8/5/09

Ο Ερτσακιτζά επισείει τη δαμόκλεια σπάθη της αποχώρησης, «αν προκύψουν σοβαρές εξελίξεις»

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι πριν από τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουν τους δύο πρώτους γύρους των συνομιλιών και στη συνέχεια θα εισέλθουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα περί συμφωνίας με το Δημήτρη Χριστόφια ανέφερε ο Ταλάτ στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις συνομιλίες που είχε μαζί του.
Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε, επίσης, στον Νταβούτογλου ότι οι δύο συνομιλητές στοχεύουν στο τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του επομένου, να θέσουν τη συμφωνία τους σε δημοψηφίσματα.
Ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα και η «Μιλιέτ» αναφέρει ότι τα τρία μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Υπουργός είναι: Η συνέχιση της υποστήριξης της Τουρκίας στον «τουρκοκυπριακό λαό», η εκτίμηση ότι στα κατεχόμενα έχουν «ριζώσει» οι δημοκρατικοί θεσμοί, και η εμμονή της Τουρκίας σε λύση του Κυπριακού, που θα βοηθήσει ώστε η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μετατραπεί σε λεκάνη ειρήνης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ.Νταβούτογλου είπε στον Ταλάτ ότι είναι πεπεισμένος πως οι συνομιλίες θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για μια δομή λύσης, η οποία θα έχει σαν βάση τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των δύο πλευρών κάτω από εγγυήσεις.
Η «Ζαμάν» προβάλλει τις δηλώσεις Νταβούτογλου, πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα, στις οποίες ανέφερε ότι οι βασικές αρχές της Τουρκίας για μια περιεκτική λύση είναι: «Ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού, που θα αποβλέπει σε πολιτική ισότητα και θα είναι διζωνικό. Η λύση πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και με την έμπρακτη και δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».
Ίσως φύγουμε...
Απειλή εκτόξευσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες. «Αν και η τουρκοκυπριακή πλευρά», δήλωσε, «δεν αναζητεί άλλη μέθοδο λύσης του Κυπριακού από τις διαπραγματεύσεις, εντούτοις δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν προκύψουν σοβαρές εξελίξεις και γίνουν νέες αξιολογήσεις στο μέλλον».
Με την απειλή του, ο Ερτσακιτζά, ουσιαστικά ασκεί εκβιασμό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να σταματήσει να προσφεύγει σε διεθνείς οργανισμούς και να λαμβάνει θετικές αποφάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Ταλάτ, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο κατοχικός ηγέτης στοχεύουν στη συνέχιση της διαδικασίας και στην εξεύρεση λύσης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να φύγει από τις συνομιλίες.
ο Ερτσακιτζά ζήτησε εκ νέου επιτάχυνση των συνομιλιών, ενόψει του κινδύνου, όπως είπε, «πιθανών εξελίξεων που θα έχουν αρνητική επίδραση στη διαδικασία και θα παρεμποδίσουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου έρχεται σε σύγκρουση με τη διεθνή νομιμότητα και με τη δέσμευση της Τουρκίας να ενθαρρύνει και υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του προβλήματος.
Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου μίλησε για διγλωσσία, που παρατηρείται μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού του επί των Εξωτερικών, στοιχείο που απέδωσε στη συμφωνία της 23ης Μαΐου.
Το Κίνημα Οικολόγων παρατηρεί ότι ο Νταβούτογλου, παρά τις «προσεκτικές δηλώσεις» του, δεν κατάφερε να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Τι σημαίνει το «με ό,τι αυτό σημαίνει»;
    Αποστολή | Εκτύπωση | 08/05/2009 | ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

    Ε Ν Ω την Κυριακή ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Ά. Κυπριανού εξήγγειλε ότι «πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε το διάλογο [με τις ηγεσίες ΔηΚο και ΕΔΕΚ] και θα ξεκαθαρίσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας» («Φ» 3.5.09), από το Κατάρ, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε προχθές ότι, «η λύση θα είναι λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας, ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ». Είναι άξιο προσοχής ότι ο προσδιορισμός «με ό,τι αυτό σημαίνει», έχει μια σημαντική διαφορά από τον προσδιορισμό που έδινε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος στη ΔΔΟ «ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ», έστω κι αν δεν προσδιόριζε ποιο ακριβώς είναι το «σωστό περιεχόμενο» στην, εξαρχής, ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (πάντα) πατρότητας και απαίτησης ΔΔΟ!

