8/5/09

Εμπόδιο το θέμα της ονομασίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέει ο γγ της Συμμαχίας

Η εκκρεμότητα της ονομασίας παραμένει εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στη διευθέτηση του θέματος, δήλωσε.

«Η εκκρεμότητα σχετικά με την ονομασία της παραμένει το μόνο εμπόδιο όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν διαδραματίζει κάποιον ρόλο και δεν εμπλέκεται στο ζήτημα αυτό, το οποίο θέλουμε να δούμε να επιλύεται όσο το δυνατόν συντομότερα διότι η ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση είναι η μοναδική συνταγή όσον αφορά τη μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής αυτής», ανέφερε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και επανέλαβε τη θέση αρχής της Συμμαχίας ότι οι πόρτες της παραμένουν ανοιχτές για την ένταξη νέων μελών.

Επίσης, ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σημείωσε από την πλευρά του ότι, παρά την απογοήτευση της χώρας από την απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η χώρα εκπλήρωσε από τον Απρίλιο του 2008 τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν κατέστη δυνατή για γνωστούς λόγους.

«Παρ' όλα αυτά, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα και εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο Ν.Γκρούεφσκι.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ταξίδεψε στα Σκόπια από τα Τίρανα όπου μετείχε σε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους των πέντε χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. BETO ΑΚΌΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑRTASKA, Τώρα για την ένταξη τους στην ΕΕ, πιστεύω οτι να μπούν και τα σκόπια στην Ενωση, η ΕΕ θα χάσει την σημασία τους και το κύρος της, θα γίνει πάλι μια πτωχή Ευρώπη. κανονικά τα απο τα βαλκανικά κράτη κανένα δεν ήταν έτοιμο να μπεί στην Ευρώπη, μόνο η Ελλάδα ήταν και αυτό μετά απο χρόνια πολλά προσαρμογής το κατάφερε.
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να άρουμε το βέτο για να μπουν στο ΝΑΤΟ ποιοί;;;Αυτοί που τυπώνουν χάρτες με τα σύνορα του κρατιδίου τους να φτάνουν ως το Αιγαίο;;;
    Εκεί απομονωμένοι έξω απο το ΝΑΤΟ να μείνουν μέχρι να πάψουν να έχουν εχθρική πολιτική έναντι της Ελλάδος και μέχρι να πάψουν να παραχαράσσουν κάθετι ελληνικό.
    Πίσω από αυτήν την παραχάραξη ιστορίας και συμβόλων κρύβονται μελλοντικά επεκτατικά σχέδια τα οποία σήμερα μπορεί να φαίνονται ουτοπικά και αστεία αλλά στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να ξέρει τί είδους ισορροπίες και συμφέροντα μπορούν να διαμορφωθούν στην περιοχή.
    Και στην Ευρωπαική Ένωση γιατί να μπουν;;Για να υπάρχει μέσα στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης άλλο ένα κράτος-δορυφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον στόχο για μια ανεξάρτητη ευρωπαική πολιτική;;Δεν τους φτάνουν ήδη οι Τσεχιες,οι Πολωνίες κ.ο.κ.;;
    Η Ευρωπαική Ένωση προτού διευρυνθεί έπρεπε πρώτα να ενδυναμωθεί και να αναπτύξει κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική.Αν θέλει να λέγεται Ευρωπαική Ένωση και αν δεν θέλει να γίνει το σκυλάκι των Ηπα και της Κίνας.
    Αλλά τί να περιμένει κανείς;;Και στα άλλα κράτη της Ευρώπης λείπουν σήμερα οι πολιτικοί που κυβερνούσαν κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπαθεμελής -Ζουράρις ίδρυσαν το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και νομίζω ότι με την στήριξή μας και την υποστήριξη θα οφελήσαν τα μέγιστα την Πατρίδα μας και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν,Ιδού η Ρόδος....Παπθεμελής +Ζουράρης ίδρυσαν το κόμμα "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌ ....." και θα λάβουν μέρος στις Ευροεκλογές.Οπου είναι εύκολο να ξεπεράσουμε κομματικές ενοχές και υποχρεώσεις και να έχουμε εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή.Αν παρατηρήσατε τα ΜΜΕ ποιούν την νήσσαν....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.