3/5/09

Αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου


Γιάννης Μαρίνος
Μετά την ψυχρολουσία, που παρά τα ελπιζόμενα δεχθήκαμε και από τον νέο πρόεδρο Ομπάμα, παραμένει περισσότερο μετέωρη και αναποτελεσματική η επίσημη ελληνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και στις διμερείς διαφορές μας, και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Για μία ακόμη φορά ακούσαμε στην πολύπαθη Κύπρο να δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να προβληθεί βέτο στην τουρκική ένταξη ανεξαρτήτως συμπεριφοράς της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι βασιζόμαστε τώρα στη σημερινή αρνητική στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας, η οποία όμως μπορεί να αλλάξει αν κερδίσουν οι Σοσιαλδημο- κράτες στις προσεχείς εκλογέςόπου θα τους ψηφίσουν μονοκούκι οι περί τα δύο εκατομμύρια τούρκοι μετανάστες σύμφωνα με ωμή δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία ενεργεί και ως ανθύπατος των ΗΠΑ στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με την προσδοκία να παίξει αναβαθμισμένα τον ρόλο αυτόν και εντός της Ενωσης, όπως με ωμότητα το απαιτεί ο κ. Ομπάμα.
Στην περίπτωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης ακολουθείται μια ιδιότυπη διαδικασία: Η Ελλάς υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για επίλυση εκτός της διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, ότι υφίσταται θέμα διαφορών στον εναέριο χώρο, στα χωρικά ύδατα, στον εξοπλισμό ορισμένων ελληνικών νησιών, στην εθνική κυριαρχία σε ορισμένα άλλα νησιά (γκρίζες ζώνες κ.ο.κ.). Και κάθε τόσο προσθέτει και νέες διεκδικήσεις.
Η Ελλάς αμφισβητεί μεν τη νομιμότητα των τουρκικών απαιτήσεων, αλλά διόλου σθεναρά. Ταυτόχρονα, παραβλέποντας ακόμη και ευθείες απειλές για casus belli αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούμεθα με βάση το διεθνές δίκαιο, επιδίδεται σε επίδειξη φιλικών διαθέσεων και γενναιόδωρης ανεκτικότητας προς την τουρκική θρασύτητα δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει τη νομική δυνατότητα να αμυνθεί.
Η Τουρκία π.χ. αμφισβητεί τον εναέριο χώρο των 10 μιλίων που έχει θεσπίσει η Ελλάς. Πρόκειται όντως για μια διεθνή πρωτοτυπία από μέρους μας, δεδομένου ότι τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 μίλια και είθισται διεθνώς ο εθνικός εναέριος χώρος να αντιστοιχεί προς την έκταση των χωρικών υδάτων. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί με την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο, τον οποίο καθημερινά παραβιάζουν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αναστρέψει την εις βάρος της εικόνα αν γνωστοποιούσε ότι μελετά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ετσι, από εκεί που βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση επικαλούμενοι διεθνή εναέριο χώρο 10 μιλίων, ο οποίος δεν στηρίζεται στις διεθνείς συνθήκες, θα μεταπηδήσουμε αμέσως σε θέση ισχύος αφού μια επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια θα επεξέτεινε αυτομάτως και τον εθνικό εναέριο χώρο μας όχι πια στα 10 αλλά στα 12 μίλια. Και με τέτοιο νομικό πλεονέκτημα στον φάκελό μας, προσερχόμενοι στον διάλογο με την Τουρκία θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε ακόμη και κάποιες παραχωρήσεις, όπως υποχώρηση στα 10 μίλια, πράγμα που, ούτως ή άλλως, μας εξασφαλίζει μείζονα δικαιώματα στο Αιγαίο, όπου τώρα έχουμε αυτοπεριοριστεί στα 6 μίλια και δεν λέμε κουβέντα για τα 12, που δικαιούμαστε.
Θα μου πείτε: Και αν η Τουρκία επαναλάβει ότι την επέκταση των χωρικών υδάτων θεωρεί αιτία πολέμου; Ε, ας προειδοποιήσει η Ελλάς από τώρα και ξεκάθαρα την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι, όταν η Τουρκία αφήνεται να διεκδικεί παρανόμως νησιά, Αιγαίο, γκρίζες ζώνες κτλ., τότε και η Ελλάδα θα αρχίσει να διεκδικεί ό,τι δικαιούται κατά το διεθνές δίκαιο. Η προ ημερών σχετική συμφωνία με την Αλβανία ενισχύει τις θέσεις αυτές.
BHMA

