7/5/09

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εμπόδιο στο αμερικανικό διπλωματικό άνοιγμα

Το αμερικανικό διπλωματικό άνοιγμα προς το Ιράν έχει ως στόχο να πείσει την Τεχεράνη να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να δεχθεί αυστηρούς διεθνείς ελέγχους, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια σειρά ακροάσεων υπό την προεδρία του Τζον Κέρι και σχετίζεται με το διπλωματικό άνοιγμα Ομπάμα απέναντι στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, το έγγραφο αυτό εξετάζει τους σκοπούς της Τεχεράνης, η οποία δηλώνει ότι εφαρμόζει ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν παράλληλα υποψίες ότι ετοιμάζει στην πραγματικότητα πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι υποψίες αυτές χαρακτηρίζονται σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Πολλοί ειδικοί και αναλυτές που δεν προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συμφωνούν με τα συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία το Ιράν έχει διακόψει από το 2003 το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι η Τεχεράνη έχει απλώς παγώσει το σχέδιο περιμένοντας να έχει στη διάθεσή της το αναγκαίο για την κατασκευή βόμβας πυρηνικό υλικό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.