριστικούς λόγους); Ή μήπως τη λειτουργία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών για το Hoca Mevlana και το Said Νur σε πανεπιστήμιο της Θράκης;

    Χριστός Ανέστη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα να δώσει ισχυρά κίνητρα αποκέντρωσης, για μετακίνηση πληθυσμού προς την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές. Τα κίνητρα θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά. Παροχές, υπηρεσίες, ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, παραχώρηση γης, παραχώρηση έτοιμης κατοικίας, νομικές διευκολύνσεις, μείωση γραφειοκρατίας, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι τραγικο αυτο που συμβαινει,
    κοινωνιες σε νησια αναπτυσονταν και επιβιωναν απο την εποχη του μηνωικου πολιτισμου (και παλιοτερα),
    και τωρα που εχουν βελτιωθει συγκοινωνιες και επικοινωνιες να μην μπορουν οχι μονο να αναπτυχθουν αυτοι οι πλυθυσμοι αλλα ουτε και να συντηρηθουν.

    θα πει καποιος πηγαινουν σε καλυτερα περιβαλλοντα, μπορει και να εχει δικιο αφου δε παρακολουθουμε την πορεια τους,

    αλλα και να μεινει το κοριτσακι εκει πως θα κανει οικογεννεια ?
    θα μεινει σαν την κυρα της ρω να ανεβαζει μια σημαια που δε τη βλεπει κανεις?

    σε μερικα χρονια τι θα γινει ?
    θα τα εγκαταλειψουμε ?
    μηπως εκει ειναι ο ζωτικος χωρος που ψαχνει η τουρκια?
    η τουρκια εχει μια ακμαζουσα πληθυσμιακη αναπτυξη ενω εμεις φθινουσα,
    αν μπει και στη ΕΕ θα ειναι αυτονοητο οτι θα εγκατασταθουν,
    η μαχη στο αιγαιο χαθηκε χωρις αεροπορια ή ναυτικο,

    θα πει καποιος αυτα τα μερη ειναι μη παραγωγικα γιατι να χρεωνομαστε να τα συντηρουμε?

    ας κλειστουμε στα τοιχη της κωνσταντινουπολης οπως καποτε ερημωνοντας την επαρχια και αφηνοντας τη σε σλαβικα φυλα και τους τουρκους (καπως ετσι δεν εγινε?) και να περιμενουμε τους δυτικους να μας υπερασπισουν

    πως μπορουμε να να λεμε οτι αναπτυσομαστε ενω οι γεννησεις μειωνονται?
    δηλαδη το μονο μας προβλημα ειναι το ασφαλιστικο που θα το λυσοιυμε με τους μεταναστες?

    εμενα μου φαινεται οτι παραχωρουμε εδαφος,
    πανω στο οποιο θα πατησουν ανθρωποι που υπερασπιζονται τις παραδοσεις τους και ειναι περηφανοι για την καταγωγη τους και το δειχνουν

    τι να λεμε οτι θα φτασουμε μεχρι την Κωνσταντινουπολη ?
    και ποιοι θα μενουν ?

    εγω αυτο που βλεπω ειναι μια πληθυσμιακη και εδαφικη συρικνωση,
    και η υπογεννητικοτητα ειναι ενα ΠΟΛΙΤΙΚΟ προβλημα και σε αυτο δεν βλεπω να δινουν λυσεις.

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο δίκιο έχεις Ανώνυμε 7:28 αυτός είναι ο πόλεμος της αποικιοκρατίας σε έναν λαό που απλά παρακμάζει λιώνοντας καθημερινά στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες που δημιουργεί για να μπορεί να ζει καλύτερα μέσα στο μυαλό του την ειδεχθή καθημερινότητά του.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να το πρόβλημα.Ομως νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά στην Ψέριμο αλλά πηγαίνουν σχολείο στην κάλυμνο (1 ώρα με το επιδοτούμενο,25' με το ταχύπλοο).Νομίζω ότι η Επαρχος μπορεί να δώσει λύση.Είναι άξια Επαρχος.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.