9/5/09

Αργή η πρόοδος της Άγκυρας

Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υλοποιήσει την κοινή δέσμευσή της με την Ε.Ε., αναφορικά με τις προϋποθέσεις της ενταξιακής της πορείας, επισημαίνει σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).
Στο ψήφισμα, το οποίο αφορά την Ετήσια Έκθεση του 2008 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Σώματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τις τηλεοπτικές εκπομπές στην κουρδική γλώσσα, ως σημαντικό βήμα προόδου για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως το γεγονός ότι η χρήση της κουρδικής γλώσσας στη Βουλή και στην πολιτική γενικότερα, επιβεβαιώνει την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις έτσι, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός προς τις μειονότητες, αλλά και ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης τόσο σε νομικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Παράλληλα, το ΕΚ εκφράζει ανησυχία αναφορικά με το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στην Τουρκία σε σχέση με την επικύρωση «διεθνών εργαλείων» στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεκριμένα του προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και των πρόσθετων πρωτοκόλλων 4,7 και 12 του ΕΔΑΔ.
Ε. Μπαγίς: «Εμπόδιο» για την Τουρκία το Κυπριακό
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας και διαπραγματευτής της χώρας με την Ε.Ε. αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία, ο Εγεμέν Μπαγίς, παραδέχθηκε, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Κίπρις», ότι όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στην ευρωπαϊκή της πορεία πηγάζουν από το Κυπριακό.
Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι, επί εξουσίας Ταγίπ Ερντογάν, καμία χώρα του κόσμου και κανένας ηγέτης δεν θεωρεί πλέον υπαίτια τη χώρα του ή το ψευδοκράτος για την μη επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Μπαγίς συνέδεσε, επίσης, το θέμα της διάνοιξης των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως, σε περίπτωση που αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, η Τουρκία «θα ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα ε/κ πλοία και αεροπλάνα».
Όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Άγκυρας στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και επισήμανε τη σημασία που δίνει η χώρα του στις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναδιατυπώσει τον πάγιο τουρκικό ισχυρισμό, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πείσει την ε/κ πλευρά για την αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού.
Ν. Αναστασιάδης: Μη ευρωπαϊκή η συμπεριφορά της Τουρκίας
Ο ΔΗΣΥ στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως την ίδια στιγμή, η στήριξη αυτή τίθεται κάτω από όρους και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το κατά πόσο η Άγκυρα θα προβεί στις κινήσεις εκείνες, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή την επανένωση της Κύπρου, υποστήριξε χθες, μιλώντας προς τους Πρέσβεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.
Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως είναι κατανοητό, πως, η Κύπρος, ως γειτονική με την Τουρκία χώρα, «έχει πολλά να κερδίσει από μία εκσυγχρονισμένη, δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία, η οποία θα κάνει σταθερά βήματα προς την Ε.Ε. και η οποία θα συμπεριφέρεται ως φάρος σταθερότητας στην περιοχή».
«Όμως, για την ώρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «γινόμαστε αποδέκτες πολιτικών και συμπεριφορών, οι οποίες απέχουν μακράν από αυτά που αναμένονται από μια χώρα, η οποία έχει φιλοδοξίες για μια στενότερη σχέση με την Ε.Ε.».
Ως εκ τούτου, σημείωσε, η προσέγγιση του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη, και προνοεί την ειλικρινή ενθάρρυνση και στήριξη του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και την ετοιμότητα για στήριξη των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.
«Όμως την ίδια στιγμή, η στήριξη αυτή τίθεται κάτω από όρους και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το κατά πόσο η Τουρκία θα προβεί σε αυτές τις κινήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την επανένωση της Κύπρου πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Πλήρης ενσωμάτωση της Κύπρου
Σε πρόποσή του, στο γεύμα που παρέθεσε ο ΔΗΣΥ προς τιμήν των Ευρωπαίων πρέσβεων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.», τονίζοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο μετά την Ανεξαρτησία.
«Ως πολιτικό κόμμα νιώθουμε περηφάνια και ικανοποίηση γιατί ήμασταν εμείς, υπό την ηγεσία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, που διαμορφώσαμε την πορεία και διασφαλίσαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η Κύπρος πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο και δραστήριο κράτος-μέλος, με πλήρη συμμετοχή σε όλες τους πυλώνες και πολιτικές της Ε.Ε.».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως, παρόλο που ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων, εντούτοις την ίδια στιγμή «υπάρχει ακόμα μια τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου», υποδεικνύοντας πως «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ταλάτ πρέπει να στηριχτεί από όλους».
Ντ. Έρογλου: «Νέος Συνεταιρισμός στην Κύπρο»
Εν τω μεταξύ, ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες ότι η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της «μητέρας πατρίδας, Τουρκίας, στο εθνικό θέμα της Κύπρου», όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς και για την ανόρθωση της οικονομίας του ψευδοκράτους.
Για τη λύση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Ερογλου έκανε λόγο για ένα «νέο συνεταιρισμό, που θα προκύψει από τα δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο νησί, που να βασίζεται «στις πραγματικότητες», κατά την έκφρασή του.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, υποστήριξε πως, η τουρκική πλευρά, δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και ούτε προβάλλει κάτι τέτοιο ως απειλή, «κάτι, όμως, που δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον», όπως επισήμανε.
Αντίθετα, ο τέως ηγέτης των Τ/κ, ο Ραούφ Ντενκτάς, υποστήριξε ότι, αν ήταν στη θέση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα διέκοπτε τις συνομιλίες, μετά την απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση Όραμς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.