8 σχόλια:

  1. Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο, με 24μελές πλήρωμα, ανακοίνωσε ναυτιλιακό στέλεχος.
    «Το ΜΤ Ariana κατελήφθη στις 05.00 ώρα Ελλάδος βορείως της Μαδαγασκάρης, ενώ έπλεε από τη Βραζιλία με προορισμό τη Μέση Ανατολή. Το ουκρανικό πλήρωμά του είναι καλά στην υγεία του», ανακοίνωσε ο Άντριου Μουανγκούρα, υπεύθυνος της κενυατικής πτέρυγας του προγράμματος συνδρομής προς τα περιπλέοντα πλοία.
    Το πλοίο που έπλεε με σημαία της Μάλτας ανήκει στην ελληνική εταιρεία All Oceans και τη διαχείρισή του έχει η εταιρεία Seven Seas Maritime, με έδρα το Λονδίνο.
    Παράλληλα ο Άντριου Μουανγκούρα ανακοίνωσε πως ένα μεγάλο βρετανικό φορτηγό πλοίο, που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό, κατελήφθη σήμερα από σομαλούς πειρατές..
    Νωρίτερα οι πειρατές είχαν ανακοινώσει πως οι άνδρες τους κατέλαβαν δύο πλοία, το ένα ουκρανικό που έπλεε για το Ιράν.
    Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν το βρετανικό φορτηγό είναι το δεύτερο πλοίο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο άγιος του έθνους μας αυτό το πνευματικό παληκάρι της πατρίδας μασ δλδ ο Γέρων Παϊσιος είπε:

    "Όταν θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια , για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης δλδ) από 6 σε 12μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί ."

    "Κοίταξε να δεις . Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Αλεξανδρούπολη . Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα , που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη".

    "Μπορεί να χάσουμε στην αρχή 1-2 νησάκια , όμως η τελική έκβαση θα είναι υπέρ ημών".

    "Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων , θα κατέβουν οι Ρώσσοι στα Στενά . Όχι για να βοηθήσουν εμάς . Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα . Αλλά , χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς . Τότε ,οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά , που είναι στρατηγικής σημασίας , θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα . Παράλληλα δε , θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη . Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης , συγκεκριμένα η Αγγλία , η Γαλλία , η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ , ότι η Ρωσσία θα αρπάξει μέρη , οπότε θα πουν : «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα , μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι ; » Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος . Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο"

    "Μην ανησυχείς παιδί μου , εγώ ετοιμάζομαι να κοιμηθώ και δεν θα είμαι εδώ, αλλά θα βλέπω από πάνω , διότι εδώ είμαστε όλοι προσωρινά. Η Τουρκία θα διαμελισθεί σε 3-4 κομμάτια .Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Εμείς θα πάρουμε τα δικά μας εδάφη , οι Αρμένιοι τα δικά τους και οι Κούρδοι τα δικά τους. Το κουρδικό θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί .Αυτά θα γίνουν , όχι τώρα , αλλά σύντομα , όταν θα πάψει αυτή η γενιά που κυβερνάει την Τουρκία και θα αναλάβει νέα γενιά πολιτικών . Τότε θα γίνει ο διαμελισμός της Τουρκίας".

    "Εσύ δεν πρέπει να στεναχωριέσαι και να φοβάσαι την Τουρκία . Η Τουρκία θα διαλυθεί και , μάλιστα , θα την διαλύσουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι . Στην Βοσνία θα γίνει μουσουλμανικό κράτος (εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τέτοιο κράτος) , αλλά το γεγονός αυτό θα στραφεί εναντίον τους , διότι κατά αντιστοιχία αυτού θα δημιουργηθεί αργότερα και κουρδικό κράτος μέσα στην καρδιά της ". Ο Γέροντας τότε επειδή με είδε προβληματισμένο ακούγοντας αυτά , μου είπε πάλι :"Όπως ξέρεις , εγώ δεν διαβάζω εφημερίδες , αλλά αυτά τα μαθαίνω από αλλού …"

