12/5/09

Νέος διοικητής του ΝΑΤΟ διορίστηκε ο ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης


Στο τιμόνι του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στο εξής ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης (Stavridis), ο οποίος σήμερα διορίστηκε ως ο νέος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

"Η Επιτροπή συμφώνησε να αντικαταστήσει με μεγάλη λύπη τον στρατηγό Κράντοκ. Με την ευκαιρία αυτή οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των 28 χωρών της Επιτροπής του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους απέναντι στον στρατηγό Κράντοκ για τις υπηρεσίες που προσέφερε", ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΝΑΤΟ.
Ο 54χρονος ναύαρχος είναι από σήμερα αρχηγός της Νότιας Διοίκησης, με περιοχή ευθύνης τη Νότια Αμερική, με έδρα την Φλόριντα, καθώς και επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, με έδρα τη Γερμανία.

Υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1955 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Ελληνοαμερικανούς γονείς, ο κ. Σταυρίδης πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης - αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών- υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964, όπως αναφέρει η Greek News. Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. Είναι χαρακτηριστικό πως με τη σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι, αφού βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους.
«Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει πέρυσι, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά
«Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά... τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου».
Υφιστάμενοι του ναυάρχου Σταυρίδη λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
Εγγονός ενός Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ο κ. Σταυρίδης έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του.
«Η Ελλάδα – αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού». «Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».
Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο (Διεθνείς Σχέσεις), την ίδια χρονιά (1984) και από το ίδιο πανεπιστήμιο (Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς) με τον Κώστα Καραμανλή, αφού πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ως το καυτό μέτωπο του Ιράκ.
Κι όμως, μια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο το 1993 του έχει εντυπωθεί στη μνήμη και ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του.
«Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Έλληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».
Και συνεχίζει ο κ. Σταυρίδης, στο βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο καταστρώματος: «Τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός του, που μιλάει ελάχιστα ελληνικά, επιστρέφει ως επικεφαλής ενός αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη –τη Σμύρνη, που τώρα τη λένε Ιζμίρ– από όπου εκείνος απέπλευσε ως πρόσφυγας πριν από τόσα χρόνια».
ΠΗΓΗ http://omogeneia.ana-mpa.gr

4 σχόλια:

  1. Βιβλία του Σταυρίδη από το amazon

    Command at Sea
    http://www.amazon.com/Command-at-Sea-James-Stavridis/dp/1557508410/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1242153620&sr=8-3

    Destroyer Captain: Lessons of a First Command

    http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw?url=search-alias%3Daps&field-keywords=DESTROYER+CAPTAIN&x=0&y=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ πως θα τον δεχθούν οι Τούρκοι φίλοι μας,με αυτά που γράφει.....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδαμε και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο,τον Τένετ τον Μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου(Γιανόύλια)κλπ,μή μασάτε Γενίτσαροι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μην γελιομαστε.Αυτη η βρωμικη μισελληνικη Αγγλοαμερικανικη συμμαχια μονο το καλο της Ελλαδος δεν θελει.Οποιος και να ναι στο τιμονι της.Οποτε αν και στο ελαχιστο αυτος ο Σταυριδης αισθανεται Ελληνας,ντροπη του που ανελαβε το μισελληνικο αυτο ποστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.