23/5/09

Ρέστα για τον... «συνωστισμό»

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ (προφανώς για να μην ενοχληθεί ο κ. Νταβούτογλου με τον οποίο θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα η κ. Μπακογιάννη), απέφυγε την οποιοιδήποτε αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων, αφήνοντας αναπάντητους τόσο τους προσβλητικούς για το ελληνικό Κοινοβούλιο ισχυρισμούς όσο και τις προκλητικές αναφορές περί αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Τις... αποζημιώσεις που καταλογίστηκαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης να καταβάλει η Ελλάδα στην Τουρκία για τις ελληνικές «βαναυσότητες» στη Μικρά Ασία, επιστράτευσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να επικρίνει τη χώρα μας για τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την απόφαση της ελληνικής Βουλής (του 1994) για την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ως κίνηση «που έχει στόχο την Τουρκία και ειδικότερα τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ύψιστο ηγέτη Ατατούρκ» και ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί «σε κατεύθυνση που θα φθείρει το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης που καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών».«Αντίποινα»
Η Αγκυρα προκλητικά επικρίνει τους Ελληνες πολιτικούς αλλά και μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι παρουσίες αποδεικνύουν την πολιτική «υποστήριξη σε δραστηριότητες που βασίζονται σε αθεμελίωτους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φθάνει στο σημείο μάλιστα να ισχυρισθεί ότι σε αντίθεση με το «ιστορικά ανύπαρκτο» θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι ιστορικά υπαρκτή η «βαναυσότητα και πίεση που άσκησε η Ελλάδα στην Ανατολία κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας» και παραπέμπει στο άρθρο 59 της Συνθήκης της Λοζάνης.

Το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων από την (ηττημένη) Ελλάδα στην Τουρκία «για την καταστροφή που επέφερε ο ελληνικός στρατός...».

Η έγερση έστω και με αυτόν τον τρόπο ζητήματος αποζημιώσεων προκαλεί ερωτηματικά, καθώς είναι γνωστό ιστορικά ότι στο πλαίσιο των αποζημιώσεων που κατέβαλε η Ελλάδα ήταν και η παραχώρηση από τον Ελ. Βενιζέλο του «τριγώνου του Κάραγατς» στην Τουρκία.

Στην τουρκική ανακοίνωση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας: «Επαναλαμβάνουμε ότι η Ιστορία δεν παραχαράσσεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται. Ανακοινώσεις όπως αυτή δεν την αλλάζουν. Η Ελλάδα σέβεται την Ιστορία. Ταυτόχρονα έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Επιδιώκουμε την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Σταθερότητα και ανάπτυξη που μόνον ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μπορεί να διασφαλίσει», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ (προφανώς για να μην ενοχληθεί ο κ. Νταβούτογλου με τον οποίο θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα η κ. Μπακογιάννη), απέφυγε την οποιοιδήποτε αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων, αφήνοντας αναπάντητους τόσο τους προσβλητικούς για το ελληνικό Κοινοβούλιο ισχυρισμούς όσο και τις προκλητικές αναφορές περί αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια:

  1. Επειδή ως γνωστόν εθνικό είναι ότι είναι αληθινό καλά θα κάνουμε τις βαναυσότητες που γίνανε στην Μικρασιατική Καταστροφή να μην τις βάζουμε σε εισαγωγικά και να αποδεχτούμε την ευθύνη μας σαν λαός. Η τεράστια διαφορά είναι ότι οι Τούρκοι προβήκαν σε γενοκτονίες εναντίον άλλων λαών με εντολή από την ανώτατη εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΚΟ ΣΑΒΒΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑ.Μ.ΜΕ(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ), ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ;

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάρκο
    το Σκοπιανό είναι ένα εθνικό ζήτημα και τα εθνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ' επέκταση και από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων.
    Κατά τ' άλλα, ο κ. Παπαθεμελής είναι ένας πολιτικός με ιστορία και συνέπεια και ανάλογα πρέπει να εκτιμηθεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείξε μου λέει τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Δείξε τους πολιτικούς σου να σου πω ποιος είσαι, ταιριάζει καλύτερα. Μα τι κατάρα δέρνει αυτόν τον τόπο... τόσες χιλιάδες χρόνια πέρασαν από την εποχή του Εφιάλτη κι ακόμα βρυκολακιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.