    Τότε πήρα θάρρος , λόγω των εθνικών φρονημάτων που με διακρίνουν , - αγαπώ πολύ αυτήν την πατρίδα – και του είπα : "Μερικοί Έλληνες κάνουν το λάθος και λένε «οι χαμένες πατρίδες" , Γέροντα, να τους συμβουλεύετε να λένε οι «σκλαβωμένες πατρίδες » ή «αλύτρωτες πατρίδες » . Με ξανααγκαλιάζει . Ήταν τόσο πατριώτης . Ήταν τόσο λαμπρός , τόσο φωτισμένος . Τα λέω αυτά και συγκινούμαι . ανατριχιάζω. Το πρόσωπο του έλαμπε.
    "Σε ευχαριστώ πολύ", μου λέει, "που μιλάς έτσι. Λίγοι Έλληνες τα τονίζουν αυτά. Δεν είναι πράγματι χαμένες πατρίδες , χαμένοι είναι αυτοί που τα λένε! "Αυτά σας τα λεω κατά λέξη , όπως μου τα είπε ο άγιος αυτός άνθρωπος .

    ΥΓ. (Λόγια του γέροντα αφιερωμένα με πολύ πόνο σε καποιον τίμιο έλληνα (πόντιο) στρατιώτη ονόματι Σάββα που δεν επρόδωσε...)

    "Και την Κωνσταντινούπολη θα την πάρουμε . Θα μας την δώσουν δηλαδή. Όχι από καλοσύνη ή από δικαιοσύνη . ΟΧΙ . Αλλά θα οικονομήσει ο Θεός νάρθουν έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων, ώστε να τους βολεύει ναχουμε εμείς την Πόλη. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ"

    Τον κοίταξα με απορία.
    -Και την Καππαδοκία γέροντα ; ρώτησα .

    "Έ!...Θα είναι τόσο χαλαρά τα πράγματα εκεί που θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, οπότε θα είναι σαν να την έχουμε".

    ΑΕΙΝΤΕ ΩΡΕ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ!!
    ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΟΛΕΘΡΟΣ!!!

    με τιμή και σεβασμό
    τακτικός αναγνώστης του blog
    Theon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο θεωρεία και παραμύθι πάμε καλά.
    Αυτοί όλοι είναι κάπου βολεμένοι και δίνουν στήριξη και άλλωθι στούς άθλιους που ασκούν εξουσία.
    Δεν τούς έχουμε δεί να πιέζουν με τον καταγγελτικό τους λόγο ή με τις προσβάσεις που έχουν γιά ενιαία πχ εξωτερική πολιτική ,εκτός αν τους αρέσει η πολιτική της Ντορούλας και του συμβούλου του ΥΠΕΞ του γιού της.
    Έτσι έχουμε πρόσφατη παρασημοφόρηση της Κας Ντόρας απο άλλο μακεδονομάχο τον Μέρτζο?
    Αύριο θα τούς δείτε λαύρους εναντίον του Γιωργάκη και της πολιτικής του παρότι δεν διαφέρει με της Ντόρας(άλλωστε το ίδιο αφεντικό εξυπηρετούν).
    Ντροπή και αίσχος,πότε θα βάλετε επιτέλους μπροστά απο τη κομματική σας ταυτότητα την Πατριωτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον σχολιαστή Theon. Αυτά έχουν ειπωθεί και τα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με εθνικά θέματα. Βεβαίως και σε κάποιους αναπτερώνουν το ηθικό τα λόγια του Παϊσιου, όμως οι αρχαίοι έλεγαν "συν Αθηνά και χείρα κείνει" και εκεί χολαίνουμε. Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, η περήφανη -χωρίς ηττοπάθεια εξωτερική πολιτική, η διδαχή της αληθινής ιστορίας στα σχολεία,η ενεργοποίηση των πολιτών και η εγρήγορση, είναι τα μόνα όπλα που έχουμε, για να αντισταθούμε στις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος και στα σενάρια που εκπονούν οι ισχυροί εναντίον μας. Ας μην είμαστε δεδομένοι σε κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με κουμπαριες και με ζειμπεκικα δε κερδιζονται πολεμοι,
    ποιος μπορει να ηγηθει μια προσπαθειας αποκαταστασης του κυρους μας στο εξωτερικο?
    εδω δεν μπορουν να συμορφωσουν τους βουλευτες τους και οσους παρανομουν φοβουμενοι μη χασουν τις καρεκλες τους και μη αντεχοντας το πολιτικο κοστος για αλλες αποφασεις.
    αυτοι που μας εχουν οδηγησει αξια στο παρελθον δεν ειχαν γεννηθει σε σαλονια. μπορουσαν να στερηθουν οι ιδιοι και ηξεραν τι μπορουν να ζητησουν απο το κοσμο. ολοι αυτοι τωρα εχουν χασει καθε επαφη και το μονο που ενδιαφερονται ειναι η καρεκλα .
    αλλα τελικα τελικα γινονται τετοιες προσπαθειες που ακομα και αν προκυψει καποιος με θεληση θα χρειαστει πολυς χρονος για να συμορφωσει την παιδεια , την οικονομια , ακομη και τον εξοπλισμο του στρατου που εχουν φροντισει να 'σαμποταρουν' με ακυρες αγορες και εκπαιδευση,
    και οσο πιο πολυ χρονο εχουν στη διαθεση τους τοσο πιο ευκολα θα ειναι ή να τον εξοντωσουν ή να τον εξαγορασουν.
    πολλες φορες αναρωτιεμαι

