5/5/09

Ο Κάρατζιτς ζητά από το ΔΠΔ να δοθούν οι πληροφορίες για την δικαστική ασυλία.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητά από το ΔΠΔ να δώσει εντολή στις ΗΠΑ και τη Σουηδία να του χορηγήσουν πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι του είχαν δοθεί υποσχέσεις για δικαστική ασυλία.Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, να δώσει εντολή στις ΗΠΑ και τη Σουηδία να του χορηγήσουν πληροφορίες που να αποδεικνύουν, όπως είπε, οτι του είχαν δοθεί υποσχέσεις για δικαστική ασυλία.
"Έχει ζητηθεί από το δικαστήριο να λάβει όλα τα μέτρα που είναι στην αρμοδιότητα του για να βοηθήσει τον Δρ. Κάρατζιτς να εξασφαλίσει τις πληροφορίες τις οποίες έχει ανάγκη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας", γράφει σε υπόμνημα του ο Κάρατζιτς , που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του.
Αυτές οι πληροφορίες είναι "ουσιαστικές στην υπόθεση αυτή", πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος, που συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 στο Βελιγράδι μετά από 13 χρόνια στην παρανομία, και στην συνέχεια εκδόθηκε για να δικαστεί στη Χάγη.
Ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι ο αμερικανός πρώην διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί ότι θα γλίτωνε από κάθε δικαστική δίωξη αν αποσυρόταν από τη δημόσια ζωή μετά την ειρηνευτική συμφωνία.
Ο κ. Χόλμπρουκ ο αρχιτέκτονας των "συμφωνιών του Ντέιτον" που εθεσαν τέλος στον πόλεμο στην Βοσνία (1992-1995) παντα αρνείται την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο Κάρατζιτς ζήτησε επίσης τη βοήθεια του ΔΠΔ για να ερωτηθεί και ο Δανός πρώην ΥΠΕΞ Καρλ Μπίλντ , που έπαιξε επίσης ρόλο διαπραγματευτή.
Ο Μπίλτ ήταν σε καθημερινή επαφή με τον Χόλμπρουκ κατά την περίοδο στην οποία πέρασε η συμφωνία και ήταν και συνυπεύθυνος για την επίτευξη της παραίτησης του Κάρατζιτς", τόνισε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των σερτβοβοσνίων.
iKypros

3 σχόλια:

  1. θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη οι πολιτικοί που τάχθηκαν με το μέρος του ΝΑΤΟ στον εγκληματικό πόλεμο κατά των αδελφών Σέρβων. Η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία μετά το 1990, να δημιουργήσει ομοσπονδία με την Σερβία, την (μικρή) Βαλκανική Ομοσπονδία. Έάν είχε γίνει αυτό, σίγουρα θα ήταν μέσα και τα Σκόπια (θα είχαν δεκτεί και άλλο όνομα, (Σλαβικό, μιας και τότε δεν θα αισθανόντουσαν την απειλή διάλυσης των Αλβανών), και δεν θα υπήρχε πρόβλημα με αυτούς), και το Μαυροβούνιο. Σίγουρα η Σερβία θα είχε υποστεί πολύ λιγότερες ήττες, ενώ και η Ελλάδα θα είχε γίνει ένα κράτος άνω των 20εκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Ομοσπονδία με την Σερβία είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ουδέποτε θα μπορούσε να γίνει Ομοσπονδία μεταξύ δύο διαφορετικών λαών, διότι θα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Χάριν της Ιστορίας, ας θυμηθούμε ότι κάτι τέτοιο ονειρευόταν και ο Ρήγας Φεραίος.
    Το μόνο που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε κάνει η Ελλάδα, ήταν να μην συναινέσει στου νατοϊκούς βομβαρδισμούς, αν και πάλι δύσκολο, λόγω του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι δύο "διαφορετικοί" λαοί, αλλά δύο αδελφοί λαοί, δύο Βαλκανικοί λαοί. Μακροπρόθεσμος στόχος της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία Βαλκανικής Ομοσπονδίας (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, και τα μικρότερα κράτη), καθώς και η ένωση όλων των Ορθοδόξων Κρατών με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.