2/5/09

«Ν' αναγνωριστεί ο ρόλος του Πατριάρχη»

Η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και τον ρόλο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως θρησκευτικού ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αυτό τονίζεται στο κείμενο της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ψηφίστηκε χθες στη Βαρσοβία από 3.200 συνέδρους. Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος υιοθετήθηκαν έπειτα από εισήγηση της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. Οσον αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία οφείλει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, όπως αναφέρθηκε στο κείμενο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις Ορθόδοξες χώρες (και πρώτη τη Ρωσία) για την ανάδειξη παγκοσμίως του ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο των Ορθοδόξων. Όχι απλά θα πρέπει να αναγνωριστεί η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, αλλά και να αποκατασταθούν οι εκδιωχθέντες Χριστιανοί της Πόλης, και μελλοντικά το Πατρειαρχείο να μετεξελιχθεί σε αυτόνομο κράτος. Στο μέλλον αυτό, σε συνδιασμό με την "δίψα" της Ρωσίας για έλεγχο των στενών, θα μπορούσε να μετεξελιχθεί -με την μελλοντική βοήθεια της Ρωσίας- σε Αυτόνομο κράτος το οποίο θα ελέγχει και το ένα μέρος των Στενών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ρόλος του Πατριαρχείου είναι πνευματικός, υπερεθνικός και σίγουρα όχι γεωστρατηγικός. Σαν γεωστρατηγικό τον ρόλο του τον αντιλαμβάνονται μόνο οι Τούρκοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Πατριαρχείο να «ελέγχει» κάτι. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βαρύτατη κατηγορία η κατηγορία εναντίων του Πατριάρχη για «Καισαροπαπισμό» και δεν υπήρξε ποτέ στις προθέσεις κανενός Πατριάρχη κάτι τέτοιο. Άλλωστε αν πάρουμε και το προηγούμενο της Καθολικής Εκκλησίας της Ρώμης κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «ελέγχει» κάτι με την αστεία για τα σημερινά δεδομένα Ελβετική Φρουρά… Το μόνο που ζητάει το Πατριαρχείο είναι η αναγνώριση του οικουμενικού του ρόλου από την Τουρκία και η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα του επιτρέψει να παίξει αυτό τον πνευματικό ρόλο. Όλα τα υπόλοιπα περί ελέγχων και δημιουργία «Βατικανό» της Κωνσταντινούπολης είναι υποβολιμαίες σκέψεις από τουρκικούς κύκλους ακριβώς γιατί θέλουν να εξορίσουν αυτά τα πνευματικά ψήγματα της «Ρωμιοσύνης» από την αυλή τους. Και φοβούνται αυτά τα «κουρέλια» γιατί είναι μέρος της παράδοσης κάποιων πληθυσμών τους και το γνωρίζουν καλά γιατί τόσους αιώνες δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ αυτό. Αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς το μόνο που τους μένει είναι να αποδεχτούν την μοίρα τους. Δεν υπάρχει επιστροφή στον μεσαίωνα. Όπως οι χριστιανοί μπορούν να ανεχτούν τους μουσουλμάνους το ίδιο θα κάνουν και οι μουσουλμάνοι είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Όταν θα μπορέσουν οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι βαθιά μέσα τους να συνδιαλεχθούν τίμια με το απώτερο παρελθόν τους τότε το Πατριαρχείο θα έχει επιτελέσει το έργο του. Ως τότε όμως πρέπει να βρίσκεται εκεί στις πνευματικές «Θερμοπύλες» χωρίς να ζητάει στρέμματα σ’ αυτή τη γη αλλά να σώσει ψυχές για την άλλη την αιώνια ζωή.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.