8/5/09

Συνεχίζεται η τουρκική άσκηση στο Αιγαίο

Χωρίς προβλήματα συνεχίστηκε και χθες η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Εφές ’09», που ολοκληρώνεται στις 26 του μηνός, με το πέρας των σεναρίων για αποστολές έρευνας και διάσωσης πάνω από θαλάσσια και χερσαία περιοχή, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν κανονικά οι «συνηθισμένες» τουρκικές έκνομες αεροπορικές δραστηριότητες στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης σε χερσαίο περιβάλλον, πάνω από την τουρκική ενδοχώρα, ενώ προχθές το βράδυ ολοκληρώθηκε το αντίστοιχο ναυτικό σκέλος σε δεσμευμένη περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, για την οποία οι Τούρκοι είχαν ζητήσει σχετική άδεις που τους είχε δοθεί.
Συνολικά χθες δύο σχηματισμοί 14τουρκικών μαχητικών, από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα, προέβησαν σε τρεις παραβάσεις και τέσσερις παραβιάσεις στο χώρο του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, χωρίς όμως να σημειωθεί καμία εμπλοκή, καθώς μόλις εμφανιζόντουσαν τα ελληνικά μαχητικά, τα τουρκικά αποχωρούσαν.
Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «Διπλωματία» στο τελευταίο του τεύχος, στη σειρά των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου καιρού, το πανίσχυρο Γενικό Επιτελείο της γείτονος, με προχθεσινή του ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του, κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβιάσεις» και «παραβάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου και του τουρκικού FIR από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο!
Εν τω μεταξύ μία ακόμα ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλού επιπέδου, αλλά εθιμοτυπικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά σε επίπεδο αρχηγών στόλων, στο πλαίσιο της συνόδου των ομολόγων τους της νοτίου πτέρυγας του ΝΑΤΟ («MARCOMET 2009») και τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Γιάννης Καραίσκος. Η σύνοδος αυτή που διοργανώνεται από τη Ναυτική Διοίκηση της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας (CC MAR NAPLES) διεξάγεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα και συμμετέχουν οι αρχηγοί Στόλου των χωρών-μελών, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί διοικήσεων του ΝΑΤΟ, ενώ στη σύνοδο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι ομόλογοι των χωρών του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη» (PFP), του «Μεσογειακού Διαλόγου» και της «Μαύρης Θάλασσας». Κεντρικό θέμα της συνόδου που απασχόλησε τους ΝΑΤΟϊκούς αρχηγούς Στόλου ήταν «Το μελλοντικό περιβάλλον ασφάλειας και οι επιπτώσεις για τις ναυτικές δυνάμεις».
ΛΣΜ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Όταν η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις στο χώρο του Αιγαίου, βλέπουμε πρόθυμα να δίνεται η σχτική άδεια απο μας. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει άν ποτέ ζητήσαμε αντίστοιχα εμείς την δέσμευση περιοχών της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουμε ανάλογες στρατιωτικές ασκήσεις ; Να μας διαφωτίσει ο τυχόν γνωρίζων, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και ποια άσκηση ήταν.

    Αργικεραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ασκήσεις των τούρκων γίνονται στα διεθνή ύδατα, δεν γίνονται σε εθνικό χώρο. Απλά αυτοί αναγνωρίζουν ως εθνικό εναέριο χώρο μέχρι τα 6νμ και εμείς τα 10νμ.

    Επειδή εμείς δεν αντιδρούμε σθεναρά, όταν παραβιάζουν τον εθνικό χώρο, άρχισαν να αμφισβητούν ακόμη παραπάνω πράγματα.

    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.