3/5/09

Σε απεργία πείνας καλεί φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία Ως διαμαρτυρία για τις συλλήψεις στελεχών του.

Η ηγεσία του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία κάλεσε σήμερα τον πληθυσμό να ξεκινήσει μαζύ με τα μέλη του διήμερη απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολλαπλασιασμού των συλλήψεων στελεχών του κόμματος με την κατηγορία της συνεργασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.Πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι του Κόμματος για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) θα συγκεντρωθούν για να ξεκινήσουν την απεργία πείνας σε μία σκηνή στο πάρκο του Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.

Από εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Τουρκ κάλεσε τον πληθυσμό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους για να διαμαρτυρηθεί κατά τη σύλληψη στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων πολλών δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων και στελεχών του κόμματος, στα οποία προσάπτεται η κατηγορία της συνεργασίας με τους αντάρτες του ΡΚΚ.

«Τη στιγμή που επιστρέφουν για να παραδοθούν όσοι είναι στα βουνά, οι επιχειρήσεις αυτές τους αποτρέπουν από το να κατέβουν. Απεναντίας αυτές ενθαρρύνουν όσους θέλουν να ενταχθούν σε αυτούς», τόνισε ο Τουρκ για τις συλλήψεις. Ο επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ έχει καλέσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία για να διευκολύνει την παράδοση των Κούρδων μαχητών.

Το DTP που καταλαμβάνει 21 από τις 550 έδρες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενδέχεται να κηρυχθεί εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εξετάζει τις σχέσεις του με το ΡΚΚ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα (επίσημα και ανεπίσημα) πρέπει να στηρίξει πολύπλευρα το DTP.

    Αν η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Μουσουλμανικούς και Τουρκόφωνους πληθυσμούς στα Βαλκάνια σαν Δούρειους Ίππους, και χρηματοδοτεί μειονοτικές κινήσεις και κόμματα, αν τολμά και το κάνει αυτό η Τουρκία στα Βαλκάνια που υπέφεραν από την Τουρκική κατοχή, τότε όχι μόνο πρέπει, αλλά επιβάλεται η Ελλάδα να στηρίξει τα δικαιώματα όλων των λαών που καταπιέζονται από το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.