    μπορουμε ακομα να ελπιζουμε ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον ανώνυμο σχολιαστή 4:56μμ
    >>>Ευχαριστώ. Εννόησα την απάντηση. Ακριβώς αυτά ήθελα να ακούσω :)

    Αν επέμενα στο θέμα του ηθικού πάντως, έχω ένα πολύ ουσιαστικό λόγο. Κατά τη γνώμη του γέροντος ,που υπηρέτησε στρατιώτης και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες επειδικνύοντας γενναιότητα και γενναιοψυχία, το κύριο στοιχείο έκβασης μιας μάχης μπορεί κα καταστεί το ηθικόν.
    Χαριτολογώντας έλεγε πως κι ένα κουταβάκι σε μια στάνη που ψιλιγαυγίζει κουφ κουφ στον άρπαγα λύκο είναι ικανό τον τον τρέψει σε φυγή, ένεκα της ενοχής που αισθάνεται μέσα του ο λύκος.
    Κατ' επέκταση, ο Γέροντας με μεγάλη αγωνία προσπάθησε να ετοιμάσει τα πνευματικά του παιδιά (όλους εμάς) για την επερχόμενη ολιγοήμερη ελληνοτουρκική σύρραξη ώστε να μη χάσουμε το ηθικό μας από την αρχική ξαφνική και ύπουλη εισβολή των εχθρών σε ένα - δύο νησάκια ως έχει πει.
    Προείπε την τελική έκβαση των γεγονότων, αν και δεν του άρεσε να διαδίδει προφητείες, για να μη πανικοβληθούμε από την αρχική εξέλιξη και να έχουμε το θάρρος στη συνέχεια να απαντήσουμε με πυγμή και αποφασιστικότητα εκεί που τους πονάει τους Τούρκους και δεν θα το περιμένουν.
    Γνωρίζω κάποιες τέτοιες απαντήσεις αλλά δεν κρίνω σκόπιμο να της κοινοποιήσω εδώ για ευνόητους λόγους.
    Ο κύριος λόγος που μίλησε ο Γέροντας ήταν για να μη "τρελλαθούμε" από την πιθανή αρχική και αναπάντεχη κατάληψη πατρώου εδάφους ενός - δύο μικρών νησιών από την ύπουλη εχθρική ενέργεια ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΗΤΤΑ, για να αναδιοργανωθούμε και να απαντήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα.
    Υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ πολύ έξυπνη τη "διαροή" σεναρίων εξέλιξης θερμού επεισοδίου στο αιγαίο με πιθανή κατάληψη πατρώου εδάφους, σε περιοδικά του χώρου και στο διαδίκτυο, γιατί κάτι τέτοιο προετοιμάζει ψυχολογικά το λαό μας, ως προς αυτό το ενδεχόμενο.
    Όπως και τη "διαροή" της απάντησης της πατρίδας μας, που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για σενάρια συγκυριαρχίας στοα αιγαίο μας μετά από μια τέτοια πιθανή εξέλιξη.
    Επίσης θεωρώ έξυπνο ότι οι συντάκτες αυτών των άρθρων διατύπωσαν ως απλή και φυσική υπόθεση την αιφνίδια κατάληψη ενός μικρού νησιού τύπου Φαρμακονησίου με άμυνα μεγέθους μικρής φρουράς φυλακίου από υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις έχουσες το στοιχείο του αιφνιδιασμού υπέρ τους, ώστε να μη το θεωρήσουν και οι εχθρικές δυνάμεις απίστευτη ΝΙΚΗ αλλά ούτε οι οικείες δυνάμεις αναπότρεπτη ΗΤΤΑ.
    Βέβαια πιστεύω ότι ο γέροντας δε θα εύχονταν ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους να καταληφθεί από τον εχθρό, διότι ήταν μεγάλος πατριώτης.
    Επίσης πιστεύω ότι εφόσον η Θεία Χάρις εφώτισε το γέροντα, ένεκα της αιματόδους και αγωνιόδους του προσευχής, άλλο τόσο τον "πληροφόρησε" και για τον τόπο εκδήλωσης αυτών των δραματικών γεγονότων.
    Πιστεύω ότι η μεγάλη φιλοπατρία του γέροντος και η βαθειά του αγάπη για το μαρτυρικό αυτό γένος των Ελλήνων ορθοδόξων τον οδήγησε στην κατ' οικονομία προειδοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων.
    Εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται σήμερα στην ποτικοστρατιωτική ηγεσία
    ώστε να χειρισθούν επάξια τις πνευματικές παρακαταθήκες του γέροντος στις πιθανόν δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

