4/5/09

Κύπρος - Ελλάδα: Έφυγε το δόγμα και ήρθε η συνεργασία .Συνεργασία στην αεράμυνα


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει από τον περασμένο μήνα στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 30 Μαρτίου προνοεί καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα αεράμυνας, αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείου. Υπό "παρακολούθηση" και της Τύμπου
Φεύγει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και έρχεται συνεργασία σε θέματα αεράμυνας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει από τον περασμένο μήνα στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων. Αυτό, αν και επισήμως ερμηνεύεται ως ενίσχυση του "Δόγματος", η πραγματικότητα είναι πως επειδή ακριβώς το "Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα" Ελλάδας - Κύπρου πρακτικά δεν υφίσταται πλέον, η Κύπρος προσπάθησε να καλύψει τα "νώτα" σε μία στρατιωτική πτυχή για την οποία έχει αδυναμία, και να κλείσει και μια τεράστια τρύπα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η Κύπρος εξαρτάται μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από τη Μεγάλη Βρετανία (διά των Βάσεών της) ενώ, στην περίπτωση πραγματικού προβλήματος, ενδεχομένως στην όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να εμπλακεί και η Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ένα ενδεχόμενο το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά, και ως εκ τούτου προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει αυτήν την τρύπα μέχρι να παραλάβει τα ελικόπτερα Augusta Westland.
Το μνημόνιο
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, στις 30 Μαρτίου 2009, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας υπέγραψε μετά του Έλληνα ομολόγου του Ευάγγελου Μεϊμαράκη Μνημόνιο Συνεργασίας για Θέματα Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Το μνημόνιο συνεργασίας καλύπτει την περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου και σκοπό έχει την καλύτερη και στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, Κύπρου και Ελλάδας, στην ανταλλαγή πληροφοριών αεράμυνας και όχι μόνο.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε τρία επίπεδα:

