4/5/09

«Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο»

Η Ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» κατηγόρησε σήμερα τις μυστικές υπηρεσίες Σιν Μπετ ότι ασκούν πιέσεις σε Παλαιστινίους από τη Γάζα που φθάνουν στο Ισραήλ για ιατρικές φροντίδες, προκειμένου να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Η οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καταγγέλλει σε έκθεσή της πως «438 ασθενείς υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική ανάκριση από τη Σιν Μπετ, από την οποία εξαρτώνται οι άδειες εισόδου από τη Γάζα, μεταξύ του Ιανουαρίου 2008 και Μαρτίου 2009». Ενώ τον Ιανουάριο του 2008 μόλις το 1,4% των αιτούντων άδεια εισόδου υποβαλλόταν σε ανάκριση, το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο του 2009 ανήλθε στο 17%, σύμφωνα με την έκθεση που απευθύνεται στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.
Οι μέθοδοι αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τονίζει η οργάνωση, ιδίως την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης. Οι ισραηλινές αρχές έχουν διαψεύσει τις κατηγορίες.
Βασιζόμενη σε μαρτυρίες 30 ασθενών, η ΜΚΟ τονίζει πως αυτοί «φωτογραφήθηκαν εν αγνοία τους, κρατήθηκαν για πολύ ώρα στην ανάκριση και βομβαρδίσθηκαν με ερωτήσεις», παρά την κατάστασή τους.
Μάλιστα περιγράφεται η περίπτωση μίας 17χρονης καρκινοπαθούς, η οποία δεν επετράπη να εισέλθει στο Ισραήλ έπειτα από ανάκριση μίας ημέρας και παρά τις παρακλήσεις της.
Η οργάνωση τονίζει πως «όσοι αρνούνταν να συνεργασθούν επαναπροωθούνταν στη Γάζα».
Πηγή: news.ert.gr,enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.