18/5/09

Μυστικός πόλεμος Ισραήλ με το Ιράν

Οσοι ξεφυλλίζουν τα μυστικά αρχεία οποιασδήποτε υπηρεσίας πληροφοριών γνωρίζουν σε τι τεράστια λάθη μπορούν να οδηγήσουν οι αδυναμίες τους. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι και μια άριστη υπηρεσία πληροφοριών δεν αλλάζει τίποτα.Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ παίρνουν τώρα αυτό το μάθημα με το δύσκολο τρόπο. Παρά τη θέληση του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ να διατάξει εξαιρετικά επικίνδυνες επιχειρήσεις, βασισμένες σε πληροφορίες για τους εχθρούς της χώρας και παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία των επιχειρήσεων αυτών, η συνολική εικόνα της ασφάλειας παραμένει πιο ζοφερή από ποτέ
Το 2002 ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διόρισε το φίλο του και πρώην υφιστάμενό του, στρατηγό Μεΐρ Νταγκάν, διευθυντή της Μοσάντ. Ο στρατηγός Νταγκάν ανακάλυψε ότι η υπηρεσία στερούνταν φαντασίας και δεν έπαιρνε επιχειρησιακά ρίσκα. Με τη στήριξη του Αριέλ Σαρόν άλλαξε έτσι εκ βάθρων τη Μοσάντ και έθεσε ως κυρίαρχο στόχο της υπηρεσίας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους δεσμούς του με φονταμενταλιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τους δεσμούς με υπηρεσίες κατασκοπείας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας και τις μακρόχρονες σχέσεις με τη CIA

Παράλληλα με την επανάσταση του στρατηγού Νταγκάν στη Μοσάντ και σε άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν σπουδαίες αλλαγές. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν καθυστέρησε έπειτα από μια σειρά υποτιθέμενων ατυχημάτων.

Τώρα όμως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν χάσει τον ύπνο τους από πρόσφατες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι απόπειρες να καθυστερήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απέτυχαν. Παρά τις κάποιες τεχνικές δυσκολίες, το Ιράν συνεχίζει το πρόγραμμα και μπορεί να έχει στην κατοχή μέχρι το 2010 μια πυρηνική βόμβα. Η Χεζμπολάχ πάλι, αν και αποδυναμώθηκε από τον πόλεμο του 2006, αποτελεί ηγετική πολιτική δύναμη στο Λίβανο.

Στο νότιο μέτωπο, παρά το μπαράζ βομβαρδισμών στο Σουδάν, το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα συνεχίζεται. Η Χαμάς έχει ενδυναμωθεί και αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, αυτό θα θεωρηθεί νίκη της Χαμάς.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολύ καλές πληροφορίες είναι σημαντικές, αλλά μέχρις ενός σημείου. Στο τέλος είναι η σκληρή διπλωματία και οι στρατιωτικές αποφάσεις από τους ηγέτες του Ισραήλ που προστατεύουν την ασφάλεια της χώρας.

RONEN BERGMAN, ανταποκριτής της εφημερίδας «Yedioth Ahronoth» και συγγραφέας του βιβλίου «The Secret War With Iran»
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.