    ΥΓ. Ένα ακόμη άγνωστο χαριτωμένο γεγονός που δείχνει τη γενναιότητα του γέροντα αλλά και τη σημασία του ηθικού για τη διεξαγωγή ενός αγώνος είναι το παρακάτω, αφιερωμένο με πολύ αγάπη στα παιδιά που με πολύ αφοσίωση και αυταπάρνηση υπηρετούν στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας και το οποίο δημοδιεύω προς ενίσχυση και του δικού τους ηθικού:
    Όπως όλοι γνωρίζουν οι απόψεις και πεποιθήσεις του γέροντος περί της έκβασης της Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης εκυκλοφόρησαν ευρέως σε όλα τα στρώματα του λαού ενισχύοντας το ηθικό του. Η διάδοσή τους ήταν τόσο έντονη που θορυβήθηκαν πολύ οι Τούρκοι.
    Έφτασαν σε σημείο μάλιστα να στείλουν δύο μυστικούς τους πράκτορες στο κελί της Παναγούδας στο Άγιο Όρος όπου ασκήτευε ο Γέροντας για να τον ρωτήσουν κεκαλλυμένα αν όντως επιμένει και λέει προς όλους τους προσκυνητές για αυτά τα γεγονότα.
    Τον επισκέφθηκαν βέβαια ως δήθεν "προσκυνητές"
    Ο γέροντας με το διορατικό του χάρισμα τους αντιλήφθηκε αμέσως και τους απάντησε με έμφαση.
    "Ναι αυτά λέω και θα χάσετε στον πόλεμο. θα καταστραφείτε γιατί είστε και άδικοι και ασεβείς. Εμείς θα νικήσουμε γιατί και το δίκιο και το θεό με το μέρος μας έχουμε"
    Κόκαλο έμειναν οι Τούρκοι και έφυγαν αποσβολωμένοι απ' το κελί του γέροντος της πατρίδας μας.
    Άειντε ωρέ και θα εύχομαι τον επόμενο Ευαγγελισμό της Θεοτόκου να τον εορτάσουμε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κωσταντινούπολη... :)

    Με εκτίμηση
    Theon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 13 Μαΐου, Νέα Υόρκη: Οι χώρες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για επέκταση των χωρικών τους υδάτων, πρέπει να την υποβάλουν πριν από τη λήξη της διορίας που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Εάν οι αιτήσεις εγκριθούν, οι αιτήτριες χώρες θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους θαλάσσιους και υποθαλάσσιους ορυκτούς πόρους σε ακτίνα 350 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

    Πηγή : http://www.sigmalive.com

    ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ...

    ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Theon edo ellinas eksoterikou. ego pistevo sto dodekatheo. Den eimai orthodoksos. Mporo kai ego na ertho stin poli? Ta psofimia ta trone oi ienes. Ayti einai i pragmatikotia. Kai emeis eimaste psofimia, kanenas theos den mas sozei. Mas barethike kai autos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.