23/5/09

Ευρωπαϊκή επίθεση από τα... άκρα. Μια θορυβώδης ομάδα ευρωσκεπτικιστών έχει ριχτεί στην προεκλογική μάχη

Κάτι ο οικονομικός ζόφος, κάτι η λαϊκή απογοήτευση με τους κυβερνώντες, πολλοί φοβούνται πως όταν σε δύο εβδομάδες οι 375 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Ευρώπης κληθούν να εκλέξουν τα 736 νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενισχύσουν εθνικιστές, ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιούς, αυτονομιστές- με δύο λόγια, τα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Το κλίμα είναι πρόσφορο, και οι ενδιαφερόμενοι το γνωρίζουν. Από τη Στοκχόλμη έως τη Σαρδηνία και από το βρετανικό Γουότερφορντ έως τη Βαρσοβία, μια θορυβώδης ομάδα ευρωσκεπτικιστών έχει ριχτεί στην προεκλογική μάχη με σκοπό να εκθρονίσει από το Ευρωκοινοβούλιο τα επονομαζόμενα mainstream κόμματα. Ολλανδοί αντι-ισλαμιστές, Ούγγροι εθνικιστές, Ιταλοί αυτονομιστές και ένα «πανευρωπαϊκό κίνημα» ιρλανδικής εμπνεύσεως εναντίον της Συνθήκης της Λισαβώνας διεκδικούν όλοι μια θέση στον ευρωπαϊκό ήλιο- ή το σκοτάδι. Και τόσο οι προβλέψεις για αποχή ρεκόρ όσο και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση λειτουργούν υπέρ τους. Απολύσεις, περικοπές και δυσοίωνοι οικονομικοί δείκτες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για «μονοθεματικούς» υποψηφίους και περιθωριακές, εχθρικές προς την Ε.Ε. ομάδες.

Ανησυχητική τάση. Το θέμα μονοπωλούσε τις συζητήσεις στους διαδρόμους και τα καφέ του Ευρωκοινοβουλίου κατά την τελευταία προεκλογική συνεδρίαση. «Είναι μια ανησυχητική τάση», ομολογεί η Ούρσουλα Γκάτσεκ, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής της Πολωνίας, μιας χώρας με πρόεδρο τον ευρωσκεπτικιστή Λεχ Κατσίνσκι, που φιλοξενεί από μόνη της αρκετά υπερσυντηρητικά καθολικά κόμματα. «Εκμεταλλευόμενοι τους φόβους των πολιτών, προτάσσοντας την αναγκαιότητα για προστατευτισμό και κλείσιμο των συνόρων, οι ακραίοι τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους». Πολλοί ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Γκάτσεκ, βλέπουν με τρόμο τις ενδεχόμενες αφίξεις από τα πολιτικά άκρα. «Είναι ήδη αρκετά άσχημο να διακόπτονται οι συνεδριάσεις μας από τους φαφλατάδες τού (λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού) Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου-, τι θα συμβεί αν αυτοί οι άνθρωποι αποκτήσουν πραγματική δύναμη;» διερωτάται Πορτογάλος ευρωβουλευτής.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι η συγκρότηση μιας νέας ευρωσκεπτικιστικής ομάδας, χάρη στο διαβόητο, ήδη, σχέδιο των Βρετανών Συντηρητικών να εγκαταλείψουν την ισχυρή κεντροδεξιά ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: οι Βρετανοί φέρονται τώρα ότι επιδιώκουν να συνασπιστούν με το Libertas του Ιρλανδού Ντέκλαν Γκάνλι, ενός κινήματος με έναν και μοναδικό στόχο: τον εκτροχιασμό της Συνθήκης της Λισαβώνας. Σαφώς πιο ανησυχητική, όμως, είναι η απειλή της ακροδεξιάς: το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝΡ), για παράδειγμα, αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα και επιδιώκει «μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εθνικιστές». Τον περασμένο μήνα, ο υπαρχηγός του έγινε δεκτός με ναζιστικούς χαιρετισμούς σε ένα ακροδεξιό συλλαλητήριο στο Μιλάνο- διοργανωτής ήταν ο Ρομπέρτο Φιόρε, Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Forza Νuova που αξιώνει την εκδίωξη των περίπου 150.000 Ρομά της Ιταλίας.
ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Η υπάρχουσα ΕΕ δεν έχει καμία συνοχή, και καμία προοπτική μετεξέλιξης σε εννιαίο κράτος.

    Δημιουργήθηκε ως ενιαία οικονομική κοινότητα για την εξυπηρέτηση των ΗΠΑ. Αυτό επιδιώκουν και σήμερα οι ΗΠΑ με τους δορυφόρους τους στην ΕΕ (Αγγλία, πρώην Κομμουνιστικές Χώρες, και αν μπει και η Τουρκία).

    Η Διεύρυνση ήταν και το τελειωτικό χτύπημα.

    Μελλοντικά, ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας, που διεκδικεί την θέση του υπαρχηγού στο Δυτικό στρατόπεδο, θα προχωρήσει στην ΕΕ "των πολλών ταχυτήτων". Θα ξεκινήσει έτσι, και στην πορεία οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης (χωρίς την Αγγλία), θα προχωρήσουν σε Ομοσπονδιακή μορφή.

    Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες Ορθόδοξες χώρες θα πρέπει να κινηθούν προς την δημιουργία του Βαλκανικού κράτους (από τα Ορθόδοξα Βαλκανικά κράτη), και την ένωση όλων των Ορθοδόξων χωρών με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να εξελιχθεί η Ευρώπη σε μία μεγάλη ενιαία δύναμη,αρκεί να μην δηλητιριαζόμαστε από το αμερικανικό δηλητήριο,φορείς του οποίου είναι πολλοί,τόσο από την ανατολή όσο και από την δύση.
    Επίσης μια ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί παρά να συνάψει συμμαχία με μία ισχυρή και δημοκρατική Ρωσσία.
    Με τα "ορθόδοξα τόξα" δεν συμφωνώ για πολλού λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο απολογισμός της μεγάλης Ανατολικής διεύρυνσης είναι αρνητικός. Οι ελπίδες της Ευρώπης της δεκαετίας του '80 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στην λήθη. Η συνεχιζόμενη ακόμα και τώρα κατάρρευση, μετά τις ψευδαισθήσεις του '90, της Ανατολικής Ευρώπης έχει συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οποιαδήποτε διεύρυνση πρέπει να αποκλειστεί απόλυτα. Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να επουλώσει τα τραύματά της η Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έτσι όπως έχουν καταντήσει την δημοκρατία καλά θα πάθουν, δεν υπάρχει άλλη λύση από την εθνική συνοχή...ΛΑΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τις συνωστισμένες επιλογές σου κώστα μόνος σου σπρώχνεις τον νεοδημοκράτη στο λαοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.