7/5/09

Δεμένα τα χέρια της Κύπρου


Το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι με κάθε ευκαιρία θα επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων της Ευρώπης και αναμένει το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας του Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες είχε συγκλονίσει το παγκύπριο η ομολογία και δη το ειρωνικό ύφος του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι σκότωσε 10 Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Τότε μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να αποφασιστούν τα διαβήματα της Κύπρου σχετικά με την υπόθεση. Όπως όλα δείχνουν, όμως, τα χέρια της Κύπρου είναι δεμένα, αφού μπορεί να κινηθεί μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων της Ευρώπης. Παραταύτα, το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι με κάθε ευκαιρία θα επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο, ενώ την ίδια στιγμή αναμένει το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας του Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για περιορισμένες ενέργειες

«Αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης»
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, «με πολύ δισταγμό και αναποφασιστικότητα η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα που προκύπτει από την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «Ενώ από την πρώτη στιγμή είχαν εξαγγελθεί συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα μελετούνταν και θα προωθούνταν στα αρμόδια και θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυστυχώς η ενέργεια της Κυβέρνησης περιορίστηκε στο Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων με μια καταγγελία, η οποία στηρίχθηκε στις δηλώσεις του Ολγκάτς, αντί μιας πληρέστερης καταγγελίας, η οποία θα αξιοποιούσε όχι μόνο τη δήλωση αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία -ρεπορτάζ, βιβλία, έγγραφα- από τα οποία προκύπτει ότι η Τουρκία και ειδικότερα ο τουρκικός στρατός μπορεί να καταθέσει στοιχεία αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων». Ο κ. Νικολάου εκτίμησε ότι η πληρέστερη τεκμηρίωση δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να συνεχίσει να υπεκφεύγει της υποχρέωσης της αυτή, η οποία προκύπτει μέσα από την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, αλλά και από αποφάσεις σε ατομικές προσφυγές που αναφέρονται στους αγνοούμενούς μας».

Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης δεν ικανοποιούν ούτε την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών και Αγνοουμένων. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Οργάνωσης Νίκος Θεοδοσίου, «εμείς πιστεύουμε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την υπόθεση Ολγκάτς. Εντούτοις θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα διαβήματα».

Απαισιόδοξη η Κυβέρνηση
Από την πλευρά της, πάντως, η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι απαισιόδοξη, όσον αφορά στην υπόθεση Ολγκάτς. Όπως δηλώνουν στη «Σ» κυβερνητικές πηγές, «η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη και η Κύπρος δεν μπορεί ενεργήσει στο βαθμό που θα ήθελε, παραμόνο σε επίπεδο ενημέρωσης του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε.». Όπως εξήγησαν, από τη στιγμή που η Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Ολγκάτς, στην προσπάθειά της να ρίξει στάχτη στα μάτια της Ε.Ε., δήλωσε ότι θα διερευνηθεί το θέμα σε επίπεδο Γενικής Εισαγγελίας και στη συνέχεια παρουσίασε τον Τούρκο ηθοποιό ψυχολογικά διαταραγμένο, τότε τα χέρια της Κύπρου είχα δεθεί. Από τη μια η Κύπρος δεν μπορεί να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να καταγγείλει τον ηθοποιό ως εγκληματία πολέμου, αφού η Τουρκία τον παρουσιάζει ψυχολογικά διαταραγμένο, υποστηρίζοντας πως δεν πολέμησε καν στη πρώτη γραμμή. Από την άλλη, θα ήταν λάθος να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς, όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση αφού δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί επαρκώς, αλλά αυτόματα να υποβαθμιστεί η απόφαση της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου, η οποία αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των αγνοουμένων και των συγγενών τους, καθώς και στην πορεία της ταυτοποίησης λειψάνων και την ολοκλήρωση της προπαρασκευής για ενδεχόμενες εκταφές.

«Όσα είχα να πω, τα είπα»
Η Διερευνητική Επιτροπής Αγνοουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», απέστειλε επιστολή στον Αττίλα Ολγκάτς και τον κάλεσε να καταθέσει. Για να πάρει τη χαρακτηριστική απάντησή του: «Όσα είχα να πω, τα είπα». Δηλαδή την απόσυρση των όσων είχε δηλώσει, λέγοντας ουσιαστικά ότι ήταν σενάριο της φαντασίας του.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. ..και δεν ειναι μονον η υποθεση αυτη.
    οπως δεν κατηγορηθηκε ο ντενκτας και η αγκυρα για εποικισμο ετσι και τωρα με τον ολγκατς.
    ...για να μην χαλασει το καλο κλιμα ..και χασουμε την..ευλυγησια μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.