6/5/09

Γερουσιαστές υπέρ της ένταξης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζητούν 15 Αμερικανοί γερουσιαστές, προκειμένου να επιλυθεί ταχέως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να ολοκληρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην επιστολή τους προς την κ. Κλίντον οι γερουσιαστές αναφέρονται εκτενώς στη «συμβολή της Μακεδονίας στη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στη συνεισφορά της στους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο και στη Μέση Ανατολή».
Για το θέμα της ονομασίας, αναφέρεται πως η Ελλάδα επιμένει στη θέση της ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» εμπεριέχει εδαφικές διεκδικήσεις, «παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ με δημόσιες δηλώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρά την προσθήκη στο Σύνταγμα της Μακεδονίας, στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι γειτονικών κρατών». Επιπλέον, οι γερουσιαστές επαναλαμβάνουν ότι «η Μακεδονία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και αυτή δεν ολοκληρώνεται λόγω του ζητήματος της ονομασίας», για να καλέσουν την κ. Κλίντον να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να φτάσουν σε μια γρήγορη και δίκαιη λύση.

Η επιθυμία των Σκοπίων

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η επιστολή προς την κ. Κλίντον είναι στο πλαίσιο του σκοπιανού λόμπινγκ στις ΗΠΑ και ότι εντάσσεται στην επιθυμία των Σκοπίων να δουν το διεθνές ενδιαφέρον, και δη το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, να στρέφεται και πάλι στο ζήτημα της ονομασίας, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε τέλμα. Η Αθήνα εκτιμά επίσης ότι τα Σκόπια προσπαθούν να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, εν όψει της κινητικότητας στο θέμα της ονομασίας, που αναμένεται να αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές, όπως έχει πει ο ίδιος ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν εγκαταλείπουν τον δρόμο του εθνικισμού, με το σχέδιο για τοποθέτηση γιγαντιαίου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων να εισέρχεται στην τελική ευθεία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Oi Ameriκανοί γερουσιαστές πρέπει να μαθουν οτι η ιστορία ξεκίνησε χιλιάδε χρόνια πρίν για του Έλληνες και οχι πριν 200 χρόνια όπως η αμερικανική συνοθυλευτική ιστορία τους. τα σκόπια να αφήσουν τα παραμύθια κατά μέρους να παραδεχθουν οτι είναι Σλάβοι και δενέχουν καμία σχέση με την Μακεδονία και τότε τα ξανά συζητάμε
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.