    Α Λ Λ Α , ο κ. Χριστόφιας, επεξηγώντας περαιτέρω το περιεχόμενο του γρίφου «με ό,τι αυτό σημαίνει», εκφώνησε, με έντονη προστακτική προς τους Έλληνες Κυπρίους, τη διαταγή «να το χωνέψουν» ότι: Αυτή η λύση σημαίνει πως «οι Έλληνες Κύπριοι ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ την Κ.Δ., θα έχουν και ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ στη διακυβέρνηση της χώρας, που είναι οι Τουρκοκύπριοι» («Χαραυγή 7.5.09 σελ.9). Ο Έλλην Κύπριος πρόεδρος κ. Χριστόφιας, παρότι καυχιέται ως παιδιόθεν δημοκράτης και επί δεκαετίες ηγέτης του κοπτόμενου υπέρ δημοκρατίας ΑΚΕΛ, παρέλειψε να ομολογήσει ότι αυτό το «συνεταιρικό κυβερνάν» καταλύει την πρώτιστη αρχή της δημοκρατίας. Το ότι, δηλαδή, η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται: «Διά το μη ες ολίγους αλλ' ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται», καθώς όρισαν, άπαξ και διά παντός και πανταχού και εσαεί, οι γεννήτορες του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαία Αθήνα το 430 π.Χρ. διά στόματος Περικλέους, (Θουκυδίδου Β-37).

    Π Ρ Ο Σ Τ Α Ζ Ε Ι τους Έλληνες Κύπριους, ο κ. Χριστόφιας να «χωνέψουν» ότι η «λύση» της ΔΔΟ θα είναι, πρωτίστως, αντιδημοκρατική: Θα καταργεί και θ' απαγορεύει τη δημοκρατική υπεροχή του 82% έναντι του 18%. Θα επιβάλει την υποταγή στο 18% ή όποιο άλλο, μεταβαλλόμενο, με τη νομιμοποίηση των Τούρκων εποίκων, ποσοστό, φέρει την ταμπέλα «Τουρκοκύπριοι» (όργανο της Άγκυρας), που θα είναι «ισότιμος συνέταιρος» στο όποιο προκύψει κρατικό «μόρφωμα», εφ' ΟΛΗΣ της Κύπρου. Και που θα έχει την ΕΞΟΥΣΙΑ να απαγορεύει στην ελληνική πλειοψηφία ό,τι και όσα η Άγκυρα θέλει. Η αντιδημοκρατικότητα είναι το ένα από τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της «ΔΔΟ με ό,τι αυτή σημαίνει». Και σημαίνει επίσης; (2) Ανελεύθερη, (3) Άδικη, (4) Ρατσιτική και (5) Ανθελληνική λύση. Για την οποία ο Κυρίαρχος Λαός είπε διά της ψήφου του, με το 76% στις 24.4.04 (και) στους ηγέτες του: ΟΧΙ! (Χωνέψτε το: ΟΧΙ)


    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Όταν ο νεοδιορισθείς υπ.Εξ. της Τουρκίας και από χρόνια «αρχιτέκτων» της νεο-οθωμανικής πολιτικής του κ. Ερντογάν, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, αφικνούμενος στα κατακτημένα, λεηλατημένα, λαφυραγωγημένα και εθνοκαθαρθέντα υπό του Αττίλα, ελληνικά εδάφη της Κύπρου, δηλώνει με καμάρι ότι, μόλις διορίστηκε υπουργός επέλεξε να έρθει πρώτα στο «σπίτι» του την «Τ.Δ.Β.Κ.», προτού καν πάει στο οικογενειακό του σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, αντιλαμβάνονται, άραγε, το βάθος του μηνύματός του, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το ελλαδικό Υπ.Εξ. ο κουμπάρος του Ερντογάν πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και οι λοιποί εν Αθήναις και εν Λευκωσία επί επταετίαν «ερντογανιζόμενοι»;
    Λάζ.Α.Μαύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.