* τακτικό,
* επιχειρησιακό και
* στρατηγικό επίπεδο. Η υλοποίηση του μνημονίου θα παρακολουθείται απευθείας από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΦ, και θα γίνονται εισηγήσεις για πιθανές επεκτάσεις και αναθεωρήσεις όπως και αλλαγές ή κατάργησή του. Η ισχύς του θεωρείται ότι είναι αορίστου χρόνου, ενώ η εφαρμογή του άρχισε από την 1η Απριλίου του 2009.
Πληροφορίες
Η ανταλλαγή πληροφοριών σε τακτικό επίπεδο θα γίνεται για προγραμματισμένες ή έκτακτες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, είτε του ενός ή του άλλου κράτους, αλλά και τρίτων χωρών ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. κατασκοπευτικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά του Ισραήλ), τα οποία επηρεάζουν το FIR τόσο των Αθηνών όσο και της Λευκωσίας. Ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται και για πολιτικά αεροσκάφη, σε περιπτώσεις κινδύνου ή αεροπειρατείας. Επίσης, πληροφορίες θα ανταλλάσσονται για μετακινήσεις ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για επικείμενες ή εν εξελίξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Οι πληροφορίες θα διαβιβάζονται μεταξύ σωμάτων και υπηρεσιών αναλόγως ενδιαφέροντος. Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διαβίβαση πληροφοριών θα διατηρείται με:
* Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας
* Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων
* Κέντρο Ελέγχου Περιοχής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας
"Στρατηγικό"
Σε στρατηγικό επίπεδο η ανταλλαγή πληροφοριών αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων θα γίνεται μεταξύ των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ), ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο η ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι πιο διευρυμένη και σ' αυτήν θα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες που έχουν σχέση, ενώ προνοείται επίσης:
* Το μητρώο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, στο οποίο καταχωρούνται καθημερινά όλες οι παραβιάσεις πτήσεων, θα κοινοποιείται και στο ΓΕΕΦ. Επίσης πληροφορίες θα ανταλλάζονται σε καθημερινό επίπεδο:
* μεταξύ του "Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων" (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και του "Κέντρου Επιχειρήσεων" (ΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΦ
* ενώ το τελευταίο θα δέχεται ενημέρωση σε καθημερινή βάση και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Και η Τύμπου
Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει και την αεροπορική δραστηριότητα στο κατεχόμενο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Κύπρος και Ελλάδα θα ανταλλάζουν πληροφορίες για πολιτικά αεροσκάφη (αλλά και παντός είδους αεροπορική κίνηση) ξένων αεροπορικών εταιρειών με προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα. Επίσης θα γίνονται από κοινού ενέργειες προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς ενώ ενημέρωση θα γίνεται και προς τα τμήματα Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και Κύπρου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ - ΠΟΛΙΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. Η εγκατάλειψη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποδυκνύει την έλλειψη σθένους που χαρακτηρίζει την Ελληνική Ελίτ στην αντιμετώπιση της Τουρκικής Επιθετικότητας. Αύτο είναι ποιο επικύνδυνο ακόμα και απο την έλλειψη μέσων. Αυτή η λογοψυχία (ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι) το έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό οι απέναντι εξού και συνεχείς αναβαθμισμένεσ προκλήσεις οι οποίες δεν έχουν τελειωμό και δεν θα σταματήσουν (και αυτό μόνο προσωρινά) μέχρι η ΤΗΚ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Χαλκίδας.
    Αλλά αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό σε μια χώρα η οποία δεν χάνει ευκαιρία να αυτοευνουχίζεται και να θεωρεί επιθετικούς όλους του απελυεθερωτικούς αγώνες μετά το 1840. Είναι μάλλον αποφασισμένο απο την πολιτική ελίτ της Ελλαδος να επαναφέρουν την χώρα στα φυσιλογικά της σύνορα στο Κιλελέρ.
    Υ.Γ Πρός τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Χαίρεσαι όσο μπορείτε με την ταπείνωση και την εδάφικη σύρρίκνωση της Ελλάδος γιατί σε λίγα χρόνια θα έρθει η σειρά σας. Η Ελλάδα σαν μικρότερη έχει την "προτεραιότητα" στα σχέδια των ισχυρών. Στις παρέες των ηγεμονικών δυνάμεουν που διαφαντευόυν τις τύχες του κόσμου δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Η παλάια και σίγουρη συνταγή για μικρά, πειθήνια και αποβλακωμένα κράτη αφρμόζεται όπου κρίνεται απαραίτητο χωρίς επιφυλάξεις. Πιστευέτε αφελείς ότι μπορεί να ανεχθεί η διεθνής σκακιέρα ένα και μόνο κράτος το οποιο να υγεμονεύει στα Βαλκάνια, στο πλούσιο σε ορυκτά Αιγαίο, στα πολύτιμα γεωπολιτικά Στενά, στην Κύπρο, στα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη να αποτελεί ενργειακό κόμβο και να έχει ενεργό ρόλο στο βόρειο Ιράκ. Πλανάσθαι Οικτράν, την στιγμή που θα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το όρομα της Νέας-όπως λέμε Νέα Τάξη Πραγμάτων Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα αρχίσει με γοργούς ρυθμούς η διαλυσή της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεργασία για την... αεράμυνα; Αέρα πατέρα δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να υπερεξοπλιστούν με σύγχρονο οπλισμό, να αγοράσουν τον οπλισμό αυτό από την Ρωσία, να προχωρήσουν σε συνολική αμυντική στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία, και να ανοίξουν Ρωσικές Βάσεις στις δύο χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά Κρασιά???
    Τα σπιτάκια με κόκκινα φωτάκια πώς λέγονται;
    Ας πάρουν πρώτα κανένα πυρομαχικό για τα LEOPARD ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας Αεράμυνας», 30.3.09, μεταξύ των υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, κ.κ. Κ. Παπακώστα και Β. Μεϊμαράκη («Π» 4.5.09), τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από το «Ελλάς Ελλάς - Σκέπασε κι εμάς», που για δεκαετίες ζητούσε ο κυπριακός Ελληνισμός και είχε απόλυτη ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία, απτά ίχνη του οποίου γεύτηκε μόνο όσο διεξαγόταν η άσκηση Τοξότης, 1994-2000, με την εδώ παρουσία, τότε, της ελλαδικής Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού; Λάζ. Α. Μαύρος ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.