6/5/09

Ανησυχία εκφράζει ο Χέλμουτ Σμιτ για την αύξηση των εξαγωγών όπλων στη Γερμανία

Βερολίνο: Την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας, εξέφρασε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ.Ο 90χρονος σήμερα Σμιτ έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, έκθεσης του σουηδικού Κέντρου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), η οποία κατατάσσει τη Γερμανία στην τρίτη θέση, παγκοσμίως, στις πωλήσεις όπλων.Μιλώντας στο πλαίσιο εργασιών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, ο πρώην καγκελάριος και υπουργός Άμυνας εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το γεγονός.
«Μου φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ αναγκαίο να υπάρξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση», είπε ο Σμιτ. Κάλεσε, δε, να υπάρξουν διεθνείς συνθήκες για τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων, δηλώνοντας ότι εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης υπάρχει κίνδυνος πολλές κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αποδυόμενες σε κούρσες εξοπλισμών.

Παρόμοια, κι όπως αποδείχθηκε καταστροφική, «κούρσα επανεξοπλισμών για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης» είχε σημειωθεί και τη δεκαετία του 1930, τόνισε ο Χέλμουτ Σμιτ.

Σύμφωνα με το SIPRI, οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 70% μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι εξαγωγές αυτές έφθασαν συνολικά σε αξία τα 11,5 δισ. δολάρια.

Σε σύγκριση με την περίοδο 1998-2003, οι εξαγωγές όπλων της περιόδου 2004-2009 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά τα ποσοστά της παγκόσμιας αγοράς όπλων, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με 31%, η Ρωσία με 25% και η Γερμανία με 10%.

Φιλελευθερος

2 σχόλια:

  1. Ο Σμιτ είναι σίγουρα ένας από τους ευφυέστερους Γερμανούς πολιτικούς μεταπολεμικά. Όμως, δεν συμμερίζομαι την άποψή του αυτή. Αν η Γερμανία δεν κάνει εξαγωγές όπλων, το κενό θα καλυφθεί από άλλες χώρες και η Γερμανία απλώς θα στερήσει την οικονομία της από θέσεις εργασίας και έσοδα.
    Τα υπόλοιπα καλά είναι, αλλά ποιος τον ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ποιός πουλά όπλα μας ενδιαφέρει ή το οτι πουλούν όπλα, και δεύτερον τι μας νοιάζει αν η Γερμανία έρχεται τρίτη ή τελευταία, και γιατί να μην πουλά πχ, η Σουηδία, οσο για τον Σμίτ ποιός τον ακούει τώρα, 90+ ετών
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.