8/5/09

Κίνητρα από το ΥΠΑΝ για την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων


Ανοίγουν οι πόρτες στην έρευνα και εξόρυξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων
Της Χρυσας Λιαγγου
Tον δρόμο για την αξιοποίηση πιθανών εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια ανοίγει το υπουργείο Aνάπτυξης, μέσω του νέου πλαισίου που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναμένεται να καταταθεί στη Bουλή περί τα τέλη του έτους. Tο νέο πλαίσιο, εκτός από τη διαδιακασία των παραχωρήσεων μέσω διαγωνισμών, προβλέπει και τη μέθοδο όπου ο επενδυτής εκδηλώνει ενιαφέρον για κάποια περιοχή χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κάτι που εφαρμόζεται διεθνώς. Kινείται στην κατεύθυνση της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές, αλλά και αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών όρων και προσανατολίζεται στην κατάργηση του «πλαφόν» που επιβάλλεται σήμερα στα όρια των υπό παραχώρηση περιοχών. Tο νέο πλαίσιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζιδάκης παρουσία του γενικού γραμματέα K. Mουσουρούλη και του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣEEΣ) κ. Pαφαήλ Mωυσή. O έλεγχος και η διαχείριση των υδρογονανθράκων περνάει σε 20μελή επιτροπή του ΣEEΣ, ενώ τον τελικό λόγο για τους διαγωνισμούς αλλά και τις αναθέσεις θα έχει διυπουργική επιτροπή. Ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Eλλάδα είχαν περιέλθει στα EΛΠE μέσω της θυγατρικής τους εταιρείας ΔEΠ EKY και αποσπάστηκαν με νομοθετική ρύθμιση του κ. Σιούφα το 2007. Aπό τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεσμοθετημένος φορέας διαχείρισης, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες την περίοδο της υψηλής τιμής του πετρελαίου. H σημερινή συγκυρία της τιμής των 50 δολαρίων το βαρέλι μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη, αλλά όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣEEΣ κ. Pαφαήλ Mωυσής «κανείς δεν πιστεύει ότι θα μείνει για πάντα στα 50 δολάρια». Tόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣEEΣ απέφυγαν να αναφερθούν σε μεγέθη αντίστοιχα με αυτά της εκθεσης του ΣEEΣ που έκανε λόγο για μέγιστη πιθανή παραγωγή στο Aιγαίο 200.000 βαρελιών ημερησίως. H επιτροπή δεν ανακάλυψε κοιτάσματα ούτε καν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι η Eλλάδα είναι ένα Eλντοράντο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Aπλά και προσκετικά σημειώνουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ύπραξη υδρογονανθράκων», τόνισε ο κ. Mωυσής. O κ. Xατζηδάκης μίλησε για έρευνες σε όλη την επικράτεια, ενώ σε ό, τι αφορά την Tουρκία σημείωσε ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και παρέπεμψε στις συναντήσεις της Bέρνης και του Nταβός. Oι αναφορές του υπ. Aνάπτυξης στη χθεσινή συνέντευξη στη συνεργασία με την Aίγυπτο σε συνδυασμό και με τις αναφορές στις παραχωρήσεις που έχει κάνει προσφάτως η Kύπρος, ερμηνεύτηκαν και ως πιθανό ενδιαφέρον της Aιγύπτου για έρευνες νοτίως της Kρήτης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα να δώσει σε Ρωσικές εταιρίες το δικαίωμα άντλησης των πετρελαίων, στα πλαίσια μίας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας με την Ρωσία. Κίνηση, ιδιαίτερα χρήσιμη για πετρέλαια περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο την ευρύτερη συμμαχία με την Ρωσία και όλες τις Ορθόδοξες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ θα έλεγα «η Ελλάδα να δώσει στην Ρωσία τα δικαιώματα άντλησης πετρελαίων» αλλά ταυτόχρονα εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Ρωσία θέλει να τα πάρει… Τέλος πάντων δεν έχω καμία πρόθεση να το παίξω έξυπνος αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την Ρωσία το μόνο που έχει ανάγκη είναι να προσδιοριστούν οι οικονομικοί όροι άντλησης και να προσδιοριστούν και τα κοιτάσματα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ερευνητικές γεωτρήσεις σε πετρελαιοπιθανές περιοχές και συνακόλουθα τεστ που θα δώσουν δυνατότητα οικονομοτεχνικής ανάλυσης της βιωσιμότητας της άντλησης και τις τιμές απόληψης των υδρογονανθράκων. Δεν φτάνει απλά ο γεωλογικός προσδιορισμός μιας πετρελαιοπιθανής περιοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση για έγκυρη οικονομοτεχνική ανάλυση είναι να φτάσει το γεωτρύπανο στον συγκεκριμένο σχηματισμό και να γίνουν όλα τα προβλεπόμενα τεστ για την δυνατότητα απόληψης ρευστών από το κοίτασμα. Αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλη ανάγκη για εισαγωγή απ’ το εξωτερικό αλλά όπου υπάρχει έλλειψη μπορούμε να βρούμε λύσεις στην διεθνή αγορά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας την Ρωσία αν ενδιαφέρεται αλλά δεν νομίζω ότι πλέον λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια σ’ αυτά τα θέματα. Θα ήταν άλλωστε και λάθος να μπουν οι Ρώσοι στην παλιά Σοβιετική λογική που επέβαλε δουλειές με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια και θα ήταν μέγιστο λάθος και για εμάς να μπούμε σε μια τέτοια λογική. Πάντως έτσι κι αλλιώς ας μην έχουμε την εντύπωση ότι πλέουμε σε μια θάλασσα πετρελαίου. Δυστυχώς και παρά τα θρυλούμενα δεν είναι έτσι. Αλλά όταν οι τιμές ανεβούν είναι πολύ πιθανό να έχουμε και εμείς ικανοποιητικότατες ποσότητες απολήψιμου πετρελαίου που θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του εθνικού πλούτου. Πάντως Σαουδάραβες δεν θα γίνουμε. Η άνοδος των τιμών είναι απλά θέμα χρόνου. Βέβαια αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι και 100 χρόνια αλλά καλό θα ήταν ένα κράτος να σχεδιάζει την πολιτική πρώτων υλών του σε μεγάλο βάθος χρόνου πριν εμφανιστούν οι ελλείψεις στις αγορές που ανεβάζουν και τις τιμές.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν η Ελλάδα δώσει τα πετρέλαια σε Δυτικούς, θα πάει η Τουρκία και θα τους πει να σταματήσουν γιατί οι περιοχές είναι αμφισβητούμενες. Η Τουρκία όμως θα μπορούσε να σταματήσει την Ρωσία; Και ιδιαίτερα αν η Ελλάδα μαζί με τα πετρέλαια των "αμφισβητούμενων περιοχών" παραχωρήσει όλα τα πετρέλαια σε Ρωσικές, και προχωρήσει σε ευρύτατη ενεργειακή, αμυντική, οικονομική συνεργασία με την Ρωσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάστε σας παρακαλώ λίγη Ιστορία.

