8/5/09

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία και η Γεωργία δεν ήταν «ποτέ» εχθροί ιστορικά


Η πίστη στην κοινή ιστορική κληρονομιά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, οι οποίες επλήγησαν από τον σύντομης διάρκειας πόλεμο μεταξύ τους στον Αύγουστο, τόνισε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μήνυμά του προς τους βετεράνους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αφοσίωση στην κοινή ιστορική κληρονομιά μπορεί να βοηθήσει στην αναθέρμανση των δεσμών μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μήνυμα του προς Γεωργιανούς βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο κοινός αγώνας ενάντια στους Ναζιστές εισβολείς είναι μία από τις πιο αξιομνημόνευτες και ηρωικές σελίδες στο βιβλίο της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.
«Η κοινή μας ιστορική κληρονομιά, παραδόσεις και η καλή γειτονία και συντροφικότητα δημιουργούν μία ισχυρή βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας, δύο λαών που δεν ήταν ποτέ εχθροί».
Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου. Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά τους ισχυρισμούς της Γεωργίας ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από αποτυχημένη ανταρσία σε στρατιωτική βάση. Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία αυτή την εβδομάδα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε το θέμα της Γεωργίας με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters - NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστό. Η συμμαχία Γεωργίας-Ρωσίας ενδυναμώνει και τις δύο χώρες, ενώ αποδυναμώνει Δύση-Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει την συμμαχία Γεωργίας-Αρμενίας-Ρωσίας. Μία διπλωματική πρωτοβουλία, που θα έδινε τεράστιο κύρος διεθνώς στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East, την τελευταία την τελευταία πρόταση σου δεν την είχα σκεφτεί. Θα ήταν μια θαυμάσια κίνηση (και ας δυσαρεστούσε κάποιους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετρήστε τους πολέμους που διεξήγαγε η Ρωσία εναντίον της Τουρκίας τον 19ο αιώνα.Δεν θα βρείτε κάτω από 4.
    Το ελληνικό κράτος σταθεροποιήθηκε με την κάθοδο των Ρώσων στην Αδριανούπολη.Θα είχαμε και κατά τον 20ο αιώνα τα ίδια αλλά κατάφερε η Ελλάς να αφήσει το χώρο στον Κεμάλ με την εγκληματική "εκστρατεία" της Ουκρανίας το 1917 όπου πήγαμε να ξυρίσουμε τα γένια του Λένιν.Και πάλι ο μεγάλος Ρωσικός λαός θα καθαρίσει κάποια στιγμή την κόπρο.Το δικό μας σπίτι όμως ,ποιός θα το καθαρίσει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπεις, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί τότε πιθανότατα σκέφτηκαν "διπλά" :

    Η "φανερή (επίσημη) σκέψη" ήταν :

    "να πειστεί ο Γάλλος πρόεδρος Κλεμανσώ να στηρίξει την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Συνεπώς, έπρεπε και η Ελλάδα να στηρίξει τους Γάλλους στην Κριμαία..."

    Όμως, δυστυχώς, στο πίσω μέρος του κεφαλιού της πολιτικής υπάρχει πάντα και ο "κρυφός σχεδιασμός". Ο "συνήθως ανομολόγητος".

    500,000 Έλληνες πόντιοι της Ρωσίας αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν στρεφόμενοι κυρίως - έντεχνα θάλεγε κανείς απο την Ελληνική Πολιτεία - προς τον "Τουρκικό Πόντο".

    Και αίφνης, άρχισαν τα σχέδια ίδρυσης κοινού Ελληνοαρμενικού κράτους στον Τουρκικό Πόντο.

    (Βλέπεις, εαν παρέμεναν στον Ρωσικό Πόντο θα ήταν "μη χρήσιμοι" στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της τότε Ελλάδας).

    Η συνέχεια είναι γνωστή και ιδιαίτερα τραγική.

    Η μοίρα αυτών των Ελλήνων σφραγίστηκε οικτρά για δεύτερη φορά. Απο τα Κεμαλικά κτήνη και τους υπάνθρωπους τσέτες αυτή τη φορά.

    Ναι, όντως, η Ρωσία θα βρει τον τρόπο να κυριαρχήσει για μια ακόμη φορά επί της Τουρκίας.

    Όπως και στους 13 ρωσοτουρκικούς πολέμους που κέρδισε τους τρεις τελευταίους αιώνες.

    Εμείς, άραγε, έχουμε κάνει τους δικούς μας σύγχρονους "διπλούς υπολογισμούς"?

    Ή, τους αφήνουμε να τους κάνουν οι ...άλλοι και κυρίως οι ...απέναντι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.