4/5/09

Κόβουν τα δάκτυλα του Πενταδάκτυλου


Στο Αγριδάκι αρχίζουν να επιδιορθώνουν τις κατοικίες, με εντολή του Έρογλου.

Στο μαγευτικό Αγριδάκι στις παρυφές του Πενταδάκτυλου και στο Λάρνακα της Λαπήθου βρίσκονται πολλοί έποικοι. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται δραστηριοποίηση επιδιόρθωσης των σπιτιών που διαμένουν, ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε αδιαφορία και αίσθημα προσωρινής διαμονής. Βλέπετε, η περιοχή ήταν από τις προταθείσες για επιστροφή, βάσει του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν. Από πρόσφατη επιτόπια παρουσία στην περιοχή εξάγεται ότι οι Τούρκοι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι κουβαλητοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν την περιοχή ως δική τους. Ο νεοεκλεγείς Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να τους διαβεβαίωσε ότι η περιοχή δεν θα επιστραφεί στους «Ρουμ» και έτσι μπορούν να διορθώσουν τα σπίτια που τους έδωσαν.

Βέβαια οι επιδιορθώσεις θυμίζουν την Κύπρο στα μέσα του περασμένου αιώνα. Προχειρότητες και εξαθλίωση είναι η εικόνα που εκπέμπουν με τσαπατσουλιές και πασαλείμματα μπετόν στα πετρόκτιστα ελληνοκυπριακά σπίτια. Κάποιοι βάζουν λαμαρίνες στις στέγες που έσχισαν με τον καιρό και μπάζουν νερά. Οι αυλές απεριποίητες με κάποια από τα γεράνια να διατηρούνται ακόμη από τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη που τα φύτεψε με αγάπη. Οι εκκλησίες των χωριών χάσκουν χωρίς πόρτες, εικόνες και ιερά σκεύη. Κάποιοι τα έκαναν μάντρες για τις αγελάδες τους και άλλοι φυλάνε σανό σ’ αυτές.
Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Αγριδάκι, παρά τη βεβήλωση και το ξήλωμά της, διατηρεί θαυμάσια ακουστική. Η είσοδος στο συλημένο ναό προκαλεί δέος. Τα χελιδόνια και τα κοράκια πετούν πάνω από τα κεφάλι του επισκέπτη και το δάπεδο είναι γεμάτο κουτσουλιές. Στους τοίχους υπάρχουν τα σημάδια των εποίκων που χαράζουν με ξιφολόγχες στο σουβά το όνομά τους. Οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι όπως τους άφησαν οι Ελληνοκύπριοι πριν από 35 χρόνια. Στα βράχια του Πενταδάκτυλου τα κοράκια και τα άλλα κορακοειδή έφτιαξαν φωλιές. Το κατοχικό καθεστώς έδωσε άδειες εξολόθρευσης των κορακοειδών και οι έποικοι μαζί με Τουρκοκυπρίους βγήκαν για κυνήγι φορώντας ρούχα που βγάζει στην πώληση ο κατοχικός στρατός.

Οργασμός ανοικοδόμησης
Στη μέση του χωριού του Αγίου Ερμολάου πέντε παρείσακτοι με κατοχικά ρούχα πυροβολούσαν τις κουρούνες. Οι κλέφτες κυνηγούν τους κλέφτες των αβγών των άλλων πουλιών. Ο Πενταδάκτυλος στο Αγριδάκι πληγώθηκε βαθιά. Η περιβαλλοντική πληγή από τις ανορύξεις σκυροδέματος φαίνεται να τρυπά το βουνό. Αυτοί όπως πάνε θα περάσουν από την άλλη πλευρά του βουνού και θα του κόψουν το δεύτερο «δάκτυλο». «Δεν πουλούμε χαλίκι στην Τουρκία», λένε, «το χρησιμοποιούμε όλο για την ανοικοδόμηση στην περιοχή Βασίλειας». Πραγματικά εκεί η ανοικοδόμηση είναι εκρηκτική. Χιλιάδες νέες κατοικίες και τα παραθεριστικά καταλύματα.
Οι έποικοι σαν να έχουν κάθε μέρα εθνική εορτή. Σημαιοστολίζουν τα σπίτια τους με υπερμεγέθεις τουρκικές σημαίες. Την παρουσία της έχει σε μικρότερη έκταση και η σημαία του ψευδοκράτους.

Φοβούνται πόλεμο
Όλοι φαίνονται να βολεύονται πολύ καλά με τις διαβεβαιώσεις του Έρογλου. Φοβούνται μόνο ένα πράγμα και μας το εξέφρασαν. Μήπως γίνει πόλεμος ξανά και κάποιοι «φανατικοί» Ελληνοκύπριοι ζητήσουν να «απελευθερώσουν» την περιοχή. Αυτό θα χαλάσει τη νιρβάνα της απόλαυσης της κλοπής. «Εμείς από εδώ και εσείς από εκεί», λένε, «αυτό είναι το καλύτερο και να έρχεστε να παίζετε στα καζίνα που τον τελευταίο καιρό έχουν κεσάδια». Το παράπονο των Τούρκων εποίκων και των Τουρκοκυπρίων είναι ότι δεν πηγαίνουν πολλοί Ελληνοκύπριοι για ψάρι στα κατεχόμενα. «Τόσο καλά μαγαζιά και οι Ρουμ απουσιάζουν», παραπονιούνται.
Στον Πενταδάκτυλο έγιναν έργα για τη συνήθεια των Τουρκοκυπρίων να κάνουν τα σαββατοκύριακα σουβλάκι στο δάσος και οικογενειακό πικ-νικ. Όλα κυλούν στην άνεση που τους παρέχει ο στρατός κατοχής. Τα μοναστήρια γκρεμίζονται από το χρόνο αλειτούργητα χωρίς κάποιος να μπορεί να ανάψει ένα κερί και να παρακαλέσει τα θεία για απελευθέρωση...
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.