6/5/09

Μαζική φυγή από τη Σουάτ στο Πακιστάν

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν έντρομοι την κοιλάδα Σουάτ στο Πακιστάν, τη στιγμή που μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των Ταλιμπάν για τον έλεγχο της περιοχής. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αναμένει έως και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες τις επόμενες εβδομάδες και προετοιμάζει έξι νέους καταυλισμούς για τη φιλοξενία τους. Σημειώνεται ότι χιλιάδες ακόμη Πακιστανοί διαμένουν ήδη σε καταυλισμούς προσφύγων εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου οι τοπικοί φύλαρχοι, οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτοι.
Η γενική αντεπίθεση του στρατού για την ανακατάληψη της κοιλάδας Σουάτ που ξεκίνησε στις 26 Απριλίου δεν αποδίδει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Οι Ταλιμπάν όχι μόνο ανθίστανται σθεναρά, αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με τον εκπρόσωπό τους, ελέγχουν το 90% της περιοχής, η οποία αποτελούσε άλλοτε τουριστικό θέρετρο. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων, αναφέρουν ότι οι αντάρτες ναρκοθετούν τους δρόμους, καταλαμβάνουν καίρια σημεία ελέγχου της πόλης Μινγκόρα και έχουν αποκλείσει τις παραστρατιωτικές μονάδες της κυβέρνησης στις βάσεις τους. Το υπουργείο Aμυνας εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όσους διαμένουν στην κοιλάδα Σουάτ να την εγκαταλείψουν, γεγονός που προμηνύει νέα επίθεση.

Συνάντηση Ομπάμα - Ζαρντάρι

Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταστείλει το κίνημα των Ταλιμπάν αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του προέδρου της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και του Μπαράκ Ομπάμα. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο στρατός του Πακιστάν είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εμπλακεί σε χερσαίο πόλεμο ευρείας κλίμακας με την Ινδία και δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε την εκπαίδευση για ανορθόδοξες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Ζαρντάρι πιθανότατα θα ζητήσει αμυντική και οικονομική αρωγή από τον κ. Ομπάμα.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αμφιβάλλει τόσο για την αποφασιστικότητα, όσο και για τις δυνατότητες της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, ενώ εγείρει φόβους για την ασφάλεια του πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Aλλωστε, η ειρηνευτική συμφωνία που είχε συνάψει τον περασμένο Φεβρουάριο με τους Ταλιμπάν έδωσε στους αντάρτες τον χρόνο να ανασυνταχθούν και να οχυρωθούν στην κοιλάδα Σουάτ, με αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο. Οι φανατικοί ισλαμιστές από την πλευρά τους εμφανίζονται αδιάλλακτοι απέναντι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.