5/5/09

Διαμαρτύρεται η Βαγδάτη για το βομβαρδισμό κουρδικών χωριών από το Ιράν

Επίσημη διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών επέδωσε η ιρακινή κυβέρνηση στον Ιρανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπεις στις διμερείς σχέσεις εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις. Η ιρανική αεροπορία σφυροκόπησε για δεύτερη φορά τη Δευτέρα κουρδικό χωριό στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή της μεθοριακής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι το Ιράν σφυροκόπησε τη Δευτέρα ένα κουρδικό χωριό σε απομακρυσμένη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν που χαίρει ευρείας αυτονομίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κτίρια, αλλά όχι θύματα.
Το Σάββατο το Ιράν σφυροκόπησε θέσεις Κούρδων ανταρτών σε άλλο σημείο του Βόρειου Ιράκ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα τα οποία έβαλλαν από την ιρανική πλευρά των συνόρων.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ επέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Ιρανό πρεσβευτή Χασάν Καζεμί-Κομί επίσημη διαμαρτυρία για τον βομβαρδισμό παραμεθόριων χωριών εντός του ιρακινού εδάφους από ιρανικές δυνάμεις.
«Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να τερματισθούν άμεσα αυτές οι παραβιάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις» αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης του Ιράκ σε ανακοίνωσή του.
Στη διάρκεια των επιθέσεων -των πρώτων γνωστών αεροπορικών επιδρομών του Ιράν στο Βόρειο Ιράκ- τραυματίστηκαν κάτοικοι των κουρδικών χωριών, αναφέρει το Κέντρο, σε αντίθεση με τη μεθοριακή αστυνομία που ανακοίνωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Οι συγκρούσεις των ιρανικών δυνάμεων με αντάρτες του Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK), κλάδου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είναι συνήθεις.
Μέχρι σήμερα ο στρατός του Ιράν είχε πλήξει θέσεις του PJAK σε ορεινές περιοχές του βορείου Ιράκ με πυροβολικό, αλλά ποτέ δεν είχε προβεί σε αεροπορικές επιδρομές. Το PJAK έχει εξαπολύσει πολλές φορές επιθέσεις εναντίον στόχων στο δυτικό Ιράν, στην Τουρκία και στη Συρία.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.