    Κόψτε πια αυτή την σωτηριολογική σχέση με τους Ρώσους.

    Οι Ρώσοι στην ιστορία τους ποτέ δεν δίστασαν να θυσιάσουν δικούς τους. Στον 1ο Παγκόσμιο 10εκ νεκροί, στον εμφύλιό τους άλλα 10εκ, στους πολιτικούς διωγμούς επί Στάλιν άλλα 10εκ., στον Β παγκόσμιο άλλα 20εκ. (Λέτε να λυπηθούν εμάς;)

    Ποιοι μας απελευθέρωσαν; Δυστυχώς Αγγλοσάξωνες και Γάλλοι.
    Όχι οι Ρώσοι.

    Πάντα το ελληνικό ζήτημα γι αυτούς ήταν μέσο για να πιέσουν τους τούρκους. Αυτό συνέβαινε όταν ήμασταν υπόδουλοι.

    Να αλλάξουμε μυαλά και να ακολουθήσουμε στους εξοπλισμούς την τακτική των Σουηδών και αναφέρω αυτούς γιατί οι Ισραηλινοί έχουν τρελή υποστήριξη ξέρετε από ποιούς. Οι Σουηδοί "ξύνονται" με τα δικά τους νύχια.

    Όταν πάψουμε την δουλικότητα ίσως και οι Ρώσοι να μας δουν ως συμμάχους και όχι σαν κάποιους χαμένους που θέλουν σωτηρία.

    Δεν είναι λύση να χαρίσουμε ουσιαστικά τα πετρέλαια στους Ρώσους. Σκοπός δεν είναι να αλλάξουμε αφέντη.

    Συγγνώμη αδέλφια για την πολυλογία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.